sobota, 27 kwiecień 2024
wtorek, 10 październik 2023 11:55

Technologie RFID firmy Turck usprawniają paszportyzację żywności. Identyfikacja „od pola do stołu” pozwala produkować zdrowszą żywność

Przeczytasz w: 3 - 5 min
Dzięki technologii RFID dysponujemy stałym nadzorem nad procesem transportu i magazynowania półtusz. Dzięki technologii RFID dysponujemy stałym nadzorem nad procesem transportu i magazynowania półtusz.

Rozwiązania RFID zrewolucjonizowały kontrolę na wszystkich etapach produkcji w branży spożywczej. Umożliwiają śledzenie powstawania żywności np. od momentu narodzin zwierzęcia, przez jego ubój, aż do chwili, gdy gotowe produkty trafiają do sklepów.

Technologie RFID znajdziemy w rzeźniach, mleczarniach, browarach, piekarniach, cukierniach, olejarniach, zakładach przetwórstwa rybnego, mięsnego i warzywnego. Wszędzie tam mogą zdarzyć się błędy przetwarzania i przechowywania. Szybka identyfikacja wadliwych partii produktu, pozwala dostarczać zdrową i bezpieczną żywność, a zakłady przetwórstwa spożywczego zachowują najwyższe standardy higieny i kontroli.

Warunkiem efektywnej identyfikacji RFID w przetwórstwie spożywczym jest połączenie automatyki w sprawny system gromadzenia i przetwarzania danych o żywności. Producenci automatyki dla branży spożywczej, tacy jak firma Turck, mają na uwadze każdy szczegół, aby urządzenia klientów z sektora spożywczego spełniały surowe normy prawne i jakościowe.

Technologie RFID nie tylko pozwalają szybko zlokalizować i wstrzymać wadliwe partie produkcyjne, zanim trafią na rynek i zaszkodzą konsumentom. Pozwalają również uniknąć wpływu na pozostałe - pełnowartościowe partie produkcji. Ścisła kontrola produktów na każdym etapie to także warunek wiarygodnej paszportyzacji żywności - ambitnego projektu, który ma umożliwić śledzenie całego łańcucha dostaw.

Maszyny w zakładach przetwórczych muszą spełniać wiele norm jakościowych, ale też być odporne na regularną dezynfekcję oraz mycie. Pojemniki do przechowywania i transportu żywności są często czyszczone i płukane. Również tam muszą pracować urządzenia odpowiadające za identyfikację RFID. Aby sprostać oczekiwaniom klientów i dostarczyć urządzenia do pracy w takich nietypowych warunkach, Turck opracował rozwiązania, które można stosować we wszystkich strefach, zarówno mokrych, jak i higienicznych.

Czytniki RFID pozwalają zbierać informacje o produkcie o wiele łatwiej niż np. kody kreskowe. Pomagają zarządzać łańcuchem dostaw, monitorować temperaturę i zmniejszyć marnowanie żywności, co jest podstawą utrzymania wysokich standardów.

Oto jak wygląda przykładowa aplikacja RFID do paszportyzacji mięsa.

Rozwiązania RFID firmy Turck w śledzeniu łańcucha dostaw w przetwórstwie mięsa

Dla firmy przetwórstwa mięsnego, proces identyfikacji rozpoczyna się, gdy zwierzęta przyjeżdżają na ubój. Prawdziwa identyfikacja rozpoczyna się jednak znacznie wcześniej, bo już w momencie narodzin zwierzęcia, które otrzymuje identyfikator w postaci kolczyka lub nośnika RFID z danymi , aby prześledzić jego historię. Po uboju, tusza zawieszana jest na haki transportowe z zamontowanymi tagami RFID.

Dla rzetelności procesu paszportyzacji żywności, ważne jest, aby dane o pochodzeniu zwierzęcia pojawiły się na właściwym haku. Przeniesienie tych informacji może odbywać się na różne sposoby. Jeżeli zwierzę posiadało kolczyk, to w większości przypadków przepisanie będzie wymagało ingerencji pracownika. Musi on przenieść informacje z kolczyka do systemu np. WMS i dalej na nośnik RFID na haku. Jeśli jednak zwierzę posiada nośnik RFID, wtedy informacje mogą być skopiowane za pomocą głowicy lub ręcznego czytnika - tzw. handhelda. Unikamy w ten sposób ewentualnych błędów ręcznego wprowadzania.

Bez tytułu

Identyfikacja produktu na ostatnim etapie rozbioru umożliwia skuteczne rozliczenie dostawcy żywca.

Firma Turck, wychodząc naprzeciw potrzebom klientów z branży mięsnej, stworzyła głowice RFID o wysokiej szczelności i odporności na mycie chemiczne. Dzięki nim, dane zapisane na nośniku związane są z półtuszą na każdym etapie procesu. Ponadto, możemy automatycznie mierzyć czas rozbioru, przebywania w chłodni oraz utratę wagi jak
i dokładnie zlokalizować produkt na linii transportowej.

Moduły kompaktowe z serii TBEN pozwalają także umieścić sterowanie bezpośrednio na linii, co pozwala zrezygnować z montażu dodatkowej szafy w okolicy punktu odczytu/zapisu RFID. Dzięki wykorzystaniu elementów o wysokiej odporności na warunki środowiskowe, skraca się czas uruchomienia linii lub ewentualnych działań serwisowych. Dodatkowo, dostęp do konfekcjonowanych przewodów wyklucza pomyłki przy kablowaniu, a to z kolei umożliwia pracę nawet personelowi bez wyższych kwalifikacji.

RFID ułatwia przenoszenie danych o żywności na pojemniki

Następny ważny etap produkcji w zakładzie mięsnym to stacje rozbioru, gdzie dane z haków muszą zostać przepisane na pojemniki, którymi produkt będzie transportowany do kolejnego stanowiska obróbki. Później produkt trafia do opakowań klienta, gdzie dane mogą być już zapisane np. w formie kodu kreskowego, QR lub nadal z wykorzystaniem RFID. Obecnie jest to jednak praktykowane dosyć rzadko.

Na wszystkich etapach produkcji, urządzenia muszą być odporne na wiele czynników zewnętrznych powiązanych z procesem. Główną cechą, która odróżnia rozwiązania dedykowane do branży spożywczej od stosowanych standardowo urządzeń jest odporność na mycie chemiczne. Dla przetwórców ważna jest również możliwość wymiany danych z systemami informatycznymi. Dla komponentów firmy Turck nie stanowi to problemu.

Niezależnie, czy komunikujemy się ze sterownikiem PLC, czy wysyłamy dane bezpośrednio do systemów wyższego rzędu, rozwiązania w formie serii TBEN, TX, BL67 czy BL20, posiadają możliwość komunikacji w różnych protokołach, między innymi Profinet, Ethernet/IP, Modbus TCP, a także EtherCAT czy MQTT oraz OPC UA.

RFID - optymalna technologia do identyfikacji żywności

Branża spożywcza skupia się na zachowaniu najwyższych standardów higieny oraz jakości od rozpoczęcia produkcji (a przeważnie jeszcze wcześniej) aż do momentu dostarczenia produktu do konsumenta. Wykorzystywany sprzęt musi spełniać rygorystyczne wymogi, które stanowią warunek zapewnienia konsumentom zdrowych produktów spożywczych. Aby mieć pewność, co do jakości każdego etapu produkcji, wdrażany jest projekt paszportyzacji polskiej żywności. Pozwala on również sprawdzić, czy w ciągu tzw. łańcucha dostaw - „od pola do stołu”, zachowano wszystkie normy.

To właśnie technologia RFID wydaje się być nie tylko najbardziej optymalną, ale nawet jedyną możliwą do zastosowania w efektywnej identyfikacji i monitoringu żywności. W branży spożywczej czas odgrywa decydującą rolę. Dlatego informacje o ewentualnych zagrożeniach, wadach lub skażonych produktach, powinny być błyskawicznie weryfikowane. Najnowsze rozwiązania dla technologii RFID firmy Turck pozwalają osiągnąć najwyższą jakość, zoptymalizować koszty i zaoszczędzić czas.

turck logo download

Turck sp. z o.o.

ul. Budowlanych 131/4 | 45-123 Opole, Poland
M +48 533 385 020 | T +48 77 4 434 800 | Sekretariat: +48 77 5 562 100

www.turck.pl

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.