środa, 02 grudzień 2020
piątek, 23 sierpień 2019 12:42

Optymalizacja pomp – jak oszczędzać energię w swojej mleczarni?

Audyt systemu w jednej z największych europejskich mleczarni przyniósł oszczędności w zużyciu energii w wysokości ponad 36 000 EUR rocznie oraz zmniejszenie emisji dwutlenku węgla o 100 000 kg – co więcej, inwestycja zwróciła się w czasie krótszym niż rok!

Optymalizacja pomp jest bardzo ważna, jeśli zależy Ci na zmniejszeniu zużycia energii w swojej mleczarni. Zużycie energii w mleczarni  może wahać się od 90 kWh/h do 6 500 kWh/h w zależności od produktu końcowego, z czego znaczna ilość jest wykorzystywana do zasilania pomp1.

Optymalizując dobór pomp można:

• zmniejszyć zużycie energii i osiągnąć oszczędności nawet do 50%2.

• obniżyć całkowity koszt posiadania

• zwiększyć wydajność systemu

• poprawić profil środowiskowy zakładu.

Czas zwrotu z tego typu inwestycji? Często wynosi mniej niż rok.

Pora, by podjąć działania!

Wpływ zużycia energii na całkowite koszty

Koszt kapitałowy jest mniejszą częścią kosztów związanych z cyklem życia pompy. Rozważmy zatem wpływ zmniejszenia wymaganej mocy silnika na następujące czynniki:

Koszty montażu:

Wielkość silnika pompy ma wpływ na wszystkie elementy elektryczne, w tym kable, wyłączniki automatyczne, falowniki itp.

optymalizacja pomp

Koszty eksploatacji:

Zużycie energii można zmniejszyć poprzez wybór odpowiedniego typu pompy i dostosowanie jej do Optymalnego Punktu Pracy Pompy (BEP). Jak wiadomo zużycie energii elektrycznej wiąże się z kosztami. Jednak czy wiesz, że energia pobierana przez pompy jest zamieniana na ciepło? Część wydzielanego ciepła dostaje się do powietrza, ale większość trafia do Twojego mleka! O ile nie dzieje się to na etapie obróbki cieplnej, ciepło to będzie musiało być zniwelowane poprzez chłodzenie – a to również wymaga energii.

Tak więc najpierw tracisz część energii, która podnosi temperaturę produktu, a następnie ponosisz koszty jej ponownego obniżenia!

Wpływ na jakość produktów mlecznych:

Niska sprawność pompy powoduje zwiększenie szybkości ścinania i powstawanie naprężeń w produkcie. Nadmierna energia w mleku przed pasteryzacją zwiększa ryzyko wydzielenia się tłuszczu. W jogurcie natomiast szybkość ścinania oraz naprężenia powodują zmniejszenie lepkości, która wcześniej była celowo podwyższona.

Wybierz Optymalny Punkt Pracy Pompy

Optymalny Punkt Pracy Pompy (BEP) oznacza pracę pompy w punkcie optymalnej wysokości podnoszenia pompy i natężenia przepływu, co zapewnia najwyższą możliwą wydajność dla danego zastosowania. Im bliżej optymalnego punktu pracy pompy, tym wyższa sprawność pompy.

optymalizacja pomp2

Jak zmniejszyć zużycie energii przez pompy?

Zasady wydajnej pracy pomp dotyczą zarówno nowych, jak i istniejących instalacji. Ponieważ linie technologiczne podczas eksploatacji podlegają modyfikacji a wiadomo, że nawet drobne zmiany mają wpływ na sprawność pompy, ważne jest, aby oceniać i dostosowywać instalację w sposób ciągły.

Wykonanie audytu dotychczasowych systemów pozwala na podjęcie działań w celu redukcji zużycia energii w procesie, do których zaliczyć można:

• wymianę pompy na nową pracującą w Optymalnym Punkcie Pracy

• zastosowanie silnika elektrycznego wraz z falownikiem, który obniży koszty energii

• zmianę średnicy wirnika pompy

• modyfikację układu rur

Optymalizacja kosztów

Jak więc zaoszczędzić energię zużywaną na zasilanie pomp w mleczarni? Wybierz właściwą pompę i zoptymalizuj ją! W tym celu potrzebna jest wiedza i wsparcie, które możesz otrzymać od firmy Alfa Laval. Jesteśmy ekspertami w branży, którzy doradzą przy wyborze odpowiedniej pompy do zastosowań w mleczarstwie. ν

Więcej informacji można znaleźć na: www.alfalaval.com/pumps

1 Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Mleka (2002). „Dane dotyczące zużycia i emisji”, EDA, komunikacja osobista

2 Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Pomp (BPMA), badanie z 2009 r., www.bpma.org.uk.

Opracowanie: Allan Bruun, Industry Manager, Dairy, Market Unit Food, Alfa Laval; wersja polska: Adam Matwiejczyk, Alfa Laval Polska.

 

Alfa Laval Polska Sp. z o.o.  alfa laval

ul. Marynarska 15, 02-674 Warszawa

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

tel: +48603223548

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Newsletter

Najważniejsze informacje Cie nie ominą...

Nie spamujemy, też nie lubimy spamu....

Please publish modules in offcanvas position.