wtorek, 14 maj 2024
jakub
Przeczytasz w: 3 - 5 min

Poubojowe produkty uboczne pozyskiwane z tuszy wieprzowych stanowią ¼ masy tuszy - dlatego często nazywa się je ”piątą ćwiartką”. Ponieważ nie są to główne produkty uboju, poświęca się im znacznie mniej uwagi w trakcie realizowanych procesów.

Przeczytasz w: 5 - 9 min

Osłonki są liczną i bardzo zróżnicowaną grupą opakowań bezpośrednich stosowanych w procesie technologicznym produkcji wyrobów mięsnych. Stosuje się je jako jednostkowe opakowania w ramach każdej z czterech technologicznych grup wędlin wymienionych w Polskiej Normie PN-A-82007. Osłonki wędlinowe, ze względu na ich pochodzenie, dzieli się na dwie grupy: naturalne i sztuczne.

Przeczytasz w: 2 - 4 min

W celu poznania najnowszych technologii warto zajrzeć do wnętrz najbardziej innowacyjnych zakładów rybnych na świecie. Obiekty tego typu wyposażone są w specjalistyczne, bezspoinowe posadzki żywiczne spełniające najwyższe wymogi w zakresie higieny, bezpieczeństwa pracy, wytrzymałości mechanicznej i chemicznej oraz odporności na niskie i wysokie temperatury.

poniedziałek, 01 lipiec 2019 10:56

POLFISH 2019 - podsumowanie

Przeczytasz w: 3 - 5 min

PROFESJONALIŚCI Z BRANŻY SPOŻYWCZEJ I GASTRONOMICZNEJ W GDAŃSKIM AMBEREXPO 

140 wystawców z 13 krajów - wiodący polscy producenci, przetwórcy,

czwartek, 27 czerwiec 2019 09:31

Glasbord® - na ściany i sufity

Przeczytasz w: 3 - 5 min

Z czego wykonane są płyty Glasbord®?

Płyty wykonane są z żywicy poliestrowej wzmocnionej włóknem szklanym, to jest ten sam materiał, który używany jest do budowy izoterm w nadbudowach samochodowych, różni się jednak tym, że jest specjalnie przygotowany do stosowania w budownictwie. Powierzchnia płyty pokryta jest specjalną folią surfaseal, która zamyka wszelkie mikroszczeliny płyty, zabezpiecza przed porysowaniem. 

Przeczytasz w: 3 - 6 min

Współcześnie przy wyborze produktów żywnościowych, w tym również mięsnych, konsumenci zwracają szczególną uwagę na wartość odżywczą żywności, jak również na jej cechy sensoryczne i dietetyczne.

Przeczytasz w: 4 - 8 min

Ze wzrostem liczby różnorodnych produktów mięsnych na rynku i możliwości finansowych konsumentów wzrasta również znaczenie oceny sensorycznej przy dokonywaniu wyborów podczas zakupów, co ma ekonomiczne odzwierciedlenie w procesie tworzenia i rozwoju nowych produktów. Zależność ta nakłada na producentów obowiązek ścisłej kontroli tekstury. Dla producentów tekstura jest często miernikiem jakości przerobowej surowca.

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Firma Grote jest producentem precyzyjnych krajalnic do żywności. Specjalizuje się w technologii plastrowania i nakładania, a swoje urządzenia zaprezentowała na targach IFFA we Frankfurcie nad Menem w dniach od 5 do 9 maja 2019 roku.

Przeczytasz w: 3 - 6 min

Francuska firma „Bodin Bio”, członek grupy Galliance (Terrena), od roku 1979 specjalizuje się w wytwarzaniu ekologicznych produktów drobiarskich na rynek francuski, stale poszukując możliwości wprowadzania innowacji. Spółka generuje obrót w wysokości 58 mln Euro i w ostatnich latach nastąpił jej znaczny rozwój. W roku 2016 wzrost sprzedaży wyniósł 10%. 

Przeczytasz w: 3 - 6 min

Powszechnie wiadomo, że zioła i przyprawy są dodawane do wielu potraw w celu podniesienia ich walorów organoleptycznych. Szczególne znaczenie mają tu surowce roślinne utrwalone przez suszenie. W takiej postaci, dzięki usunięciu wody do poziomu utrudniającego wzrost drobnoustrojów oraz zachodzenie niepożądanych reakcji chemicznych (w tym enzymatycznych), można je przechowywać oraz użytkować przez dłuższy czas.

Strona 61 z 73

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.