poniedziałek, 29 kwiecień 2024
jakub
Przeczytasz w: 2 - 4 min

Najnowsze badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nature pokazują, że możemy odbudować zasoby oceanów do 2050 roku. Jednak – jak zauważa Ernesto Jardim, dyrektor ds. Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC – aby nakłonić ludzi do właściwego postępowania, potrzebne są skuteczne rozwiązania.    

Przeczytasz w: 1 - 2 min

O racjonalność środków podejmowanych w walce z ASF i COVID19 apeluje nie tylko branża hodowlana. Przyłączają się do niej również sami pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej.

W związku z walką z ASF GIW podjął decyzję o intensyfikacji kontroli u wybranych hodowców.

Nasilone kontrole zostały oprotestowane przez Ogólnopolski Związek Zawodowy Pracowników Inspekcji Weterynaryjnej, który w piśmie wysłanym do Głównego Lekarza Weterynarii podkreśla m.in. że „Życie i zdrowie naszych pracowników jest wartością nadrzędną”.

Podobne podeście można znaleźć i prawodawstwie UE w ROZPORZĄDZENIU WYKONAWCZYM KOMISJI (UE) 2020/466. Z uwagi na walkę z COVID-19 i ograniczenia w przemieszczaniu się ludności, a tym samym rozmieszczenia odpowiednich pracowników do celów kontroli urzędowych, Komisja Europejska zaleca stosowanie przez państwa członkowskie kontroli urzędowej przeprowadzanej na elektronicznej kopii oryginału świadectw lub poświadczeń lub na elektronicznym formacie świadectwa lub poświadczenia sporządzonym i przedłożonym w systemie TRACES. Całość ma zmniejszyć konieczność osobistych odwiedzin Inspektorów.

Również sami hodowcy podkreślają, że walce z ASF znacznie skuteczniejszym od ryzykownych kontroli byłoby w umożliwienie myśliwym odstrzałów sanitarnych dzików i usuwania truchła.

To właśnie w rosnącej presji wirusa w środowisku widzą główne zagrożenie ASF. Przypomina się przy tym, że to właśnie w bezpośrednim sąsiedztwie ogniska ASF w województwie lubuskim, znaleziono martwe dziki. O przeniesienie choroby w takich warunkach nietrudno i przy braku odstrzału nawet najściślejsza bioasekuracja może nie wystarczać. Aleksander Dargiewicz – prezes POLPIG przypomina „Wielokrotnie ponawiamy apele o umożliwienie myśliwym wykonywania ich obowiązków poprzez wyłączenie ich z rygoru zakazu wstępu do lasu. Zamiast zakazu, i my i myśliwi potrzebują kampanii informacyjnej wyjaśniającej znaczenie odstrzałów i roli myśliwych w walce z ASF.”

 

http://www.kzp-ptch.pl/95-aktualnosci/3771-jednoczesna-walka-z-covid19-i-asf-wymaga-szczegolnej-rozwagi-w-podejmowanych-decyzjach

Przeczytasz w: 1 - 2 min

Pudliszki, polska marka przetwórstwa warzywnego, przekazuje swoje produkty o łącznej wartości 1 miliona złotych osobom objętym kwarantanną domową, spowodowaną pandemią koronawirusa. Do potrzebujących Polaków trafią m.in. warzywa w puszkach, makarony i gotowe dania obiadowe. Partnerem akcji jest Federacja Polskich Banków Żywności, która od 27 lat wspiera pożywieniem osoby w potrzebie.

Przeczytasz w: 1 minutę

• W krajach Unii Europejskiej nie widać większych problemów z produkcją żywca i przetwórstwem wieprzowiny związanych z pandemią koronawirusa. Największym wyzwaniem dalej pozostaje logistyka eksportu oraz dostaw produktów wieprzowych na rynek unijny. Zawirowania logistyczne przełożyły się na ceny skupu żywca wieprzowego w UE. W notowaniach VEZG w dniu 8/04/2020 cena w Niemczech spadła o 5 centów do wysokości 1,84 €/kg (wbc). Spadki cen skupu tuczników na krajowym rynku są nieco łagodniejsze i wynoszą 10-20 gr/kg (wbc).

 
• Na światowym rynku wieprzowiny obserwujemy stopniowy wzrost chińskiego importu wieprzowiny, który jeszcze nie zaznaczył się wzrostem cen skupu żywca wieprzowego w krajach unijnych. Życie w krajach azjatyckich powoli wraca do normalności. Pracownicy wielu firm stawili się do pracy. Niektóre restauracje wznawiają swoją działalność. Pozytywne informacje z Chin oraz niektórych państw europejskich znoszących stopniowo restrykcje dają nadzieję na normalizację wymiany handlowej i ograniczenie skutków pandemii COVID-19.
 
Aleksander Dargiewicz
 

http://www.kzp-ptch.pl/95-aktualnosci/3770-zawirowania-logistyczne-wywolane-pandemia-covid-19-powoduja-spadki-cen-skupu-tucznikow-w-ue

 
Przeczytasz w: 1 minutę

- MRiRW informuje:

Zgodnie z informacją przekazaną przez Ambasadę RP w Kuwejcie w dniu 8 kwietnia, władze Kuwejtu podjęły decyzję o zniesieniu, od dnia 30 marca 2020 r., zakazu wprowadzonego w związku z występowaniem w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków.

W związku z tym przestał obowiązywać, trwający od 26 stycznia 2020 r., zakaz wwozu do Kuwejtu mięsa drobiowego pochodzącego od wszystkich gatunków drobiu oraz produktów pochodnych, w tym jaj/produktów jajecznych (świeżych, chłodzonych, mrożonych, przetworzonych termicznie).

Jednak, przy certyfikacji produktów eksportowanych z Polski do Kuwejtu, należy pamiętać, że niektóre terytoria administracyjne w Polsce nadal objęte są restrykcjami w związku z ostatnimi ogniskami HPAI (obszar zapowietrzony i zagrożony). Restrykcje te wynikają z decyzji wykonawczej (UE) 2020/47 w sprawie środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w niektórych państwach członkowskich (najnowsza zmiana załącznika - decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2020/504 z dnia 6 kwietnia 2020 r.).

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ mst/

 
Źródło informacji: MRiRW
Przeczytasz w: 1 - 2 min

Nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważne są w czasie kryzysu solidarność, wzajemne wsparcie czy pomoc sąsiedzka. Szczególnie jest to cenne, kiedy znaleźliśmy się w obliczu zagrożenia zdrowia i życia wielu ludzi spowodowanego epidemią COVID-19.

Przeczytasz w: 2 - 3 min

O skutkach jakie epidemia COVID19 wywiera na gospodarkę można wnioskować z obserwacji rynków, przez których fala zachorowań już przeszła. W poniedziałek szefowie dwóch liczących się światowych organizacji zrzeszających azjatyckich producentów: Food Industry Asia (FIA) i ASEAN Food and Beverage Alliance (AFBA) ostrzegli przed rodzącą się na największym globalnym rynku groźbą niedoborów żywności.

Przeczytasz w: 1 - 2 min

W ostatnich dniach w środkach masowego przekazu pojawiło się wiele informacji oraz doniesień dotyczących nagłego i wysokiego wzrostu cen drobiu. Jako Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza chcielibyśmy zaznaczyć, że producenci drobiu nie szczędzą sił i środków, by utrzymać swoją produkcję na dotychczasowym poziomie.

Jako branża zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę pełnimy w czasach kryzysu i jak istotne jest zapewnienie społeczeństwu świeżej, zdrowej i spełniającej najwyższe standardy żywności. Dlatego z niepokojem obserwowaliśmy to, co działo się z cenami mięsa drobiowego, a czego konsekwencje ponosili konsumenci. Dostrzegamy oczywiście pewne obiektywne trudności, które w aktualnej sytuacji dotykają całą gospodarkę. Są to przede wszystkim problemy związane z dostępnością pracowników czy zakłóceniami w transporcie, w szczególności międzynarodowym, jednak nie uzasadniają one wysokich podwyżek cen żywności dla konsumentów.

W wyniku gwałtownego wzrostu zapotrzebowania w ubiegłym tygodniu obserwowany był również wzrost cen na niektóre rodzaje mięsa drobiowego, głównie mięsa kurczaków, w tym filetów z piersi. Jednak poziom ich wzrostu oferowany dla branży drobiarskiej w żaden sposób nie odzwierciedlał wzrostu cen dla konsumentów . Obecnie ceny oferowane zakładom przetwórczym powróciły do poziomu średnich cen z ubiegłych tygodni. W przypadku np. mięsa indyczego takie wzrosty nie nastąpiły i od wielu tygodni zauważamy tylko niewielkie wahania cen. Trzeba również mieć na uwadze, że otrzymywana cena jest wypadkową wielu czynników, w tym również oczekiwań hodowców. Jako branża pragniemy zaapelować do dystrybutorów o pełną transparentność i prezentowanie cen, po jakich odbierają towar od producentów. Dzięki temu wszyscy będziemy mogli zobaczyć różnicę między ceną, jaką płaci klient w sklepie, a ceną jaką otrzymuje producent.

Przeczytasz w: 1 - 2 min
Zgodnie z informacją Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) obecnie nie ma dowodu, że żywność jest źródłem lub jedną z dróg przenoszenia wirusa. Również dotychczasowe doświadczenia związane z występowaniem koronawirusów wskazują, że przenoszenie wirusów poprzez żywność nie występowało.
Strona 56 z 73

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.