Wydrukuj tę stronę
wtorek, 14 wrzesień 2021 08:40

Wchodzimy w kryzys, który powoduje stopniową likwidację produkcji żywca wieprzowego

Przeczytasz w: 1 - 2 min

Wakacje nie poprawiły sytuacji w branży wieprzowiny. Nawet w Hiszpanii, gdzie wcześniej sezon turystyczny zaznaczał silne wzrosty spożycia mięsa z powodu większej liczby przyjeżdżających turystów, w tym roku ceny skupu świń spadły, a mroźnie i chłodnie do przechowywania wieprzowiny wypełniły się całkowicie. Eksport wieprzowiny do Chin nie został odbudowany. Jak informuje ISN, kolejne zakłady w Hiszpanii straciły licencję na eksport do Państwa Środka.

W Niemczech spodziewany wzrost popytu, który zwykle pojawiał się z końcem wakacji, nie został zanotowany. W notowaniach VEZG w dniu 1/09/2021 cena spadła o 5 centów do wysokości 1,25 €/kg (wbc), najniższa od lutego 2021 r.

W notowaniach krajowych, które bazują na cenie niemieckiej, ceny skupu spadły średnio o 30 gr/kg wagi poubojowej. Zakłady mięsne za kilogram klasy E w strefie wolnej od ASF  płacą średnio 5,90 zł. Stawki oferowane w strefie czerwonej są niższe o ponad złotówkę/kg. Ubojnie nie są zainteresowane skupem dużej ilości tuczników nawet po niskich cenach, co wywołuje dalszą presję i utrzymanie spadkowego trendu cen żywca. Do kraju sprowadzany jest tani żywiec z krajów zachodnich.

Z powodu braku opłacalności produkcji wielu rolników wstrzymało wstawienia nowych partii prosiąt do tuczu. Wchodzimy w kryzys, który powoduje nie tylko stopniową likwidację produkcji żywca wieprzowego, ale również negatywnie oddziałuje na firmy obsługujące produkcję świń.

http://polpig.pl