poniedziałek, 29 kwiecień 2024
środa, 12 lipiec 2023 11:17

Systemy powłok posadzkowych Remmers dla przemysłu mięsnego

Przeczytasz w: 4 - 7 min
Masarnia Singer, Lhotska (CZ) Masarnia Singer, Lhotska (CZ)

O tym, że branża spożywcza ma bardzo wysokie wymagania wobec posadzek, wiedzą wszyscy specjaliści z nią związani.

Podłogi np. w zakładach produkcyjnych muszą być wyjątkowo odporne nie tylko na obciążenia mechaniczne i chemiczne, ale i oddziaływania termiczne. Zgodność z przepisami higienicznymi, potwierdzona przez niezależne zewnętrzne instytuty, jest również konieczna. Poza wysoką trwałością i odpornością taka podłoga powinna być łatwa do utrzymania w idealnej czystości, przy tym bezzapachowa bezpieczna dla żywności i…ludzi.

Sprawa bezpieczeństwa i higieny pracy w przemyśle spożywczym ma znaczenie szczególne, ponieważ pracują tu, używając ciężkich maszyn i różnorodnych środków chemicznych, ludzie. Aby zapewnić bezpieczeństwo pracy, powłoki posadzkowe powinny się w tej branży cechować wysoką antypoślizgowością, strukturą i odpornością na ścieranie. Jest to związane z faktem, iż w branży, gdzie występuje obfitość płynów, jak również substancji chemicznych, takich jak detergenty i środki dezynfekujące, posadzki muszą być odporne na ścieranie, uderzenia i działanie agresywnych substancji. Dodatkowo mokre podłoża są zwykle bardziej śliskie, dlatego posadzki winny być również antypoślizgowe, aby minimalizować ryzyko poślizgnięcia się pracowników, szczególnie w strefach o dużym natężeniu ruchu. Systemy Remmers pozwalają na tworzenie posadzek o klasach antypoślizgowości od  R 9 do R 13 i przestrzeni wyporu cieczy od V 4 do V 10. Z natury rzeczy jednak w przypadku powłok o zwiększonej antypoślizgowości należy się liczyć ze zwiększonymi nakładami na czyszczenie posadzek w porównaniu z tymi o gładkich powierzchniach: z reguły jednak wystarczy stosować czyszczenie maszynowe i odpowiednie środki pielęgnacyjne.

Remmers Broschuere BODENBESCHICHTUNGEN FOOD PL 1

W produkcji mięsa lub przetworów rybnych codziennie przemieszcza się i produkuje kilkaset ton towarów. Często odbywa się to za pomocą dużych pojemników ze stali nierdzewnej, o wadze przekraczającej jedną tonę. Ten ciężar rozkłada się na cztery do sześciu małych kółek. Takie ogromne naprężenia mechaniczne mogą być przejmowane tylko przez wytrzymałe i stabilne powłoki posadzkowe.  Najważniejszym elementem posadzki przemysłowej jest podłoże i jego struktura. Różnią się one wieloma właściwościami, np. wytrzymałością na ściskanie i przyczepnością, wilgotnością lub strukturą powierzchni. Staranna analiza i badanie są zatem podstawowym warunkiem wyboru i zastosowania optymalnego systemu powłoki posadzkowej.

Systemy firmy Remmers oparte na betonie poliuretanowym (betonie PU) są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich obszarów, w których konstrukcja posadzki jest poddawana ekstremalnym obciążeniom termicznym i mechanicznym, i dlatego musi być wyjątkowo trwała. Systemy te są  różnorodne, dzięki czemu spełniają wszelkie wymagania stawiane posadzkom w przemyśle spożywczym. Na przykład powierzchnie mogą być wykończone strukturalnym, matowym materiałem, który nadaje powierzchniom właściwości antypoślizgowe, zgodne z obowiązującymi przepisami dotyczącymi stanowisk pracy. W zakładach przetwórstwa mięsa i ryb, gdzie dużym obciążeniem dla posadzek są także szokowe oddziaływania termiczne, powinno być stosowane wyłącznie podłoże z domieszką kruszywa cementowego. Tym bardziej, że są tu intensywnie przesuwane duże pojemniki ze stali na kółkach, ważące ponad tonę. Tak ogromne naprężenia mechaniczne przejmują wytrzymałe i stabilne powłoki posadzkowe wykonane w systemach PU Concrete firmy Remmer, tzw. systemy Crete. Zapewniają one także długotrwałą ochronę przed działaniem tłuszczów, olejów rybnych i środków czyszczących. Wynika to z faktu, że są one nie tylko wyjątkowo odporne, ale dzięki różnym dodatkom, jak piaski kwarcowe czy węglik krzemu oferują również możliwość wyposażenia w właściwości antypoślizgowe.

Metzgerei Singer 03

Masarnia Singer, Lhotska (CZ)


Remmers Crete to produkt czterokomponentowy, komponent A to wodna emulsja poliolu a komponent B to polimeryczne MDI- oba składniki w formie płynów. Spoiwo jest mieszane z wypełniaczem (komponent C) oraz pigmentem kolorystycznym w formie pasty (komponent D). Emulsja poliolu reaguje z jednej strony z reaktywnymi wypełniaczami, z drugiej z polimerycznym MDI, tworząc beton poliuretanowy. Dzięki temu powstaje niezwykle odporna posadzka. W zależności od posypki i ilości nakładanej powłoki zamykającej, uzyskuje się różne stopnie antypoślizgowości oraz przestrzenie wyporu cieczy.

Systemy na bazie betonu poliuretanowego są wytrzymałe i jednocześnie bezpieczne. Posadzki Remmers Crete to połączenie  wodnej emulsji poliolu i poliuretanowego spoiwa z polimeru MDI. 

  • Nadają podłodze bardzo wysoką odporność termiczną, chemiczną i mechaniczną
  • System może być dostosowany do różnych wymagań zakładów przetwórstwa spożywczego
  • Do wyboru gładka lub odpowiednio szorstka struktura powierzchni, w zależności od wymaganego stopnia antypoślizgowości
  • Podatna na czyszczenie i pielęgnację
  • Dopuszczona do kontaktu z żywnością
  • 10 kolorów standardowych  (czerwony, zielony, beżowy, ochra, szary, niebieski, ciemnoszary, jasnoszary, pomarańczowy, sahara)

 

Rodzaje powłok: 

  • Powłoka cienkowarstwowa działa ochronnie na lekko i średnio obciążanych posadzkach, odwzorowuje strukturę powierzchni i w niewielkim stopniu niweluje nierówności.
  • Powłoka zasypywana składa się z wylewanej warstwy bazowej, którą w całości zasypuje się np. piaskiem kwarcowym lub twardym ziarnem. Grubość warstwy może wynosić nawet 9 mm.
  • Powłoka wylewana wyrównuje drobne nierówności podłoża. Materiał jest równomiernie rozprowadzany tworząc gładką powierzchnię.
  • Powłoka zaprawowa ma najniższy procentowy udział spoiwa i precyzyjnie dopasowaną krzywą przesiewu wypełniaczy. Minimalna grubość warstwy jest trzykrotnie większa od odpowiedniej maksymalnej wielkości ziarna zastosowanego wypełniacza. W zależności od rodzaju systemu, posadzki poliuretanowo-cementowe mają odporność termiczną od 60 do 180 stopni C. Nadają się zatem do najtrudniejszych warunków, nawet do piekarni, gdzie rozgrzane piece pracują miesiącami. 

 

  • Metzgerei Singer 02

Masarnia Singer, Lhotska (CZ)

 

Powłoki posadzkowe Remmers są doskonale przygotowane pod kątem każdego aspektu przemysłu spożywczego. Nie wszystkie posadzki w tej branży muszą wytrzymywać wysokie temperatury lub ekstremalne obciążenia mechaniczne. Jednak w takich miejscach, jak: korytarze, laboratoria, magazyny opakowań i niektóre stanowiska montażowe nadal potrzebne są sprawdzone i certyfikowane do stosowania w przemyśle spożywczym pokrycia posadzkowe. W tym przypadku produkty i systemy oparte na żywicy epoksydowej są od wielu lat wypróbowanym rozwiązaniem. Dzięki kombinacji specjalnych spoiw i odpowiednich wypełniaczy te ekonomiczne systemy można dopasować do różnych obszarów zastosowań.

Powłoki posadzkowe zazwyczaj muszą spełniać wiele funkcji jednocześnie. Dlatego bardzo ważne jest, aby przed nałożeniem powłoki przeprowadzić dokładną i fachową analizę warunków. Dokładna analiza stanu budynku pozwala zabrać wyniki, które zawierają informacje na temat odpowiedniego podkładu, dzięki któremu zostanie zapewniona kompatybilność powłoki z podłożem, i to nawet w przypadku problemów, np. obciążenia wilgocią od strony podłoża lub problematycznego zanieczyszczenia olejem, a także w przypadku zniszczonych starych powłok.

 

Nasze kompetencje w zakresie posadzek przemysłowych 

Wchodząc w 1996 roku na rozwijający się w nowych warunkach polski rynek firma Remmers wniosła własne innowacyjne materiały i technologie dla kilku kluczowych obszarów budownictwa, w tym także w obszarze posadzek. Remmers w tym zakresie oferuje szereg rozwiązań ochronnych i dekoracyjnych, opracowanych specjalnie z myślą o konkretnych zastosowaniach. Wiedza, która wykorzystywana jest podczas tworzenia produktów  do systemów posadzkowych Remmers, opiera się na doświadczeniu zebranym przez Grupę Remmers, nie tylko na niemieckim rynku, ale także na rynkach europejskich. Jednym z najnowszych przykładów zastosowania rozwiązań systemowych Remmers w branży mięsnej jest posadzka w czeskiej firmie Řeznictví  Singer sro. W ramach rozbudowy zakładu w 2020 roku powstały w miejscowości Lhotska nowoczesne nowe hale produkcyjne i  logistyczne. W tym nowoczesnym zakładzie produkcyjnym około trzech ton świeżego mięsa jest dziennie dostarczane, przetwarzane i w postaci gotowych wyrobów wysyłane do odbiorców.  Ponadto, czyszczenie obiektów odbywa się codziennie przy użyciu chemicznych środków czyszczących. Te procesy również wpływają na kondycję posadzki.REM 0022686314 Crete Filler SL 80 Set ML

Z tego powodu osoby odpowiedzialne za cały proces produkcyjno-logistyczny zdecydowały się na posadzkę zaprawową SC Floor CR  130 Remmers w atrakcyjnym wizualnie kolorze. Ta wysokowydajna posadzka betonowa PU charakteryzuje się wysoką odpornością chemiczną i mechaniczną, a także odpornością termiczną do 180°C - co zapewnia długą żywotność nawet przy szerokim zakresie obciążeń.

W strefach, w których następuje transport i wysyłka wymagane było innego rodzaju wysokiej jakości rozwiązanie podłogowe, takie, które wytrzymywać obciążenia mechaniczne powodowane przez wózki i pojazdy. Wybrano powłokę SL Floor CR 80. Powierzchnia została najpierw przygotowana za pomocą podkładu poliuretanowego do betonu Crete TF 60, a następnie zastosowano powłoka wylewaną Crete SL 80. W przypadku obszarów, gdzie możliwość pracy była krótsza, zastosowano przy kładzeniu posadzki produkt Crete FP, gdzie FP to skrót od Fast Primer i oznacza, że kolejną warstwę można nałożyć już po trzech godzinach.

Wiemy, że branża spożywcza jest jednym z sektorów przemysłowych stawiających najwyższe wymagania wobec posadzek. Oprócz obciążeń mechanicznych i chemicznych częstym, poważnym wyzwaniem są również oddziaływania termiczne. Wszystko to musi być zgodne z wymogami prawa i przepisami higienicznymi i takie są też nasze rozwiązania. Tylko w ostatnich latach systemy produktów Remmers w Polsce zostały wykorzystane do wykonania ok 40 000 m2 posadzek w zakładach przemysłu spożywczego m.in. w przetwórniach ryb, mięsa czy mleka.

Podsumowując, posadzki w przemyśle mięsnym muszą być higieniczne, odporne na ścieranie i działanie substancji chemicznych, antypoślizgowe, wytrzymałe i spełniać wymogi bezpieczeństwa i higieny żywności. Ich właściwości są niezwykle istotne dla utrzymania wysokich standardów sanitarnych, ochrony pracowników i jakości produktów mięsnych.

Warto również zaznaczyć, że posadzki w zakładzie przetwórstwa mięsnego powinny być regularnie sprawdzane i konserwowane, aby utrzymać ich właściwości i zapewnić trwałość oraz spełnianie wszystkich wymagań dotyczących higieny i bezpieczeństwa.

Marcin Flisikowski

Project Manager ds. posadzek

Remmers Logo 06 2016 RGB

 

 

 

Remmers Polska sp. z o.o.

ul. Sowia 8; 62-080 Tarnowo Podgórne

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.remmers.pl

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.