Dawsonrentals Polska Sp. z o.o. to część brytyjskiego koncernu Dawsongroup plc, obejmującego obecnie swym zasięgiem cały obszar Unii Europejskiej oraz większość pozostałych rynków europejskich.
Bezpieczny przewóz żywności, w tym mięsa, wymaga współpracy z doświadczonymi profesjonalistami stosującymi odpowiednie standardy i niezawodną flotę. Istotne jest wykorzystanie rozbudowanego specjalistycznego taboru wyposażonego w nowoczesne urządzenia rejestrujące temperaturę, a także działalność operacyjna zgodna z przepisami dotyczącymi higieny środków spożywczych, w tym pochodzenia zwierzęcego. Wszystkie ww. czynniki mają zastosowanie w usługach firmy spedycyjnej, jaką jest cargo-partner.
Logistyka produkcji to proces wsparcia procesu produkcji we wszelkie niezbędne zasoby (materiały, informacje, zasoby ludzkie i pieniężne) drogą integracji czynności wspierających proces produkcji. Obejmuje wszystkie czynniki, które są związane z zaopatrzeniem procesu produkcji w surowce, półfabrykaty, materiały pomocnicze i eksploatacyjne oraz przekazywaniem półproduktów i wyrobów gotowych do magazynu zbytu. Wydajna logistyka dostaw i zasadne, pod względem finansowym, kształtowanie procesów logistycznych nabiera coraz większego znaczenia w organizacji przedsiębiorstw. W ten sposób można znacznie obniżyć koszty transportu będące w logistyce największym czynnikiem kosztotwórczym i lepiej wykorzystać istniejące zasoby.
Wygoda i szeroka dostępność to jedne z największych zalet, za które konsumenci cenią wędliny plastrowane. Nic dziwnego, że kategoria ta ciągle dynamicznie się rozwija – zwłaszcza w sieciach dyskontów.
Do produkcji większości kiełbas niezbędne są jelita naturalne lub osłonki – to w nich umieszcza się masę mięsną, to one nadają kiełbasom kształt i odpowiadają za wygląd wyrobu gotowego. W dobie szybko rosnących cen jelit wieprzowych oraz ich ciągłego niedoboru, warto zwrócić uwagę na osłonki wiankowe jadalne produkowane przez FABIOS S.A.
Nadziewanie to jeden z najważniejszych etapów w procesie produkcji wyrobów mięsnych. Jego celem jest porcjowanie masy mięsnej oraz nadanie jej odpowiedniego kształtu. Proces nadziewania oraz właściwy dobór osłonek pełnią również funkcję marketingową poprzez zwiększenie atrakcyjności sensorycznej produktu, gdyż jak wiadomo wygląd ma znaczący wpływ na ocenę wyrobu przez konsumenta.
OLEJ PARAFINOWY czyli biały olej mineralny o czystości farmaceutycznej, oleje medyczne FINAVESTAN sprzedawane przez TECHMASZ (www.techmasz.eu) są chemicznie i biologicznie stabilne, nie podtrzymują namnażania patogennych bakterii. Są to produkty hydrofobowe, niezawierające wody, siarki, metali ciężkich. Są bezbarwne, bez zapachu i smaku, ich barwa nie ulega zmianie w czasie składowania.
Właściwe znakowanie produktów spożywczych jest kwestią niezwykle istotną zarówno dla konsumentów, jak i producentów żywności. Informacje zamieszczane na opakowaniach nie mogą w żaden sposób wprowadzać konsumentów w błąd. Nad zgodnością jakości produktu z deklarowanymi normatywami czuwają służby kontrolne, które coraz częściej traktują etykietę informacyjną na produkcie spożywczym jako umowę cywilnoprawną między producentem a konsumentem. Wszelkie informacje zamieszczane na etykiecie produktu muszą być zgodne z aktualnymi wymaganiami prawa żywnościowego. Wymagania te jednak systematycznie rosną, a producenci stają przed trudnym zadaniem, jakim jest ich spełnienie.
Producenci żywności przetworzonej i pakowanej muszą zmagać się z coraz silniejszą konkurencją i naciskami na obniżenie kosztów, dlatego kontrolują swoje procesy szukając możliwości poprawy efektywności. Dynamiczne wagi kontrolne mogą wyeliminować potencjalne wąskie gardła w produkcji.
Jeszcze większa czułość, klasa ochrony przewyższająca wymagania normy IP69K w standardzie, większy, 7-calowy ekran dotykowy oraz zmienna częstotliwość detekcji w detektorach grawitacyjnych - to najważniejsze cechy detektorów nowej generacji IQ4.
Firma Grote Company światowy lider w producji precyzyjnych maszyn do plastrowania, nakładania oraz zautomatyzowanych linii produkcyjnych do różnego rodzaju kanapek, pizzy i zapiekanek weźmie udział w Targach Polagra Tech 2017, organizowanch w Poznaniu w dniach 25 - 28 września 2017.
Wiązarka MOSCA EVOLUTION SONIXS MP-6 T-VA nie zawiera podatnych na utlenianie części i jest przystosowana do mycia myjką ciśnieniową bez ryzyka uszkodzenia jej elementów odpornych na utlenianie. Konstrukcja maszyny sprawia, że jest ona idealnie przystosowana do pracy w przemyśle spożywczym, a szczególnie mięsnym.
Rozmrażanie mięsa jest procesem polegającym na ogrzewaniu mięsa lub podrobów do temperatury topnienia wymrożonego lodu i doprowadzeniu mięsa do temperatury umożliwiającej poddanie go niezbędnej obróbce przetwórczej lub kulinarnej. Proces rozmrażania powinien być prowadzony w warunkach które zapewniają najpełniejsze odtworzenie pierwotnych cech produktu. Produkt po rozmrożeniu powinien być jak najbardziej świeży. W tym celu należy ograniczyć do minimum wyciek, który przyczynia się do dużych start jakościowych oraz zmiany fizyczne, biochemiczne i mikrobiologiczne.
Nie każdy producent żywności ma te same możliwości w zakresie automatyzacji, głównie z powodu ograniczeń technologicznych. Automatyzacja lokalnych zakładów mięsnych, rodzinnych producentów żywności oraz największych korporacji wyposażonych w linie do seryjnej produkcji będzie się różniła poziomem zawansowania i nakładem kosztów.
Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.