piątek, 10 maj 2024
Przeczytasz w: 3 - 5 min

Oczywistym jest, że opakowania produktów powinny być szczelne. Na szczęście istnieje bardzo prosty, a zarazem skuteczny sposób na sprawdzenie ich szczelności. LEAK-MASTER® EASY jest urządzeniem służącym do przeprowadzania wodnych testów szczelności, które umożliwiają wykrycie nawet najmniejszych przecieków i zbadanie szczelności bez konieczności użycia gazów śladowych.

Przeczytasz w: 4 - 7 min

Utrzymanie jakości i trwałości mięsa jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle mięsnym. Jakość dla konsumenta kryje się w wyglądzie, smaku i w konsystencji, ale również w tym, co nie jest postrzegalne zmysłami, czyli w jakości mikrobiologicznej.

Przeczytasz w: 5 - 9 min

Łańcuch chłodniczy jest procedurą zachowania niezmienności warunków, w których muszą znajdować się chłodzone lub głęboko mrożone produkty żywnościowe. Zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego obok wysokich standardów higieny jest najważniejszym elementem uniemożliwiającym pogorszenie jakości mikrobiologicznej żywności (w tym mięsa i jego przetworów). 

Przeczytasz w: 2 - 4 min

Eksponowane w ladzie chłodniczej mięso jest towarem bardzo wymagającym. Jego doskonała kondycja zależy od panujących warunków. Szczególną uwagę należy zwrócić na wilgotność, temperaturę oraz prędkość przepływu powietrza. Wszystkie te elementy składowe mają wpływ na barwę, świeżość oraz występowanie osuszki.

Przeczytasz w: 2 - 4 min

Obecne nurty żywieniowe niezwykle szybko rozwijają kategorię zdrowych, smacznych produktów, często tożsamych z półką „premium”.

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Projektowanie doświadczeń klienta to wyzwanie dzisiejszego handlu, które bezpośrednio przekłada się na zysk punktu handlowego. Współczesny klient szuka nie tylko produktu, ale miejsca, w którym czuje się dobrze, w którym ma podświadome przekonanie o zaspokajaniu jego potrzeb. Kupuje przez i dzięki zmysłom – wzrok, słuch, zapach, dotyk, … smak – one sprzedają!

Przeczytasz w: 5 - 9 min

W coraz większej ilości w przetwórstwie mięsa stosowane są fosforany, głównie ze względu na możliwość podniesienia wydajności wędlin. Specyficzne działanie fosforanów, oprócz zwiększenia wodochłonności, polega na zwiększeniu lepkości osocza, co w rezultacie zapobiega wyciekowi oraz poprawia wiązanie dużych kawałków w jednolity blok, np. w szynkach gotowanych.

Przeczytasz w: 7 - 14 min

Zmiany w stylu odżywiania się ludzi w dobie pędu cywilizacyjnego oraz budowa marki produktu zakładów produkcyjnych na rynku konsumenckim stwarzają możliwość kreowania nowych smaków dla wyrobów mięsnych oraz kultywowanie tradycyjnych.

Przeczytasz w: 4 - 7 min

Trudno dziś sobie wyobrazić urozmaicanie konsumentom wyrobów z wędlin bez stosowania tradycyjnych dodatków przyprawowych. Zalicza się do nich m.in. chrzan, musztardę, żurawinę i paprykę. Oprócz wyśmienitych walorów smakowo – zapachowych dodatki te posiadają także wiele cennych składników o istotnym wpływie na stan zdrowia człowieka. 

Przeczytasz w: 5 - 10 min

Tekstura to zespół cech fizycznych żywności wynikających z jej struktury i spójności cząstek. Głównymi cechami tekstury mięsa i przetworów mięsnych są kruchość oraz soczystość. Kruchość to wrażenie odbierane kompleksowo w czasie rozgryzania i żucia, jej miarą jest opór stawiany przy rozdrabnianiu mięsa.

Strona 46 z 52

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.