Eurogum Polska, zajmuje się dystrybucją preparatów na bazie karagenów i alginianów serii EUROGEL®, posypek cukrowych, roślinnych zagęstników oraz różnego rodzaju stabilizatorów, co jest kluczową cechą dobrego partnera w segmencie cukierniczym.
W naszym portfolio produktowym Eurogum dla sektora piekarsko – cukierniczego, znajdziemy:
Cukier perłowy
Produkowany z buraka cukrowego, który ma wiele zastosowań. Może pełnić funkcję dekoracyjną, jak i teksturotwórczą.
Typowymi przykładami są: gofry, brioszki, ciastka, rogaliki, pieczywo cukiernicze, bułki słodkie.
Dysponujemy również kolorowym cukrem perłowym, który może być stosowany jako dodatek dekoracyjny na zewnątrz jak i wewnątrz w wyrobach piekarsko – cukierniczych.
Zalety cukrów perłowych:
- - wysoka jakość kryształów,
- - śnieżnobiała barwa cukru, w ofercie dostępne także różne kolory posypek,
- - brak pyłu cukrowego w workach,
- - dostępne różne wielkości kryształków, od 0,5 mm ÷ 1,0 mm do 10,0mm ÷ 15,0mm
- - cukier powlekany, co stanowi ochronę przed wilgocią,
- - odporne na zamrażanie / rozmrażanie,
- - optymalny czas rozpuszczania.
Fondant proszkowy
Specjalnie przygotowany cukier o dużym rozdrobnieniu mikrokryształów cukru. Główne zastosowanie znajduje w piekarniach i cukierniach, aczkolwiek świetnie sprawdza się także w zakładach produkujących wyroby czekoladowe i cukiernicze (masy lub polewy cukiernicze).
Zalety masy Fondant w proszku:
- - duże rozdrobnienie mikrokryształów cukru,
- - dobra stabilność i konsystencja produktu, nawet po długim przechowywaniu,
- - zapewnienie delikatnej i gładkiej tekstury oraz ładny połysk produktu końcowego,
- - łatwy w użyciu, do uwodnienia w dowolnym momencie i etapie przygotowań,
- - nie klei się do opakowania,
- - nadaje się do tworzenia deserów, deser Verrines
- - łatwy do aromatyzowania i barwienia.
Brązowy cukier
Specjalnie przygotowany cukier pokryty syropem cukrowym, dostępny w trzech kolorach (blond, golden i dark - najciemniejszy), stosowany w cukiernictwie w celu wzmocnienia barwy wyrobom oraz nadaniu im karmelowego smaku.
Zalety brązowego cukru:
- - miękka konsystencja,
- - jednolity kolor i kontrolowana zawartość wilgoci,
- - autentyczny karmelowy smak,
- - nadaje produktowi końcowemu ładny kolor,
- - nadaje miękkość produktom cukierniczym i poprawia ich właściwości teksturalne,
- - nadaje wyrafinowany charakter wyrobom cukierniczym.
W ofercie rozwiązań na bazie ekstraktów z wodorostów morskich, Eurogum Polska oferuje wiele rozwiązań dla branży cukierniczej, m.in.
- ✓ Preparaty karagenowe z serii EUROGEL® CF – galaretka wodna, glazura cukiernicza, bez żelatyny, dla wegetarian.
- ✓ Preparaty alginianowe z serii EUROGEL® SDA - kremy na zimno i na gorąco, stabilizatory bitej śmietany.
- ✓ Preparaty karagenowe serii EUROGEL® MM – stabilizatory dla deserów: flany, puddingi, kremy w wersji instant.
- ✓ Preparaty alginianowe z serii EUROGEL® THA – kawior alginianowy.
- ✓ Włókna roślinne - błonniki: (cytrusowy, marchwiowy, jabłkowy, buraczany).
- ✓ Zagęstniki roślinne - gumy: (guar, ksantan, tara, konjac, cassia, LBG).
W celu zapoznania się ze szczegółową ofertą Eurogum Polska Spółka z o.o. - Technologia żywności i dodatki spożywcze - zapraszamy do odwiedzenia strony: