Inspektorzy odpowiedzialni za kontrolę i bezpieczeństwo żywności (FSIS) z ramienia USDA nie będą musieli być obecni cały czas w przetwórniach jajecznych. Inspektorzy FSIS będą odbywać jedną wizytę podczas każdej zmiany zamiast przebywania na miejscu. Zmiany w sektorze jaj, są elementem modernizacji FSIS już wdrożonych dla drobiu i trzody chlewnej. Zdaniem administracji nowe zasady nadzoru nad bezpieczeństwem procesu wytwarzania przetworów jajecznych umożliwią przedsiębiorstwom większą elastyczność i zmuszą ich do ponoszenia większej odpowiedzialności za organizacje procedur sanitarnych i wewnętrznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP). Z drugiej strony zmiany zasad kontroli spowodują bardziej efektywne wykorzystanie inspektorów. Zmiany w metodach kontroli produktów jajecznych są pierwszymi od blisko 50 lat. Ciekawostką jest, że FSIS przejmie kontrolę nad substytutami jaj, których produkcja wcześniej była regulowana przez Food and Drug Administration (FDA).