Jako globalny dostawca sprzętu technologicznego dla branży przetwórstwa spożywczego, firma JBT wprowadziła na rynek nowy tunel spiralny Frigoscandia GYRoCOMPACT® 70, który wyniesie proces mrożenia żywności na znacznie wyższy poziom.
Nowy tunel spiralny do mrożenia jest wyposażony w taśmę o szerokości 700 mm i jest bardziej kompaktowy niż wcześniejsze modele, a jednocześnie oferuje większą wydajność nawet o 20%. Urządzenie zaprojektowano z myślą o zrównoważonym rozwoju i higienie oraz wyposażono w szereg nowych, usprawnionych funkcji, umożliwiających eliminację strat i maksymalizację bezpieczeństwa żywności. Nowy tunel wzbogaci serię produktów GYRoCOMPACT o szerokości 700 mm, których sprzedaż przekroczyła już 1700 sztuk na całym świecie. Nowe urządzenie jest również gotowe do pracy w trybie iOPS, co umożliwia optymalizację mocy przetwórczych.
Jak wyjaśnia Torbjörn Persson, Director of Value Stream and Global Product Line w firmie JBT, to opinie klientów w połączeniu z pionierską technologią samonośnego pasa spiralnego zadecydowały o rozwoju marki Frigoscandia:
„Klienci wymagają coraz wyższego bezpieczeństwa żywności oraz lepszych parametrów w zakresie mocy przetwórczych i braku przestojów. Oczywiście większość przemysłowych tuneli do mrożenia ma znaczne gabaryty, więc uwzględnienie wymogów bezpieczeństwa żywności w ich budowie stanowi niemałe wyzwanie, gdy weźmiemy pod uwagę całą linię do produkcji żywności. Jedną z kluczowych trudności jest fakt, że sam proces zamrażania nie ogranicza rozwoju bakterii na zanieczyszczonych produktach, a jedynie chwilowo go zatrzymuje. Jest to jeden z powodów, dla których zoptymalizowana konstrukcja pod względem higieny zawsze była naszym priorytetem. Złącza podłogowe, ograniczenie powierzchni zachodzących na siebie, zredukowanie widocznych gwintów i nitów to tylko niektóre z innowacji.
„Zauważyliśmy również wyraźną tendencję do większego zróżnicowania produktów wytwarzanych przez naszych klientów, co wymusza konieczność stosowania elastycznych linii produkcyjnych. Na przykład możemy teraz zwiększyć wydajność dla nuggetsów z kurczaka z około 4000 kg/h do 4800 kg/h”.
Według Torbjörna Perssona budowa nowych zakładów produkcyjnych oznaczałaby dla wielu klientów wysokie koszty inwestycyjne, dlatego ich celem jest zwiększenie mocy produkcyjnych już istniejących obiektów.
Zaprojektowany z myślą o wydajności produkcji od 1,5 do 5 ton na godzinę tunel spiralny może być wykorzystywany do bieżących zastosowań w zakresie mrożenia żywności, a jednocześnie generować korzyści dla zakładów o ograniczonych warunkach przestrzennych, ponieważ wysokość urządzenia została zmniejszona o 600 mm.
Szybsze funkcje suszenia, zoptymalizowany przepływ powietrza, mniejsze siły napędowe oraz oszczędność zużycia oleju nawet o 75% to tylko niektóre z ulepszeń wprowadzonych przez firmę JBT – jednocześnie nadal trwa opracowywanie kolejnych innowacji. System iOPS firmy JBT – czyli dostosowana wersja Internetu rzeczy (IoT) – analizuje dane w czasie rzeczywistym, aby zmaksymalizować czas eksploatacji i wydajność.
„Nasze obecne działania koncentrują się na bezpieczeństwie żywności, wydajności i czasie eksploatacji bez przestojów”. Szacuje się, że do końca 2026 r. rynek mrożonej żywności w Europie wzrośnie ponad 17 mln ton*. Chcemy być na to odpowiednio przygotowani”.
*Źródło: Kenneth Research, listopad 2019 r.
Marica Olsson
Marketing Manager, EMEA Protein
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel.: +46 42 490 4045
mob.: +46 70 490 4045
Informacje o firmie JBT
JBT dostarcza rozwiązania technologiczne dla globalnego przemysłu spożywczego. Firma oferuje zintegrowane systemy wykorzystywane we wszystkich segmentach produkcji żywności, począwszy od mięsa, owoców morza i drobiu, do owoców i warzyw, produktów piekarniczych, napojów, soków, przetworów mlecznych oraz dań gotowych. Niezależnie od tego, czy chodzi o żywność gotowaną, mrożoną, pakowaną, porcjowaną, przetworzoną, prasowaną czy poddaną sterylizacji, firma JBT oferuje zaawansowane technologie i usługi światowym przetwórcom żywności, zarówno większym, jak i mniejszym regionalnym producentom. Firma ma w ofercie ponad 30 cieszących się dużym uznaniem marek produktów, takich jak Frigoscandia, Stein, DSI, Double D, Formcook, XVision, SF&DS, PLF International, A&B Process Systems, FranRica, FTNON, Proseal i Prime Equipment.
Informacje o JBT Corporation
JBT Corporation jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań technologicznych dla branży przetwórstwa spożywczego i transportu lotniczego. JBT Corporation projektuje, produkuje, testuje i świadczy usługi w zakresie zaawansowanych technologicznie systemów i produktów. Regionalnych i międzynarodowych klientów z branży przetwórstwa spożywczego obsługuje dział JBT FoodTech, a klientów z branży krajowego i międzynarodowego transportu lotniczego – dział JBT AeroTech. JBT Corporation zatrudnia około 6000 osób na całym świecie i prowadzi sprzedaż, serwis, produkcję i operacje zaopatrzeniowe w ponad 25 krajach. www.jbtc.com