niedziela, 28 kwiecień 2024
jakub
Przeczytasz w: 2 - 3 min

Plany Komisji Europejskiej dotyczące reformy systemu bezpieczeństwa żywności mają na celu uporanie się z pojawiającymi się coraz częściej sytuacjami zagrażającymi zdrowiu, a nawet i życiu konsumentów. Certyfikacja procesów produkcyjnych i całych łańcuchów dostaw to rozwiązanie, dzięki któremu przedsiębiorstwa już teraz mogą zwiększyć pewność zgodności swoich działań z przepisami prawa.

Przeczytasz w: 2 - 4 min

Certyfikatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” nagrodzono dotychczas ponad 70 wyrobów mięsnych. Prestiżowe godło zdobyły kiełbasy, dania gotowe oraz mięsa producentów z całego kraju. Kolejne wyróżnienia zostaną przyznane 29 stycznia, podczas XI certyfikacji żywności organizowanej w ramach programu. 

czwartek, 20 luty 2014 22:07

Baleron wędzony gotowany

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Pan Kazimierz Stańczyk prezentuje kolejny przepis na wędlinę produkowaną metodą starą, sprawdzoną, pamiętaną z dawna przez zmysły polskiego konsumenta. Ten zapach, ten smak, ten wygląd ..., tak, to jest stary, dobry baleron.

czwartek, 20 luty 2014 20:04

Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków

Przeczytasz w: 10 - 20 min

Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany oksydacyjne w trakcie ich przechowywania [Warchalewski 1995].

wtorek, 18 luty 2014 12:59

Antybakteryjna miedź z glinką

Przeczytasz w: 1 - 2 min

Antybakteryjna miedź z glinką - skuteczny sposób na higienę. Nowy materiał o właściwościach bakteriobójczych lepiej niż sama miedź eliminuje bakterie. Opracował go prof. Jarosław W. Drelich z Michigan Technology University (MTU) w USA, a zrobić można z niego zarówno opakowania do żywności jak i deski sedesowe. 

środa, 12 luty 2014 21:05

Polska gęsina ma wiele zalet

Przeczytasz w: 1 - 2 min

Naukowcy z Wrocławia i Krakowa:
Polska gęsina ma wiele zalet. Gęsi starych, polskich odmian charakteryzują się dobrym umięśnieniem i małym otłuszczeniem tusz, a ich mięso jest bogate w białko i składniki mineralne – wynika z badań, jakie przeprowadzili naukowcy z wrocławskiego Uniwersytetu Ekonomicznego.

środa, 12 luty 2014 20:26

Energia przyjazna środowisku

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Utworzenie konsorcjum badawczo-naukowego, skupionego wokół bioenergii, jednego z tematów 7. Programu Ramowego, zaproponowała firma biotechnologiczna DANKO - Hodowla Roślin. Bioenergia to energia pozyskiwana z roślin i bakterii: biopaliwa, biomasę, bioalkohole, biowęgiel, bioogniwa czy biogazy.

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Wiatry wiejące na Ziemi mają wystarczający potencjał, aby pokryć zapotrzebowanie całej planety na energię, przynajmniej w ujęciu technicznym – wynika z dwóch amerykańskich badań.

środa, 12 luty 2014 12:15

Biożywność

Przeczytasz w: 2 - 4 min

Czy polski przemysł rolno-spożywczy jest gotowy na współpracę z nauką na najwyższym poziomie? Według prof. Jarosława Horbańczuka z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN (IGHZ) - tak. Potwierdzeniem tego jest m.in. konsorcjum naukowo-przemysłowe, które powstało dla realizacji projektu „Biożywność – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” realizowanego w ramach Strategicznych Programów Badań i Prac Rozwojowych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Kierownik Pracowni Diagnostyki Bakteryjnych Zakażeń Przewodu Pokarmowego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny dr n.med Jolanta Szych powiedziała, że od kilku lat w Polsce występują szczególnie groźne bakterie z gatunku

Strona 72 z 73

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.