piątek, 29 marzec 2024
czwartek, 29 wrzesień 2022 10:42

Nowa linia technologiczna do produkcji pierogów bez dodatku substancji konserwujących w firmie U Jędrusia

Przeczytasz w: 2 - 4 min

Nowoczesna linia technologiczna małopolskiej firmy U Jędrusia pozwala przygotowywać smaczne i zdrowe dania gotowe.

Dzięki nowej linii technologicznej udało się wyeliminować substancje konserwujące z pierogów, zachowując ich termin przydatności do spożycia. Dodatkową korzyścią jest przy tym najwyższa jakość oraz wydajność.

Przedsiębiorstwo U Jędrusia zostało założone w 1979 roku w Krakowie przez Marię i Andrzeja Krupińskich. Ta mała, rodzinna działalność gospodarcza rozpoczęła się od prowadzenia restauracji w centrum miasta. Właściciele z czasem zaczęli dystrybuować domowe wyroby, takie jak pierogi i gołąbki, do okolicznych sklepów spożywczych oraz poza stolicę Małopolski.

Ważną datą w historii U Jędrusia jest rok 1989. Przemiany ustrojowe i gospodarcze stały się motorem rozwoju dla wielu firm. W pierwszej połowie lat 90. zaczęły powstawać sklepy wielkopowierzchniowe. Sprzedaż gotowych wyrobów garmażeryjnych sieciom handlowym umożliwiła dalszą rozbudowę przedsiębiorstwa. Ogromne znaczenie miało również wstąpienie Polski do Unii Europejskiej.

Zakłady produkcyjne U Jędrusia

Rozwój U Jędrusia sprawił, że dziś w portfolio firmy znajduje się ponad 40 rodzajów posiłków. Oprócz pierogów są to m.in. kopytka, placki ziemniaczane, naleśniki i dania obiadowe. Ewolucja upodobań kulinarnych klientów sprawiła, że z biegiem lat zakłady zaczęły produkować także sajgonki, burgery i zapiekanki.

Wszystkie produkty wytwarzane są na 17 liniach produkcyjnych w zakładach w Morawicy i Wieliczce. W ciągu doby powstaje w nich 250 ton produktów. Najwięcej, bo aż 120 ton produkuje fabryka w Morawicy nr 1. Na przykładzie tego miejsca widać imponujący rozwój U Jędrusia. W 2008 roku posiłki przygotowywano w halach o powierzchni 8000 m². Dziesięć lat później przestrzeń ta powiększyła się do dzisiejszych 28 000 m². Filia w Wieliczce ma 3600 m². Zatrudniająca początkowo zaledwie kilka osób firma liczy dziś ponad 1000 pracowników.

Wizja przedsiębiorstwa U Jędrusia

Przygotowywanie dań w U Jędrusia od początku istnienia firmy cechuje dbałość o podniebienie klienta. Zgodnie z filozofią firmy odbiorcy dań gotowych powinni otrzymywać produkty o jakości porównywalnej z domowymi posiłkami. W osiągnięciu założonego celu pomaga rozwój technologiczny. Dzięki niemu właśnie możliwa stała się eliminacja substancji konserwujących z procesu produkcji. W efekcie uruchomiona została pilotażowa linia do produkcji pierogów, która zlokalizowana jest w zakładzie w Morawicy. Jej wdrożenie było możliwe dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Firma opracowała technologię i wraz z zespołem badawczym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wspólnie zrealizowano projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego 2014-2020 w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.

ujedrusiazdjecie2

Produkcja pierogów U Jędrusia na nowatorskiej linii technologicznej

Pierwszy etap produkcji polega na wyrobieniu ciasta i dodaniu schłodzonego farszu . Następnie uformowane, surowe pierogi poddawane są obróbce termicznej (metoda obróbki jest tajemnicą przedsiębiorstwa). W dalszej kolejności pierogi trzeba schłodzić. Trafiają one do tunelu chłodniczego. Do uzyskania jak najwyższej efektywności, niezbędna jest też automatyzacja pakowania. Na tej linii produkcyjnej wytwarzanych jest 8000 tacek pierogów w ciągu godziny.

Nowa linia produkcyjna U Jędrusia pozwala zachować daniom walory zdrowotne. U Jędrusia stosuje także procedury zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (HACCP) oraz System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000. Poświadczają to certyfikaty BRC i IFS. Co ważne, wyrób pierogów bez dodatku substancji konserwujących umożliwia zachowanie odpowiednio długich terminów ich przydatności do spożycia.

Innowacyjna linia produkcyjna pokazuje, jak nowoczesna technologia w połączeniu z tradycją może wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów. Przy tym ma ona również walor finansowy, o czym świadczy wydajność linii. W ten sposób U Jędrusia staje się wzorem dla konkurencji, demonstrując, jak należy wdrażać nowoczesne rozwiązania z korzyścią dla odbiorców i biznesu.

– Klienci oczekują produktów, które są wysokiej jakości i jednocześnie w rozsądnej cenie. Dlatego firma U Jędrusia obserwuje ciągły wzrost sprzedaży. Daje nam to pewność, że decyzje, które podejmujemy i kierunek, w którym podążamy są strzałem w dziesiątkę. Głównym celem firmy U Jędrusia jest sam konsument: zadowolony z naszych produktów oraz wracający po nasz asortyment – mówi Krzysztof Nowak, Zastępca Dyrektora Operacyjnego U Jędrusia. – Zauważamy, że w obecnych czasach ludzie mają mniej czasu na przygotowywanie posiłków, dlatego chętniej sięgają po dania gotowe. Zwłaszcza, że ich jakość i różnorodność cały czas wzrasta – dodaje.

U Jędrusia Sp. z o.o. realizuje Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego 2014-2020 w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój. Projekt realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Szybka ścieżka.

belkapoir pl

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.