piątek, 23 październik 2020
wtorek, 25 sierpień 2020 10:29

Firma JBT rozbudowuje serię tuneli spiralnych

Wyższe bezpieczeństwo żywności, lepsza wydajność i optymalizacja procesów to główne zalety najnowszego tunelu spiralnego, która dołączył do rodziny urządzeń Frigoscandia firmy JBT.

Jako globalny dostawca sprzętu technologicznego dla branży przetwórstwa spożywczego, firma JBT wprowadziła na rynek nowy tunel spiralny Frigoscandia GYRoCOMPACT® 70, który wyniesie proces mrożenia żywności na znacznie wyższy poziom.

Nowy tunel spiralny do mrożenia jest wyposażony w taśmę o szerokości 700 mm i jest bardziej kompaktowy niż wcześniejsze modele, a jednocześnie oferuje większą wydajność nawet o 20%. Urządzenie zaprojektowano z myślą o zrównoważonym rozwoju i higienie oraz wyposażono w szereg nowych, usprawnionych funkcji, umożliwiających eliminację strat i maksymalizację bezpieczeństwa żywności. Nowy tunel wzbogaci serię produktów GYRoCOMPACT o szerokości 700 mm, których sprzedaż przekroczyła już 1700 sztuk na całym świecie. Nowe urządzenie jest również gotowe do pracy w trybie iOPS, co umożliwia optymalizację mocy przetwórczych.

Jak wyjaśnia Torbjörn Persson, Director of Value Stream and Global Product Line w firmie JBT, to opinie klientów w połączeniu z pionierską technologią saJBT Frigoscandia GYRoCOMPACT 70 Spiral Freezer.Proteinmonośnego pasa spiralnego zadecydowały o rozwoju marki Frigoscandia:

„Klienci wymagają coraz wyższego bezpieczeństwa żywności oraz lepszych parametrów w zakresie mocy przetwórczych i braku przestojów. Oczywiście większość przemysłowych tuneli do mrożenia ma znaczne gabaryty, więc uwzględnienie wymogów bezpieczeństwa żywności w ich budowie stanowi niemałe wyzwanie, gdy weźmiemy pod uwagę całą linię do produkcji żywności. Jedną z kluczowych trudności jest fakt, że sam proces zamrażania nie ogranicza rozwoju bakterii na zanieczyszczonych produktach, a jedynie chwilowo go zatrzymuje. Jest to jeden z powodów, dla których zoptymalizowana konstrukcja pod względem higieny zawsze była naszym priorytetem. Złącza podłogowe, ograniczenie powierzchni zachodzących na siebie, zredukowanie widocznych gwintów i nitów to tylko niektóre z innowacji.

„Zauważyliśmy również wyraźną tendencję do większego zróżnicowania produktów wytwarzanych przez naszych klientów, co wymusza konieczność stosowania elastycznych linii produkcyjnych. Na przykład możemy teraz zwiększyć wydajność dla nuggetsów z kurczaka z około 4000 kg/h do 4800 kg/h”.

Według Torbjörna Perssona budowa nowych zakładów produkcyjnych oznaczałaby dla wielu klientów wysokie koszty inwestycyjne, dlatego ich celem jest zwiększenie mocy produkcyjnych już istniejących obiektów.

Zaprojektowany z myślą o wydajności produkcji od 1,5 do 5 ton na godzinę tunel spiralny może być wykorzystywany do bieżących zastosowań w zakresie mrożenia żywności, a jednocześnie generować korzyści dla zakładów o ograniczonych warunkach przestrzennych, ponieważ wysokość urządzenia została zmniejszona o 600 mm.

Szybsze funkcje suszenia, zoptymalizowany przepływ powietrza, mniejsze siły napędowe oraz oszczędność zużycia oleju nawet o 75% to tylko niektóre z ulepszeń wprowadzonych przez firmę JBT – jednocześnie nadal trwa opracowywanie kolejnych innowacji. System iOPS firmy JBT – czyli dostosowana wersja Internetu rzeczy (IoT) – analizuje dane w czasie rzeczywistym, aby zmaksymalizować czas eksploatacji i wydajność.

„Nasze obecne działania koncentrują się na bezpieczeństwie żywności, wydajności i czasie eksploatacji bez przestojów”. Szacuje się, że do końca 2026 r. rynek mrożonej żywności w Europie wzrośnie ponad 17 mln ton*. Chcemy być na to odpowiednio przygotowani”.

jbtc.com/foodtech

*Źródło: Kenneth Research, listopad 2019 r.

 

Marica Olsson
Marketing Manager, EMEA Protein

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel.: +46 42 490 4045
mob.: +46 70 490 4045

jbt logo

 

 

 

 

 

Informacje o firmie JBT

JBT dostarcza rozwiązania technologiczne dla globalnego przemysłu spożywczego. Firma oferuje zintegrowane systemy wykorzystywane we wszystkich segmentach produkcji żywności, począwszy od mięsa, owoców morza i drobiu, do owoców i warzyw, produktów piekarniczych, napojów, soków, przetworów mlecznych oraz dań gotowych. Niezależnie od tego, czy chodzi o żywność gotowaną, mrożoną, pakowaną, porcjowaną, przetworzoną, prasowaną czy poddaną sterylizacji, firma JBT oferuje zaawansowane technologie i usługi światowym przetwórcom żywności, zarówno większym, jak i mniejszym regionalnym producentom. Firma ma w ofercie ponad 30 cieszących się dużym uznaniem marek produktów, takich jak Frigoscandia, Stein, DSI, Double D, Formcook, XVision, SF&DS, PLF International, A&B Process Systems, FranRica, FTNON, Proseal i Prime Equipment.

www.jbtc.com/foodtech

 

Informacje o JBT Corporation   

JBT Corporation jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań technologicznych dla branży przetwórstwa spożywczego i transportu lotniczego. JBT Corporation projektuje, produkuje, testuje i świadczy usługi w zakresie zaawansowanych technologicznie systemów i produktów. Regionalnych i międzynarodowych klientów z branży przetwórstwa spożywczego obsługuje dział JBT FoodTech, a klientów z branży krajowego i międzynarodowego transportu lotniczego – dział JBT AeroTech. JBT Corporation zatrudnia około 6000 osób na całym świecie i prowadzi sprzedaż, serwis, produkcję i operacje zaopatrzeniowe w ponad 25 krajach. www.jbtc.com

 

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Newsletter

Najważniejsze informacje Cie nie ominą...

Nie spamujemy, też nie lubimy spamu....

Please publish modules in offcanvas position.