Rozdrobnienie następuje na kilku płaszczyznach cięcia w ustawieniu pionowym. Perforowane tarcze tnące pozostają w minimalnej odległości, nie stykając się ze sobą. Pozwala to na całkowite uniknięcie tarcia metalu o metal, a co za tym idzie, na wyeliminowanie kontaminacji tj. zanieczyszczenia rozdrabnianego materiału produktami ścierania się metalu. To z kolei zapobiega przedostaniu się mikroskopijnych kawałków metalu do ludzkiego organizmu i wyrządzaniu w nim szkód. Ponadto, wyeliminowany jest lekki posmak spalenizny, który może powstawać w przypadku wędlin, produkowanych w systemach ciasno ustawionych tarcz dziurkowanych i noży, względnie młynków koloidalnych. Dodatkową, znaczącą zaletą bezstykowych układów firmy Seydelmann jest to, że zespół tnący nie oddaje mięsu ciepła powstałego wskutek tarcia. Pozwala to na uniknięcie przedwczesnej koagulacji białka, a przez to niewystarczającego łączenia.
Ogromna wydajność urządzenia wynosząca do ok. 270 000 cięć na kilogram, gwarantuje wysoki stopień rozdrobnienia i mocne związanie. W ten sposób otrzymuje się wędliny przekonujące apetycznym wyglądem i o doskonałych właściwościach organoleptycznych. Konsystencja farszu jest bardziej jednorodna, a także lepiej związana. Oprócz białka następuje lepsze uwalnianie w mięsie substancji, mających wpływ na jego walory smakowe, jak np. enzymy, fermenty. Kiełbasa zyskuje zdecydowanie lepszy smak. Na stopień rozdrobnienia emulsji wpływa ilość zastosowanych tarcz stałych i tarcz rotujących, jak również ilość i wielkość otworów w tarczach. W kutrach Konti można użyć do siedmiu tarcz.
Zdolność przerobowa modelu KK 250 AC-6 wynosi do 10 ton na godzinę, w zależności od surowca oraz prędkości tarcz tnących. Model KK 140 AC-6 produkuje do 4 ton na godzinę.
Długa żywotność zespołu tnącego gwarantuje równomierną jakość i powtarzalność produktu, a także ułatwia obsługę kutra Konti firmy Seydelmann. W zależności od rozdrabianego produktu, ponowne ostrzenie zespołu tnącego jest wymagane po obróbce do 1500 ton materiału, a jego wymiana – po obróbce do 12 000 ton. Dzięki pionowemu ustawieniu wymiana zespołu tnącego jest bardzo łatwa dla użytkownika.
Kuter Konti służy do produkcji różnych rodzajów kiełbas: kiełbasy drobno rozdrobnione, np. kiełbasy liońskie lub parówki wiedeńskie oraz kiełbasy drobno rozdrobnione gotowane. Kuter zapewnia także najwyższą jakość produkcji kiełbas średnio rozdrobnionych, jak na przykład: kiełbasa myśliwska, krakowska lub piwna. Kiełbasy o wyłącznie grubym uziarnieniu (grubo rozdrobnione), produkowane zazwyczaj wyłącznie w wilkach, jak na przykład kiełbasa bawarska lub grubo rozdrobniona wątrobianka są produkowane przy użyciu zespołu tnącego z mniejszą ilością tarcz o większych otworach. Kuter Konti umożliwia także najdokładniejsze rozdrobnienie niepoddanych obróbce skórek, słoniny i ścięgien.
Przy niewymagającym częstej konserwacji napędzie AC możliwa jest bezstopniowa wstępna nastawa 6 prędkości obrotowych wirujących tarcz tnących, w sposób optymalny dla każdego produktu. Oprócz tego, nowa technika pozwala na uniknięcie wartości szczytowych prądu włączenia i przełączenia. Skutkuje to obniżeniem kosztów eksploatacyjnych do minimum oraz gwarantuje długi okres użytkowania maszyny.
Na wylocie z kutra zamontowano zawór redukcyjny, który umożliwia sterowanie wielkością przepływu, przez co wpływamy na stopień rozdrobnienia oraz na temperaturę produktu podczas rozdrabniania. Pomiar poziomu wypełnienia leja zapobiega niepożądanej pracy maszyny na biegu jałowym (na sucho) poprzez stały pomiar poziomu w leju.
Istnieje możliwość zintegrowania kutrów Konti w linie produkcyjne i połączenia ich z urządzeniami transportowymi. Umożliwia to daleko posuniętą automatyzację produkcji wszystkich wyrobów w przemyśle mięsnym.