piątek, 29 marzec 2024
jakub
Przeczytasz w: 2 - 3 min

Ponieważ obecne czasy stawiają przed producentami zarówno samych opakowań jak i produktów finalnych coraz to nowe wymagania, których spełnienie nastręcza tymże producentom coraz to nowych problemów. Dlatego też wydaje się, że przejście firm produkcyjnych z obecnego poziomu technicznego w kierunku coraz szerzej obowiązującego poziomu „Przemysłu 4.0” staje się nie uniknione.

Przeczytasz w: 5 - 10 min

Opakowania foliowe typu flow-pack są bardzo często stosowane w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. Dzięki pełnej automatyzacji procesu pakowania flow-packi są znakomitym rozwiązaniem dla firm produkujących różne artykuły na szeroką skalę. Maszyny typu flow-pack mogą być używane do pakowania seryjnego. Intuicyjna obsługa i precyzyjne działanie zapewnią jeszcze szybszy proces pakowania towarów spożywczych.

Przeczytasz w: 4 - 7 min

W dobie wysokiej konkurencji oraz ciągłego dążenia do optymalizacji kosztowej outsourcing zyskuje coraz większe znaczenie. Jest to także efekt wzrostu zaufania do podmiotów świadczących takie usługi. Dotyczy to także branży logistycznej. Coraz więcej producentów i dystrybutorów decyduje się na outsourcing, a tym samym powierza swoje produkty w ręce operatora logistycznego. Sukces tego rozwiązania opiera się przede wszystkim na bliskiej współpracy, a co najważniejsze, na wzajemnym zaufaniu. Poza tym rosnące wymagania konsumentów po części wymuszają na producentach i dystrybutorach produktów spożywczych poszukiwania coraz nowszych rozwiązań, w tym również logistycznych, tak aby towar, który trafia na sklepową półkę, był zawsze świeży i najwyższej jakości.

Przeczytasz w: 2 - 4 min

Dawsonrentals Polska Sp. z o.o. to część brytyjskiego koncernu Dawsongroup plc, obejmującego obecnie swym zasięgiem cały obszar Unii Europejskiej oraz większość pozostałych rynków europejskich.

Przeczytasz w: 3 - 6 min

Właściwe znakowanie produktów spożywczych jest kwestią niezwykle istotną zarówno dla konsumentów, jak i producentów żywności. Informacje zamieszczane na opakowaniach nie mogą w żaden sposób wprowadzać konsumentów w błąd. Nad zgodnością jakości produktu z deklarowanymi normatywami czuwają służby kontrolne, które coraz częściej traktują etykietę informacyjną na produkcie spożywczym jako umowę cywilnoprawną między producentem a konsumentem. Wszelkie informacje zamieszczane na etykiecie produktu muszą być zgodne z aktualnymi wymaganiami prawa żywnościowego. Wymagania te jednak systematycznie rosną, a producenci stają przed trudnym zadaniem, jakim jest ich spełnienie.

Przeczytasz w: 4 - 8 min

Bezpieczny przewóz żywności, w tym mięsa, wymaga współpracy z doświadczonymi profesjonalistami stosującymi odpowiednie standardy i niezawodną flotę. Istotne jest wykorzystanie rozbudowanego specjalistycznego taboru wyposażonego w nowoczesne urządzenia rejestrujące temperaturę, a także działalność operacyjna zgodna z przepisami dotyczącymi higieny środków spożywczych, w tym pochodzenia zwierzęcego. Wszystkie ww. czynniki mają zastosowanie w usługach firmy spedycyjnej, jaką jest cargo-partner.

Przeczytasz w: 8 - 15 min

Logistyka produkcji to proces wsparcia procesu produkcji we wszelkie niezbędne zasoby (materiały, informacje, zasoby ludzkie i pieniężne) drogą integracji czynności wspierających proces produkcji. Obejmuje wszystkie czynniki, które są związane z zaopatrzeniem procesu produkcji w surowce, półfabrykaty, materiały pomocnicze i eksploatacyjne oraz przekazywaniem półproduktów i wyrobów gotowych do magazynu zbytu. Wydajna logistyka dostaw i zasadne, pod względem finansowym, kształtowanie procesów logistycznych nabiera coraz większego znaczenia w organizacji przedsiębiorstw. W ten sposób można znacznie obniżyć koszty transportu będące w logistyce największym czynnikiem kosztotwórczym i lepiej wykorzystać istniejące zasoby.

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Wygoda i szeroka dostępność to jedne z największych zalet, za które konsumenci cenią wędliny plastrowane. Nic dziwnego, że kategoria ta ciągle dynamicznie się rozwija – zwłaszcza w sieciach dyskontów.

Przeczytasz w: 1 - 2 min

Do produkcji większości kiełbas niezbędne są jelita naturalne lub osłonki – to w nich umieszcza się masę mięsną, to one nadają kiełbasom kształt i odpowiadają za wygląd wyrobu gotowego. W dobie szybko rosnących cen jelit wieprzowych oraz ich ciągłego niedoboru, warto zwrócić uwagę na osłonki wiankowe jadalne produkowane przez FABIOS S.A.

Przeczytasz w: 4 - 7 min

Nadziewanie to jeden z najważniejszych etapów w procesie produkcji wyrobów mięsnych. Jego celem jest porcjowanie masy mięsnej oraz nadanie jej odpowiedniego kształtu. Proces nadziewania oraz właściwy dobór osłonek pełnią również funkcję marketingową poprzez zwiększenie atrakcyjności sensorycznej produktu, gdyż jak wiadomo wygląd ma znaczący wpływ na ocenę wyrobu przez konsumenta.

Strona 67 z 72

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.