WIPOL – jeden z głównych graczy na polskim rynku dodatków do przetwórstwa mięsnego od przeszło 20 lat, po nawiązaniu współpracy ze światowym liderem w dziedzinie innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu spożywczego – francuską firmą MANE – wychodzi naprzeciw oczekiwaniom rynku z nową ofertą produktową.
W dniach 16 – 18 marca 2017 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyła się I edycja Food Show – unikalnego wydarzenia w sektorze przemysłu spożywczego, branży HoReCa. To były trzy dni wystaw, prezentacji produktów żywnościowych, degustacji, pokazów gotowania, warsztatów kulinarnych, debat i dyskusji o branży spożywczej i gastronomicznej.
„Mięsne Technologie” - ogólnopolski kwartalnik skierowany do technologów i kadry
zarządzającej przemysłem mięsnym. Zawiera artykuły technologiczne, przegląd wydarzeń
branżowych oraz bogatą ofertę maszyn i urządzeń, opakowań i maszyn pakujących, surowców i
przypraw niezbędnych w produkcji.
Autorami artykułów są uznani naukowcy czołowych polskich uczelni rolniczych w tym Akademii
Przyrodniczych, wydziałów technologii żywności, instytutów badawczych, prawnicy, lekarze weterynarii i pracownicy instytucji branżowych.
W przejrzystej formie i przystępnym językiem wprowadzają czytelnika w świat nowości i nauki.
Piszą dla nas stale: prof. Zbigniew Duda, prof. Włodzimierz Dolata, dr Mariusz Kubiak, mgr Tomasz Borowy,
dr Agnieszka Frala, dr Ryszard Kowalski, dr Mirosław Michalski oraz wielu innych specjalistów
wypowiadających się w swojej bardzo ścisłej dziedzinie.
Na bieżąco przekazujemy relacje z imprez branżowych – targów, konferencji, spotkań zawodowych,
konkursów (Doceń Polskie, Poznaj Dobrą Żywność) i jubileuszy. Cieszymy się wraz z czytelnikami
powstałymi nowo zakładami, rozbudową bazy i jej unowocześnianiem.
„Mleczarskie Technologie” - ogólnopolski kwartalnik branżowy.
Żywność to podstawa egzystencji każdego żywego organizmu. Zmiany w stylu odżywiania się ludzi w dobie pędu cywilizacyjnego oraz budowa marki produktu zakładów
Meksykański Kongres poparł postulowaną przez rząd reformę podatków i choć złagodził rządowy projekt zwiększenia wpływów do budżetu, zgodził się, aby daniną obłożyć m.in.niezdrową żywność.
Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi, np. złamie kończynę, kręgosłup lub też ulegnie innemu urazowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni. W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia.
Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Jemy je jednak rzadko, choć mięso jest smaczne, a gęsi tłuszcz ze względu na zwiększony udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest korzystny dla zdrowia. Ponad 95 proc. polskiej gęsiny trafia do Niemiec.
Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w przypadku produktów mięsnych rozpoczyna się zaraz po uboju. Wpływ niskich temperatur pozwala opóźnić procesy psucia, jednak samo schłodzenie nie rozwiązuje wszystkich problemów związanych z obecnością bakterii, drożdży czy pleśni.
Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami.
Dotyczy to zarówno maksymalnego skrócenia czasu jej przygotowania, łatwości otwierania opakowań i sposobu serwowania jak również zapewnienia wysokiego standardu jakości w wydłużonym okresie jej przydatności do spożycia.
4 proste sposoby na racjonalne gospodarowanie jedzeniem
Obchodzony na całym świecie (16 października) Dzień Żywności przypomina o problemie marnowania jedzenia.
Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.