czwartek, 02 maj 2024
Przeczytasz w: 2 - 3 min

- UOKiK informuje:

- Czy najwięksi producenci żywności i sieci handlowe wykorzystują w czasie epidemii swoją przewagę negocjacyjną wobec kontrahentów?

- Prezes UOKiK Tomasz Chróstny sprawdzi to w postępowaniach wyjaśniających.

- Płynność finansowa na wszystkich szczeblach łańcucha dostaw jest teraz szczególnie ważna – mówi Prezes Urzędu.

Prezes UOKiK Tomasz Chróstny wszczął postępowania, w których sprawdzi, czy największe podmioty z sektora rolno-spożywczego płacą na czas rolnikom, dostawcom i innym kontrahentom. Zbada również, czy polityki handlowe i cenowe nie zmieniły się w okresie epidemii na niekorzyść mniejszych kontrahentów. Prezes UOKiK zwrócił się o wyjaśnienia w tym zakresie do blisko 100 przedsiębiorców – działających w Polsce sieci handlowych oraz największych producentów w branżach mięsnej, mleczarskiej, przetwórstwa owoców, warzyw, zbóż i roślin oleistych.

- W czasie epidemii zapotrzebowanie na żywność znacząco nie zmalało, dlatego tak ważne jest prawidłowe funkcjonowanie sektora rolno-spożywczego. Szczególnie istotne jest zachowanie płynności finansowej przez podmioty na każdym szczeblu łańcucha dostaw żywności. Bezpieczeństwo żywnościowe Polski wymaga dotrzymania terminów płatności pomiędzy kontrahentami, podobnie zapewnienia transparentnych warunków umów i niewykorzystywania obecnej sytuacji do wywierania presji na mniejszych dostawców. Zweryfikujemy w tym zakresie praktyki największych graczy rynkowych tak, aby zadbać o uczciwe relacje handlowe pomiędzy nimi – mówi Prezes UOKiK Tomasz Chróstny.

Zgodnie z przepisami maksymalny czas na uregulowanie zobowiązania nie powinien być co do zasady dłuższy niż 60 dni od dostawy towaru lub doręczenia faktury. Należy jednak pamiętać, że jeżeli w umowie przewidziano krótszy czas na dokonanie zapłaty, to jest on wiążący. Po upływie terminu umownego lub też przewidzianego w przepisach prawa dostawcy przysługują odsetki.

Wszczęte postępowania prowadzone są w ramach ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej. Toczone są w sprawie, a nie przeciwko konkretnym podmiotom. Celem Prezesa UOKiK jest sprawdzenie, w jaki sposób najwięksi przedsiębiorcy wywiązują się z obowiązków zapłaty dostawcom oraz czy nie stosują innych form wywierania przewagi względem mniejszych podmiotów. W przypadku identyfikacji takich praktyk – priorytetem Urzędu jest ich sprawne wyeliminowanie z rynku.

- Obecny czas wymaga solidarności rynkowej bardziej niż kiedykolwiek. Od większych przedsiębiorców oczekuje się większej odpowiedzialności za kontrahentów, mają oni w tym okresie dużo większe możliwości sprawnego funkcjonowania na rynku niż inne branże gospodarki. Zależność mniejszych podmiotów może rodzić pokusę do wywarcia presji na dodatkowe korzyści ekonomiczne ze strony większych graczy, na co nie można się zgodzić. W najbliższych tygodniach zweryfikujemy zachowania przedsiębiorców na rynku rolno-spożywczym. Oczekuję, że działania Urzędu udrożnią przepływy pomiędzy przedsiębiorcami, zaś ewentualne niedozwolone praktyki zostaną niezwłocznie wyeliminowane bez sięgania po środki administracyjne. Zachęcam przedsiębiorców do dobrowolnej weryfikacji swoich praktyk w celu uniknięcia negatywnych konsekwencji – warto do relacji handlowych z kontrahentami podejść uczciwie i odpowiedzialnie – wyjaśnia Prezes UOKiK Tomasz Chróstny.

Przedsiębiorco, rolniku. Jeżeli działasz w branży rolno-spożywczej i twój duży kontrahent zmienił warunki współpracy na twoją niekorzyść lub nie płaci ci w terminie – zawiadom UOKiK. Napisz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Poinformuj nas o nieprawidłowościach i opisz dokładnie praktykę, a także wskaż przedsiębiorcę, ze strony którego jej doświadczyłeś. Dzięki temu będziemy mogli szybko zająć się sprawą i wyeliminować nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej – twoje dane nie zostaną ujawnione.

W ostatnich trzech latach UOKiK podjął ponad 100 interwencji w sprawie nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej. Większość z nich zakończyła się szybką zmianą warunków dostaw produktów rolnych i spożywczych, w tym w szczególności skróceniem terminów zapłaty.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP:serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść - z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo pokrewne. (PAP)

kom/ mst/

 
Źródło informacji: UOKiK
Przeczytasz w: 1 - 2 min

- MRiRW informuje:

Przesłanie do rolników Kodeksu Etyki Żywnościowej wywołało niezwykle duże zainteresowanie niektórych mediów. Co ciekawe, żaden z autorów tych materiałów prasowych nie był zainteresowany samym Kodeksem, a jedynie dołączonymi do niego listami Prezydenta RP i moim oraz informcją ile to kosztowało.

Kodeks Etyki Żywnościowej to inicjatywa, która znalazła także uznanie i wsparcie ze strony Głowy Państwa. Prezydent Andrzej Duda objął patronatem prace nad Kodeksem, co nadało temu dokumentowi znacznie wieksze znaczenie i nobilitowało go. Dlatego w materiałach przekazywanych rolnikom udostępniłem skierowany do mnie list Pana Prezydenta.

Wbrew niektórym sugestiom, Pan Prezydent, ani nikt z jego współpracowników nie był i nie musiał być informowany o podejmowanych przeze mnie działaniach informacyjno-promocyjnych, nie był to bowiem element kampanii wyborczej.

Tymczasem interesujący się tym tematem dziennikarze ani jednym słowem nie wspomnieli o zawartości samego Kodeksu. Czy nie jest dziwnym, że nie interesuje ich propagowanie uczciwych postaw w biznesie, właściwych relacji w całym łańcuchu żywnościowym, brak zgody na nadużycia ze strony licznej rzeszy pośredników? Co złego jest w propagowaniu zachowań etycznych w biznesie?

Byłem, jestem i będę zwolennikiem uczciwego biznesu. To mają być stosunki partnerskie, rozwijające się z korzyścią dla obu stron, a nie tylko jednej.

Jak widać nie wszystkim na tym zależy.

Natomiast, aby ukrócić insynuacje związane z wysyłką Kodeksu wyjaśniam, że jednym ze sposobów komunikowania się z rolnikami jest dołączenie materiałów informacyjnych do dokumentów, które wysyłane są przez KRUS do rolników co kwartał. Z takiej możliwości korzystali także moi poprzednicy, chociażby z koalicyjnego rządu PO-PSL.

Dołączone materiały informacyjne nie zwiększyły wagi przesyłki, co nie skutkowało zwiększeniem opłaty pocztowej. Druk był wykonany własnym sumptem resortu rolnictwa.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)

kom/ jml/

 
Źródło informacji: MRiRW
Przeczytasz w: 2 - 3 min

Konsumenci częściej zwracają uwagę na pochodzenie produktów i chętniej wybierają te krajowe. Chcą w ten sposób pomóc polskim firmom i wesprzeć gospodarkę. Skłonność ta wynika także z przekonania o większym bezpieczeństwie krajowych artykułów – wynika z badań przeprowadzonych przez ARC Rynek i Opinia dla polskiego producenta lodów, firmę PPL Koral.

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Nowe wymogi zwiększają ochronę przed procederem odcinania płetw rekinom oraz rozwiązują problemy związane z połowami, w których wykorzystywane są zarówno certyfikowane jak i niecertyfikowane metody połowowe.

Przeczytasz w: 2 - 4 min

Najnowsze badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nature pokazują, że możemy odbudować zasoby oceanów do 2050 roku. Jednak – jak zauważa Ernesto Jardim, dyrektor ds. Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC – aby nakłonić ludzi do właściwego postępowania, potrzebne są skuteczne rozwiązania.    

Przeczytasz w: 1 - 2 min

O racjonalność środków podejmowanych w walce z ASF i COVID19 apeluje nie tylko branża hodowlana. Przyłączają się do niej również sami pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej.

W związku z walką z ASF GIW podjął decyzję o intensyfikacji kontroli u wybranych hodowców.

Nasilone kontrole zostały oprotestowane przez Ogólnopolski Związek Zawodowy Pracowników Inspekcji Weterynaryjnej, który w piśmie wysłanym do Głównego Lekarza Weterynarii podkreśla m.in. że „Życie i zdrowie naszych pracowników jest wartością nadrzędną”.

Podobne podeście można znaleźć i prawodawstwie UE w ROZPORZĄDZENIU WYKONAWCZYM KOMISJI (UE) 2020/466. Z uwagi na walkę z COVID-19 i ograniczenia w przemieszczaniu się ludności, a tym samym rozmieszczenia odpowiednich pracowników do celów kontroli urzędowych, Komisja Europejska zaleca stosowanie przez państwa członkowskie kontroli urzędowej przeprowadzanej na elektronicznej kopii oryginału świadectw lub poświadczeń lub na elektronicznym formacie świadectwa lub poświadczenia sporządzonym i przedłożonym w systemie TRACES. Całość ma zmniejszyć konieczność osobistych odwiedzin Inspektorów.

Również sami hodowcy podkreślają, że walce z ASF znacznie skuteczniejszym od ryzykownych kontroli byłoby w umożliwienie myśliwym odstrzałów sanitarnych dzików i usuwania truchła.

To właśnie w rosnącej presji wirusa w środowisku widzą główne zagrożenie ASF. Przypomina się przy tym, że to właśnie w bezpośrednim sąsiedztwie ogniska ASF w województwie lubuskim, znaleziono martwe dziki. O przeniesienie choroby w takich warunkach nietrudno i przy braku odstrzału nawet najściślejsza bioasekuracja może nie wystarczać. Aleksander Dargiewicz – prezes POLPIG przypomina „Wielokrotnie ponawiamy apele o umożliwienie myśliwym wykonywania ich obowiązków poprzez wyłączenie ich z rygoru zakazu wstępu do lasu. Zamiast zakazu, i my i myśliwi potrzebują kampanii informacyjnej wyjaśniającej znaczenie odstrzałów i roli myśliwych w walce z ASF.”

 

http://www.kzp-ptch.pl/95-aktualnosci/3771-jednoczesna-walka-z-covid19-i-asf-wymaga-szczegolnej-rozwagi-w-podejmowanych-decyzjach

Przeczytasz w: 1 - 2 min

Pudliszki, polska marka przetwórstwa warzywnego, przekazuje swoje produkty o łącznej wartości 1 miliona złotych osobom objętym kwarantanną domową, spowodowaną pandemią koronawirusa. Do potrzebujących Polaków trafią m.in. warzywa w puszkach, makarony i gotowe dania obiadowe. Partnerem akcji jest Federacja Polskich Banków Żywności, która od 27 lat wspiera pożywieniem osoby w potrzebie.

Przeczytasz w: 1 minutę

• W krajach Unii Europejskiej nie widać większych problemów z produkcją żywca i przetwórstwem wieprzowiny związanych z pandemią koronawirusa. Największym wyzwaniem dalej pozostaje logistyka eksportu oraz dostaw produktów wieprzowych na rynek unijny. Zawirowania logistyczne przełożyły się na ceny skupu żywca wieprzowego w UE. W notowaniach VEZG w dniu 8/04/2020 cena w Niemczech spadła o 5 centów do wysokości 1,84 €/kg (wbc). Spadki cen skupu tuczników na krajowym rynku są nieco łagodniejsze i wynoszą 10-20 gr/kg (wbc).

 
• Na światowym rynku wieprzowiny obserwujemy stopniowy wzrost chińskiego importu wieprzowiny, który jeszcze nie zaznaczył się wzrostem cen skupu żywca wieprzowego w krajach unijnych. Życie w krajach azjatyckich powoli wraca do normalności. Pracownicy wielu firm stawili się do pracy. Niektóre restauracje wznawiają swoją działalność. Pozytywne informacje z Chin oraz niektórych państw europejskich znoszących stopniowo restrykcje dają nadzieję na normalizację wymiany handlowej i ograniczenie skutków pandemii COVID-19.
 
Aleksander Dargiewicz
 

http://www.kzp-ptch.pl/95-aktualnosci/3770-zawirowania-logistyczne-wywolane-pandemia-covid-19-powoduja-spadki-cen-skupu-tucznikow-w-ue

 
Przeczytasz w: 1 minutę

- MRiRW informuje:

Zgodnie z informacją przekazaną przez Ambasadę RP w Kuwejcie w dniu 8 kwietnia, władze Kuwejtu podjęły decyzję o zniesieniu, od dnia 30 marca 2020 r., zakazu wprowadzonego w związku z występowaniem w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków.

W związku z tym przestał obowiązywać, trwający od 26 stycznia 2020 r., zakaz wwozu do Kuwejtu mięsa drobiowego pochodzącego od wszystkich gatunków drobiu oraz produktów pochodnych, w tym jaj/produktów jajecznych (świeżych, chłodzonych, mrożonych, przetworzonych termicznie).

Jednak, przy certyfikacji produktów eksportowanych z Polski do Kuwejtu, należy pamiętać, że niektóre terytoria administracyjne w Polsce nadal objęte są restrykcjami w związku z ostatnimi ogniskami HPAI (obszar zapowietrzony i zagrożony). Restrykcje te wynikają z decyzji wykonawczej (UE) 2020/47 w sprawie środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w niektórych państwach członkowskich (najnowsza zmiana załącznika - decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2020/504 z dnia 6 kwietnia 2020 r.).

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ mst/

 
Źródło informacji: MRiRW
Przeczytasz w: 1 - 2 min

Nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważne są w czasie kryzysu solidarność, wzajemne wsparcie czy pomoc sąsiedzka. Szczególnie jest to cenne, kiedy znaleźliśmy się w obliczu zagrożenia zdrowia i życia wielu ludzi spowodowanego epidemią COVID-19.

Strona 40 z 52

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.