poniedziałek, 29 kwiecień 2024
jakub
Przeczytasz w: 1 - 2 min

Wiązarka MOSCA EVOLUTION SONIXS MP-6 T-VA nie zawiera podatnych na utlenianie części i jest przystosowana do mycia myjką ciśnieniową bez ryzyka uszkodzenia jej elementów odpornych na utlenianie. Konstrukcja maszyny sprawia, że jest ona idealnie przystosowana do pracy w przemyśle spożywczym, a szczególnie mięsnym.

czwartek, 28 grudzień 2017 14:17

Rodzaje rozmrażania mięsa

Przeczytasz w: 7 - 14 min

Rozmrażanie mięsa jest procesem polegającym na ogrzewaniu mięsa lub podrobów do temperatury topnienia wymrożonego lodu i doprowadzeniu mięsa do temperatury umożliwiającej poddanie go niezbędnej obróbce przetwórczej lub kulinarnej. Proces rozmrażania powinien być prowadzony w warunkach które zapewniają najpełniejsze odtworzenie pierwotnych cech produktu. Produkt po rozmrożeniu powinien być jak najbardziej świeży. W tym celu należy ograniczyć do minimum wyciek, który przyczynia się do dużych start jakościowych oraz zmiany fizyczne, biochemiczne i mikrobiologiczne.

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Nie każdy producent żywności ma te same możliwości w zakresie automatyzacji, głównie z powodu ograniczeń technologicznych. Automatyzacja lokalnych zakładów mięsnych, rodzinnych producentów żywności oraz największych korporacji wyposażonych w linie do seryjnej produkcji będzie się różniła poziomem zawansowania i nakładem kosztów.

środa, 20 grudzień 2017 14:01

Innowacyjność bez kompromisów

Przeczytasz w: 3 - 5 min

Z Davidem Hazenbroekiem, właścicielem firmy Foodmate B.V. oraz Jarosławem Stępniem, dyrektorem zarządzającym Foodmate sp. z o.o. rozmawia Tadeusz Deptuła.

środa, 20 grudzień 2017 11:40

Uskrzydlony biznes – nie ma jak drób

Przeczytasz w: 7 - 13 min

Zwiększająca się w ostatnich latach liczba ludzi przechodzących z powodów religijnych lub etyczno-estetycznych na dietę wegetariańską nie może stanowić większego zagrożenia dla przyszłości przemysłu mięsnego i drobiarskiego. Mięso bowiem od zarania ludzkości było ważnym składnikiem pożywienia człowieka. Ogólnie należy się spodziewać, że wraz z przyrostem demograficznym oraz wzrostem zamożności społeczeństw spożycie i produkcja mięsa na świecie będzie się zwiększać.

środa, 13 grudzień 2017 15:05

Sezonowanie na sucho czy mokro?

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Mięso dopiero wtedy jest delikatne i smaczne, gdy po uboju kucharz lub rzeźnik pozwoli mu ,,kruszeć” lub ,,dojrzeć”. Na czym polega różnica pomiędzy dojrzewaniem mięsa w chłodni, a w worku próżniowym ‑ to znaczy: między sezonowaniem na sucho a na mokro?

Przeczytasz w: 3 - 5 min

Plastyfikacja (masowanie) należy do najczęściej stosowanych metod obróbki mechanicznej mięsa przeznaczonego do produkcji wędzonek. Sam proces masowania powoduje rozluźnienie struktury mięśni, częściowe zniszczenie komórek oraz poprawę przepuszczalności błon komórkowych.

Przeczytasz w: 4 - 8 min

Budowanie bezpieczeństwa zatrudnienia młodych ludzi w nowych miejscach pracy lub pierwszego zatrudnienia oraz patriotyzmu lokalnego stało się podstawowym wyzwaniem regionalnych instytucji. Z danych statystycznych wynika, że młodzi ludzie w wieku 18-24 często nie znajdują pracy, która by ich zadowalała i była w ich zakresie zainteresowania i wykształcenia. 

poniedziałek, 11 grudzień 2017 12:02

Duże zmiany na rynku programów lojalnościowych.

Przeczytasz w: 3 - 5 min

Firmy muszą się bardziej starać, żeby przyciągnąć klientów

W ciągu ostatniego roku o 17 pkt proc. wzrosła liczba Polaków, którzy korzystają z programów lojalnościowych – wynika z badania ARC Rynek i Opinia. Uczestnictwo w takich inicjatywach deklaruje już ponad połowa Polaków. Na rynku programów lojalnościowych zachodzą duże zmiany, a potrzeby i oczekiwania klientów rosną. Dlatego firmy i marki muszą dostarczać im finansowych korzyści, tworzyć spersonalizowane oferty i używać niestandardowych narzędzi, żeby budować lojalność konsumentów.

poniedziałek, 11 grudzień 2017 11:25

12 Spotkanie Okrągłego Stołu w Brukseli

Przeczytasz w: 1 - 2 min

W dniach 30-31 sierpnia 2017 roku w Brukseli odbyła się 12 sesja „Okrągłego Stołu” organizowana przez VLAN vzw Belgian Meat Office przy udziale Flanders Investment & Trade, w której uczestniczyli dziennikarze reprezentujący różne europejskie czasopisma branży mięsnej.

Uczestnicy tego dwudniowego wydarzenia w części praktycznej pierwszego dnia zaproszeni byli do zwiedzania zakładu Meat & Moore, gdzie wzięli udział w prezentacji Geert’a Ally – założyciela firmy. Drugi dzień spotkania rozpoczął przewodniczący René Maillard – Manager Belgian Meat Office Brussels, witając wszystkich uczestników spotkania „Okrągłego Stołu”.

Strona 69 z 73

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.