piątek, 10 maj 2024
Przeczytasz w: 3 - 5 min

Z Davidem Hazenbroekiem, właścicielem firmy Foodmate B.V. oraz Jarosławem Stępniem, dyrektorem zarządzającym Foodmate sp. z o.o. rozmawia Tadeusz Deptuła.

Przeczytasz w: 7 - 13 min

Zwiększająca się w ostatnich latach liczba ludzi przechodzących z powodów religijnych lub etyczno-estetycznych na dietę wegetariańską nie może stanowić większego zagrożenia dla przyszłości przemysłu mięsnego i drobiarskiego. Mięso bowiem od zarania ludzkości było ważnym składnikiem pożywienia człowieka. Ogólnie należy się spodziewać, że wraz z przyrostem demograficznym oraz wzrostem zamożności społeczeństw spożycie i produkcja mięsa na świecie będzie się zwiększać.

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Mięso dopiero wtedy jest delikatne i smaczne, gdy po uboju kucharz lub rzeźnik pozwoli mu ,,kruszeć” lub ,,dojrzeć”. Na czym polega różnica pomiędzy dojrzewaniem mięsa w chłodni, a w worku próżniowym ‑ to znaczy: między sezonowaniem na sucho a na mokro?

Przeczytasz w: 3 - 5 min

Plastyfikacja (masowanie) należy do najczęściej stosowanych metod obróbki mechanicznej mięsa przeznaczonego do produkcji wędzonek. Sam proces masowania powoduje rozluźnienie struktury mięśni, częściowe zniszczenie komórek oraz poprawę przepuszczalności błon komórkowych.

Przeczytasz w: 4 - 7 min

W związku z niepokojącym rozwojem chorób dietozależnych, nowoczesne modele odżywiania zalecają ograniczenie spożycia tłuszczu, generując tym samym popyt na produkty żywnościowe bez lub niskotłuszczowe. Z pomocą przychodzi przemysł spożywczy nieustannie podejmując próby opracowania oraz wdrożenia technologii wytwarzania takich niskokalorycznych wyrobów.

Przeczytasz w: 4 - 8 min

Budowanie bezpieczeństwa zatrudnienia młodych ludzi w nowych miejscach pracy lub pierwszego zatrudnienia oraz patriotyzmu lokalnego stało się podstawowym wyzwaniem regionalnych instytucji. Z danych statystycznych wynika, że młodzi ludzie w wieku 18-24 często nie znajdują pracy, która by ich zadowalała i była w ich zakresie zainteresowania i wykształcenia. 

Przeczytasz w: 3 - 5 min

Firmy muszą się bardziej starać, żeby przyciągnąć klientów

W ciągu ostatniego roku o 17 pkt proc. wzrosła liczba Polaków, którzy korzystają z programów lojalnościowych – wynika z badania ARC Rynek i Opinia. Uczestnictwo w takich inicjatywach deklaruje już ponad połowa Polaków. Na rynku programów lojalnościowych zachodzą duże zmiany, a potrzeby i oczekiwania klientów rosną. Dlatego firmy i marki muszą dostarczać im finansowych korzyści, tworzyć spersonalizowane oferty i używać niestandardowych narzędzi, żeby budować lojalność konsumentów.

Przeczytasz w: 1 - 2 min

W dniach 30-31 sierpnia 2017 roku w Brukseli odbyła się 12 sesja „Okrągłego Stołu” organizowana przez VLAN vzw Belgian Meat Office przy udziale Flanders Investment & Trade, w której uczestniczyli dziennikarze reprezentujący różne europejskie czasopisma branży mięsnej.

Uczestnicy tego dwudniowego wydarzenia w części praktycznej pierwszego dnia zaproszeni byli do zwiedzania zakładu Meat & Moore, gdzie wzięli udział w prezentacji Geert’a Ally – założyciela firmy. Drugi dzień spotkania rozpoczął przewodniczący René Maillard – Manager Belgian Meat Office Brussels, witając wszystkich uczestników spotkania „Okrągłego Stołu”.

Przeczytasz w: 1 - 2 min

Ta strona zapisuje w Twoim urządzeniu krótkie informacje tekstowe zwane plikami cookies (ciasteczkami). Są one wykorzystywane do zapisywania indywidualnych preferencji użytkownika, umożliwiają logowanie się do serwisu, pomagają w zbieraniu statystyk Twojej aktywności na stronie. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia przeglądarki na akceptację cookies (ciasteczek) oznacza wyrażenie przez Ciebie świadomej zgody na takie praktyki. Całkowite zablokowanie cookies (ciasteczek) przez przeglądarkę internetową może spowodować nieprawidłowe działanie stron internetowych, a nawet całkowicie uniemożliwić ich wyświetlanie. Więcej o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki internetowej znajdziesz poniżej.

Jak działają pliki cookie 

Pliki cookie to małe pliki dotyczące Twojego konta , które zapisujemy na dysku Twojego komputera.
Korzystamy z nich np. aby Cię rozpoznać przy ponownej wizycie i gdy się logujesz, aby zapamiętać Twoje preferencje i abyś nie musiał zbyt często wprowadzać hasła.
Korzystamy także z plików Flash cookie i unikalnych identyfikatorów, aby zapewnić bezpieczeństwo Twojego konta przy logowaniu.
Czy trzeba zmieniać ustawienia plików cookie w przeglądarce
Nie trzeba. Większość cookie to pliki sesji automatycznie usuwane z komputera, gdy się wylogujesz lub zamkniesz przeglądarkę internetową.
Pliki cookie, które pozostają na dysku komputera, pozwalają Cię zidentyfikować, gdy wrócisz do danej strony WWW.
Bez takiego pliku cookie za każdym razem będziemy traktować Cię jak nowego użytkownika.

 

Jak włączyć obsługę plików cookie lub je usunąć

Google Chrome: Instrukcja dot. zablokowania plików cookie w Chrome

Mozilla Firefox: Instrukcja dot. zablokowania plików cookie w Firefoxie

Internet Explorer: Instrukcja dot. zablokowania plików cookie w IE

Opera: Instrukcja dot. zablokowania plików cookie w Operze

Safari: Instrukcja dot. zablokowania plików cookie w Safari

 

Przeczytasz w: 2 - 3 min

 Dwa modele kutra Konti KK 250 AC-6 i KK 140 AC-6 firmy Seydelmann to najdokładniejsze urządzenia do rozdrabniania. Jako jedyne na rynku są wyposażone w unikalną technologię: wstępnie wymieszany surowiec przeznaczony do rozdrobnienia jest zasysany przez układ złożony z następujących po sobie perforowanych tarcz tnących – stałej i rotującej –  ułożonych na przemian. Zasysanie surowca jest możliwe dzięki podciśnieniu wytworzonemu poprzez obrót wirnika napędzającego. 

Strona 50 z 52

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.