środa, 02 grudzień 2020
niedziela, 09 luty 2014 17:48

OMEGA 3 - TŁUSZCZE ŻYCIA

Szczególna rola kwasów tłuszczowych Omega 3 kryje się w ich oddziaływaniu na procesy metaboliczne, a zwłaszcza na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach. Nie wchodząc w szczegóły należy powiedzieć, że Omega 3 regulują m.in. pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym.

   Podwyższony poziom cytokin w organizmie sprzyja chronicznym zapaleniom, autoagresji systemu immunologicznego, arteriosklerozie, powstawaniu nowotworów. Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie reguluje poziom cytokin zapewniając prawidłową pracę systemu immunologicznego. Kwasy tłuszczowe Omega 3 odgrywają więc nieocenioną wprost rolę w budowaniu mocy układu immunologicznego.

   Badania naukowe prowadzone na całym świecie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że kwasy tłuszczowe Omega 3:

•    mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń),
•    poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych,
•    zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie,
•    łagodzą zaburzenia ukrwienia,
•    pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na  zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia),
•    zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia,
•    zmniejszają ryzyko arytmii serca (jak leki nasercowe) – a przecież zawałowcy są szczególnie narażeni na arytmię,
•    pomagają zapobiegać zawałom serca,
•    stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze,
•    przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu,
•    sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych oraz towarzyszących im bólów,
•    obniżają podwyższony poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL,
•    obniżają ryzyko choroby nowotworowej,
•    redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie),
•    chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
•    ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki,
•    są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci,
•    łagodzą bóle reumatyczne,
•    pozwalają utrzymywać dobrą formę umysłową ludzi starszego pokolenia,
•   wspomagają leczenie schorzeń psychicznych (m.in.schizofrenii), ADHD – nadpobudliwości psychoruchowej dzieci, dysleksji, dystrakcji, autyzmu (patrz: leksykon pojęć na końcu książki).
omega 3 tluszcze zycia   Według ekspertów medycyny, każda dorosła osoba powinna spożywać dziennie minimum 1 gram kwasów z grupy Omega-3. Polacy jedzą znikomą ilość ryb morskich, a tym samym praktycznie żadną ilość kwasów Omega-3. Dlatego trzeba umożliwić społeczeństwu alternatywę uzupełniania diety w produkty zawierające w sobie kwasy Omega-3.
   Prebiotyk – błonnik inulina (węglowodan naturalny wspierający życie)Odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego . Badania naukowe dowiodły również, że dieta bogata w błonnik przyczynia się do:
•    przyspieszenia perystaltyki jelit (wypełnia jelita, pobudza ich ruchy i przyspiesza pasaż treści przez przewód pokarmowy zapobiegając zaparciom - lignina, celuloza); 
•    rozwoju korzystnych bakterii jelitowych; 
•    wspomagają trawienie i wchłanianie
•    wzmacniają układ odpornościowy jelit
•    mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów; 
•    spowolnienia rozkładu węglowodanów; 
•    spadku stężenia glukozy we krwi; 
•    zmniejszenia uczucie głodu (pęcznieje w żołądku - głównie pektyna i celuloza);
•    pomaga w walce z otyłością 
•    usuwania z organizmu substancji szkodliwych - toksyn i metali ciężkich; 
•    eliminują bakterie gnilne,
•    pozytywne działanie w profilaktyce i leczeniu cukrzycy,
•    neutralizują zwiększone obciążenie fizyczne i psychiczne
•    chroni przed chorobomi żył kończyn dolnych,  uchyłkowatości jelit,  nowotworom jelita grubego.
Spożywanie Omega 3 i Inuliny jest rekomendowane przez wiele organizacji medycznych.

 

Szynka z kurcząt + Omega 3 i Polędwica drobiowa + Błonnik

Specjalnie opracowana linia produktów dostosowana do potrzeb dietetycznego, zdrowego żywienia. Produkty te cechuje niska zawartość tłuszczu i cholesterolu. Są to delikatne wędliny wyprodukowane z najwyższej jakości fileta z piersi kurcząt zawierające dodatek w postaci Omega 3 lub Błonnika. Spożywanie Omega 3 i Błonnika jest rekomendowane przez wiele organizacji medycznych. 
Omega 3 (EPA i DHA) są nazywane tłuszczami życia, które wspierają i regulują układ sercowo-naczyniowy, działają pozytywnie na krążenie krwi, stabilizują rytm serca, utrzymują dobrą formę umysłową oraz obniżają ryzyko choroby nowotworowej.
Prebiotyk – błonnik (Inulina) czyli węglowodan naturalny wspierający życie utrzymuje właściwą mikroflorę jelit, wspomaga trawienie i wchłanianie, wzmacnia układ odpornościowy jelit, pomaga w walce z otyłością oraz neutralizuje obciążenia fizyczne i psychiczne.

 

 

Tomasz Tuliński

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Newsletter

Najważniejsze informacje Cie nie ominą...

Nie spamujemy, też nie lubimy spamu....

Please publish modules in offcanvas position.