czwartek, 02 maj 2024
Przeczytasz w: 2 - 3 min

Na trudności w optymalizacji transportu w branży spożywczej składa się wiele czynników, a w tym wyśrubowane standardy higieniczne.

Przeczytasz w: 2 - 4 min

Tłuszcz mleka jest syntetyzowany w gruczole mlekowym ze składników pobranych z osocza krwi: octanu, β-hydroksymaślanu, triacylogliceroli i chylomikronów oraz w mniejszych ilościach z lipoproteidów, steroli, fosfolipidów, wolnego glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych (SZULC I IN. 2010).

Przeczytasz w: 3 - 5 min

Mleko jest produktem bogatym w białko, wapń, szereg witamin i makroelementów co sprawia, że jest zaliczane do żywności o dużej gęstości odżywczej. Kozy są zwierzętami od dawna cenionymi nie tylko w „krajach trzeciego świata”, ale także w krajach wysoko rozwiniętych gospodarczo.

Przeczytasz w: 8 - 16 min

 

Logistyka produkcji to proces wsparcia procesu produkcji we wszelkie niezbędne zasoby (materiały, informacje, zasoby ludzkie i pieniężne) drogą integracji czynności wspierających proces produkcji. Obejmuje wszystkie czynniki, które są związane z zaopatrzeniem procesu produkcji w surowce, półfabrykaty, materiały pomocnicze i eksploatacyjne oraz przekazywaniem półproduktów i wyrobów gotowych do magazynu zbytu.

Przeczytasz w: 7 - 13 min

Produkcja mleka na rynku światowym

Przeczytasz w: 4 - 8 min

Produkcja serów jest najstarszym opanowanym przez ludzi sposobem przetwórstwa mleka, który stanowi fundament rozwoju nowoczesnego przemysłu mleczarskiego. Sery podpuszczkowe dojrzewające wytwarzano już w starożytności i były one przedmiotem ożywionej wymiany handlowej.

Przeczytasz w: 4 - 8 min

Rynek produktów mleczarskich to jeden z ciekawszych segmentów rynku żywnościowego w Polsce. Obejmuje on kategorie produktowe o wysokim stopniu innowacyjności i działaniu prozdrowotnym oraz kategorie tradycyjne, kierowane do odbiorcy preferującego uznane już produkty. Od kilku lat obserwuje się duże zainteresowanie żywnością funkcjonalną, czyli taką, która – oprócz właściwości żywieniowych – wywiera pozytywny, potwierdzony klinicznie wpływ na zdrowie człowieka. Do takiej żywności zalicza się żywność z dodatkiem probiotyku.

Przeczytasz w: 5 - 9 min

Bezpieczeństwo i higiena, czyli eliminacja ryzyka zanieczyszczenia żywności. Trzeba sobie uświadomić, że nie każda para jest czysta. Wiele bowiem zależy od tego, w jakim urządzeniu produkuje się parę.

Przeczytasz w: 3 - 6 min

Choć ich nazwa laikowi na początku może kojarzyć się z elementem budowy statku kosmicznego, to kanały tekstylne podbiły rynek i szturmem opanowały branżę wentylacyjną. Ich abstrakcyjna nazwa niewiele mówi o ich budowie, a produkt ten to nic innego jak tekstylne systemy nawiewne o równomiernym wydatku powietrza.

Przeczytasz w: 18 - 36 min

Niniejsze wytyczne skierowane są do producentów żywności przetworzonej oraz na etapie produkcji pierwotnej.

Strona 35 z 52

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.