Wydrukuj tę stronę
wtorek, 23 czerwiec 2020 08:41

Odmrażanie gospodarki unijnej oraz otwarcie restauracji poprawiło sytuację na europejskim rynku wieprzowiny

Przeczytasz w: 1 minutę

Odmrażanie gospodarki unijnej oraz otwarcie restauracji poprawiło sytuację na europejskim rynku wieprzowiny. W wielu krajach UE takich jak Niderlandy, Belgia czy Francja cena tuczników ustabilizowała się na poziomie sprzed tygodnia. Zakłady przetwórcze, których załogi zostały wysłane na kwarantannę z powodu koronawirusa stopniowo odzyskują pełną moc produkcyjną.

Według notowań ISN w Austrii i Hiszpanii ceny tuczników wzrosły o 3 centy i 1,6 centów odpowiednio z powodu mniejszej podaży żywca wieprzowego. W Hiszpanii, która spodziewa się mniejszego ruchu turystycznego w tym roku, zdecydowanie większe zainteresowanie przykłada się do eksportu wieprzowiny na rynek chiński.

W Danii cena tuczników spada od trzech tygodni. Niewątpliwie poprawi to konkurencyjność duńskiej wieprzowiny na azjatyckich rynkach, a szczególnie na rosnącym rynku chińskim.

W Niemczech w 24 tygodniu mniejsza podaż żywca była zrównoważona mniejszymi zamówieniami ubojni ze względu dzień świąteczny przypadający na 11/06/2020.  W związku z tym cena tuczników w środę dnia 10/06/2020 w notowaniach VEZG została utrzymana na niezmienionym poziomie 1,66 €/kg (wbc) już po raz trzeci z rzędu.

 

http://www.kzp-ptch.pl/95-aktualnosci/