Wilki kątowe typu W-200 B oraz W-280 B są urządzeniami o znacznie większych możliwościach zastosowania w technologii przetwórstwa mięsnego od powszechnie stosowanych wilków.
ULTIMATE to najnowsza maszyna Firmy Foodmate do trybowania całej nogi kurczaka. Detektor rentgenowski pozwala na precyzyjny pomiar długości kości uda, podudzia oraz grubości kolana. Trybownica automatycznie ustawia narzędzia robocze względem obrabianego elementu. To klucz do sukcesu, którym jest bezbłędne oddzielanie mięsa z niekalibrowanych nóg.
Utrzymanie jakości i trwałości ryb jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle spożywczym. Jakość dla konsumenta kryje się w wyglądzie, smaku i w konsystencji, ale również w tym, co nie jest postrzegalne zmysłami, czyli w jakości mikrobiologicznej.
Coraz więcej firm prześciga się we wprowadzaniu na rynek nowych rozwiązań higienicznych, wycelowanych w sektor przetwórstwa mięsnego i rybnego. Bardzo często są to produkty nastawione na znaczne podniesienie standardu, jednak jak wykazują później faktury kosztowe – narażają również firmę na wyższe koszty.
HG
Jaki wpływ na jakość produktu ma czystość powietrza miejsca produkcji?
Ryby jako produkty mało trwałe, często wymagające długiego transportu i składowania, ze względu na swoją bogatą mikroflorę są niezwykle podatne na zepsucie. Aby przedłużyć ich trwałość, opracowano wiele metod służących ich konserwacji, a jedną z najstarszych i zarówno najlepszych, jest przechowywanie w warunkach zamrażalniczych.
Łódzcy naukowcy pracują nad inteligentnymi, biodegradowalnymi opakowaniami do żywności, których barwa będzie zmieniać się pod wpływem starzenia produktu.
Postęp w nauce i zmiany w gospodarce żywnościowej oraz budowa pozycji rynkowej przedsiębiorstw produkcyjnych, które nastąpiły w ostatnich latach pozwoliły na kreowanie najwyższej jakości produktów i usług oferowanych klientom na rynku spożywczym.
Zmieniające się wymagania detalistów, rozwój rynków i nieustannie wysuwane przez konsumentów żądania zwiększenia różnorodności oferty powodują, że producenci znajdują się pod coraz większą presją.
Przetwory mięsne poddawane w toku produkcji różnorodnym procesom technologicznym narażone są na zanieczyszczenia odłamkami metali. Wpływ na to mają maszyny, urządzenia, surowce pomocnicze dodawane do produkcji oraz czynnik ludzki.
Sacharydy to jedna z ważniejszych grup dodatków funkcjonalnych stosowanych w przetwórstwie mięsa i wędlin.
Lęk przed głodem, odziedziczony po wojnie, spowodował, że w PRL symbolem bezpieczeństwa i podstawą dobrej kuchni było mięso. W latach 80., kiedy Polacy stanęli w obliczu jego niedoboru, do jadłospisu włączyli drób. Popularność zyskała też baranina, a nawet mięso z nutrii.
Brytyjski producent angielskiej odmiany kaszanki (black pudding) pakowanej w zaciskany rękaw i naturalne osłonki szczyci się możliwością zagwarantowania, że jego produkty są wolne od zanieczyszczeń metalem i spełniają najwyższe standardy. Firma ta korzysta z zaawansowanych rozwiązań do kontroli produktów, dzięki którym spełnia wymogi „standardu AA” konsorcjum BRC.
Masownica do rozmrażania typ MAH PSCH/D produkcji Metalbud NOWICKI jest urządzeniem o znacznie większych możliwościach zastosowania w technologii przetwórstwa mięsnego od powszechnie stosowanych masownic.
Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.