Wydrukuj tę stronę
czwartek, 23 grudzień 2021 12:06

Linie produkcyjne Tetra Pak – wyjątkowe właściwości funkcjonalne sera Mozzarella

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Mozzarella, znana również jako pizza cheese czy Pasta Filata, jest serem charakteryzującym się elastyczną i włóknistą strukturą powstałą w wyniku uplastyczniania i rozciągania ziarna serowarskiego.

Oryginalnie wywodzi się z południowych Włoch, ale obecnie produkowana jest z wielkim powodzeniem na całym świecie.

Spożycie mozzarelli rośnie wraz z aktualnymi trendami konsumenckimi. Konsumenci postrzegają jedzenie sera jako część zdrowej diety, która ma na celu uzupełnienie białka i wapnia w naszych organizmach. Ponadto mozzarella ma szeroki zakres zastosowań, od przekąsek, takich jak pałeczki serowe, po składnik dań, takich jak pizza, makarony czy sałatki.

Rozumiejąc wyzwania związane z produkcją sera mozzarella nasz zespół ekspertów, łącząc wiedzę o technologii i urządzeniach, jest w stanie zaproponować rozwiązania dla wyzwań związanych z:

  • - Konsystencją, strukturą produktu
  • - Zdolnością urządzeń do zapewnienia powtarzalnej wydajności
  • - Kontrolą procesu
  • - Higieną
  • - Wydatkiem

Współpraca z firmą Tetra Pak zapewnia klientom dostęp do specjalistów oraz portfolio, co w połączeniu z optymalizacją każdego etapu procesu (od obróbki ziarna po solenie serów) zapewnia osiągniecie zamierzonych celów.

 shcemat linii

Zaczynając od serca produkcji sera, czyli kotła serowarskiego, oferta firmy Tetra Pak zapewnia precyzyjną kontrolę grzania, cięcia i mieszania, co prowadzi do lepszego zatrzymywania tłuszczu i rozkładu wielkości cząstek przy jedimage3noczesnym zmniejszeniu ilości strat do serwatki.

Po wstępnej obróbce w kotle gęstwa kierowana jest do Tetra Pak Cheddaring machine, gdzie oddzielana jest serwatka, a ziarno poddawane jest  procesowi ukwaszania. Proces prowadzony delikatnie w urządzeniu wpływa na zmniejszenie utraty wilgotności, przy jednoczesnej poprawie ilości oraz jakości odzyskanej serwatki.

Na kolejnym etapie masa serowa jest uplastycznianna. Tetra Pak® Cooker Stretcher SAW to wyjątkowe jednoślimakowe urządzenie uplastyczniające z pionowym wyładunkiem, zapewniającym oszczędność miejsca przy wysokiej wydajności.

Uplastycznione ziarno trafia do urządzenia formującego. Formierka Tetra Pak® RMC to najbardziej higieniczne rozwiązanie na rynku. Dzięki swej konstrukcji uniemożliwia kontakt medium chłodzącego i grzewczego z serem. Formy napełniane są zimną i gorącą wodą w zależności od etapu procesu formowania. Urządzenie można łatwo umyć,  a specjalna konstrukcja minimalizuje czynności serwisowe, pomagając przy tym wyeliminować ryzyko zakażen wtórnych.

image5

Urządzenie do formowania Tetra Pak® RMC jest energooszczędne dzięki zamkniętemu obiegowi chłodzenia i oddzielnemu obiegowi grzewczemu ze  stałą cyrkulacją wody. Zapewnia to oszczędność i brak konieczności dostarczania nowej i przefiltrowanej wody. Ponieważ pętla jest zamknięta, nie ma utraty BTU (K/cal) do powietrza. Ta funkcja podgrzewanego napełniania i opróżniania zapewnia doskonałą jakość bloku sera.

Sformowany i wstępnie schłodzony blok sera kierowany jest w przepływie do Tetra Pak® Brining system, gdzie następuje końcowe chłodzenie i solenie, a sama solanka jest stale czyszczona i nie wymaga wymiany.

Po soleniu bloki sera trafiają do pakowania lub dalszego przetwarzania, takiego jak szatkowanie/tarcia. Ponieważ 75% mozzarelli zostanie image6 rozdrobnione, konieczne są wysokiej jakości bloki o jednakowych wymiarach, aby zmniejszyć straty.

Podczas pracy z Tetra Pak znajomość najnowszych rozwiązań, urządzeń produkcyjnych oraz wiedza ekspercka w zakresie aplikacji idą w parze.

Portfolio Tetra Pak zapewnia wygodę posiadania jednego dostawcy dla całego sprzętu potrzebnego do produkcji sera mozzarella. Wartość Tetra Pak nie kończy się na dostawie linii. Usługi Tetra Pak obejmują każdy aspekt produkcji sera u naszych klientów, od codziennych czynności technologicznych po spostrzeżenia rynkowe. Nasze dostosowane do potrzeb rozwiązania serwisowe poprawiają wydajność, optymalizują koszty i zapewniają bezpieczeństwo żywności przez cały cykl życia działalności naszych klientów.

W Tetra Pak pomagamy dobrać optymalne rozwiązanie dla konkretnego produktu i profilu produkcji, biorąc pod uwagę obecne i przyszłe potrzeby rynku.

Serdecznie zapraszamy do kontaktu z naszymi specjalistami:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

tetra pak two liner