poniedziałek, 12 kwiecień 2021
sobota, 03 kwiecień 2021 14:29

Współpraca PHIMAR i KALT – innowacyjna alternatywa dla polskiego serowarstwa

Wszystko z jednej ręki

Delikatna obróbka gęstwy i wysoki wydatek nie są przypadkowe. KALT posiada ponad 50-letnie doświadczenie w budowie innowacyjnych urządzeń do produkcji sera.

Dzięki współpracy z PHIMAR producenci serów w Polsce uzyskują dostęp do jednego, lokalnego partnera, wyróżniającego się dużym doświadczeniem jako dostawca rozwiązań technicznych i technologii, oferującego kompletny zakres usług – od planowania wstępnego, poprzez dostawę urządzeń, ich instalację oraz serwis.

KALT i PHIMAR wspólnie oferują indywidualne rozwiązania dopasowane do potrzeb klienta - zarówno dla małych, jak i dużych serowni.

Kotły Serowarskie i Prasy Kasetowe

Innowacyjne prasy kasetowe KALT to system wieloszarżowy. Pozwala on na całkowite rozdzielenie poszczególnych szarży i ich późniejszą identyfikowalność – zdefiniowana, ściśle poprzez wielkość linii określona ilość mleka przerabiana jest w jednym cyklu i stanowi po zakończeniu procesu produkcyjnego wielkość każdej pojedynczej szarży. Wysoki wydatek sera, równomierne porcjonowanie, wyrównana jakość sera w każdej szarży, jak również prosta obsługa i wysoka produktywność - to cechy systemu KALT.

Kotły serowarskie KALT posiadają pojemność do 35.000 l, są zoptymalizowane pod katem przepływu/obróbki surowca, dzięki czemu wytwarzana w nich gęstwa ma równomierną strukturę. Kotły te mogą być wyposażone w różne systemy odczerpywania serwatki.

kalt harfe.2a2871f7

Specjalny układ cięcia w kotle serowarskim

Napełnianie kaset/form w prasie następuje bezpośrednio z kotła serowarskiego (bez zbiorników buforowych) z wydajnością od 1.000 do 35.000 l w ciągu 10-16 min.

Prasy kasetowe to jeden system, który integruje w sobie procesy napełniania, formowania, prasowania, opróżniania, jak również mycia form w zamkniętym systemie CIP.

all in one

System „All-In-One“

Napełnianie następuje pod tzw. lustro serwatki bądź też nasypowo - w zależności od rodzaju sera. Formy opróżniane są za pomocą systemu wibracyjnego, który od strony higienicznej przewyższa systemy bazujące na  sprężonym powietrzu. Ciśnienia prasowania są dowolnie programowane w zależności od rodzaju sera i przyjętej technologii. W klimatyzowanej prasie w sposób ciągły kontrolowany jest również przebieg temperatury i pH - przekwaszenie jest praktycznie niemożliwe.

kalt kassettenpresse in betrieb.bdf7af88

Prasa Kasetowa

Prasy kasetowe cechuje niska podatność na awarie, prosta mechanika i sensoryka, niskie nakłady na konserwację. W przypadku awarii bezpieczeństwo i ciągłość produkcji można osiągnąć poprzez równoległą produkcję sera na kilku prasach kasetowych. System ten jest łatwo rozszerzalny. Dzięki równoległemu systemowi produkcyjnemu również cykle mycia (CIP) mogą być prowadzone niezależnie od cyklów produkcyjnych na pozostałych prasach.

PHIMAR i KALT oferują dla klientów też rozwiązania opierające się na bazie pras wstępnych.

Pozycjonujemy się obecnie jako kluczowy dostawca oraz atrakcyjna, konkurencyjna alternatywa do międzynarodowych koncernów działających na polskim rynku serowarskim. Zachęcamy wszystkie zakłady mleczarskie, które nie miały jeszcze okazji z nami współpracować, do kontaktu z nami i zbadania naszego potencjału w kierunku optymalizacji i unowocześniania procesów produkcyjnych. Filozofia naszej firmy opiera się m.in. na budowaniu trwałych relacji z naszymi klientami i partnerami. Jesteśmy firmą rodzinną, myślimy pokoleniowo i długoterminowo.

Philipp Pieprzak, Członek Zarządu

www.phimar.eu

www.kalt-ag.ch

phimar logo 1

kalt logo

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Newsletter

Najważniejsze informacje Cie nie ominą...

Nie spamujemy, też nie lubimy spamu....

Please publish modules in offcanvas position.