Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 11 grudzień 2017 11:25

12 Spotkanie Okrągłego Stołu w Brukseli

Przeczytasz w: 1 - 2 min

W dniach 30-31 sierpnia 2017 roku w Brukseli odbyła się 12 sesja „Okrągłego Stołu” organizowana przez VLAN vzw Belgian Meat Office przy udziale Flanders Investment & Trade, w której uczestniczyli dziennikarze reprezentujący różne europejskie czasopisma branży mięsnej.

Uczestnicy tego dwudniowego wydarzenia w części praktycznej pierwszego dnia zaproszeni byli do zwiedzania zakładu Meat & Moore, gdzie wzięli udział w prezentacji Geert’a Ally – założyciela firmy. Drugi dzień spotkania rozpoczął przewodniczący René Maillard – Manager Belgian Meat Office Brussels, witając wszystkich uczestników spotkania „Okrągłego Stołu”.

Uczestnicy przedstawili się prezentując czasopisma, które reprezentowali. Polskie czasopisma reprezentowało czterech przedstawicieli, dziennikarzy branży spożywczej, mięsnej m.in. „Technologie Mięsne” – dr inż. Mariusz S. Kubiak (Zastępca Dyrektora Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu) oraz dr inż. Krzysztof Zawisza (Firma GAMA Sp. J., Koszalin), dzięki uprzejmości i zaproszeniu przez Panią Barbarę Liberę reprezentującą Belgian Meat Office Polska.12 Spotkanie Okrągłego Stołu w Brukseli 2

Na panelowym spotkaniu (dzień drugi) omówiono sytuację dotyczącą aktualnych trendów w produkcji i spożyciu mięsa na rynkach europejskich oraz zmiany jakie zachodzą w zależności od mody na konsumpcję mięsa w diecie. Omówiono także zwyczaje żywieniowe w Belgii, jak również potencjał w sferze eksportu belgijskiego przemysłu mięsnego na rynki europejskie. Prelegenci w swoich prezentacjach przedstawili ciekawe informacje dotyczące spożycia mięsa przez Belgów, z których wynika, że „Belgowie to mięsożercy…” – Kris Michiels, Marketing Adviser VLAM. Przedstawiona została rola mięsa w diecie Belgów ze względu na tradycję spożywania mięsa oraz walory smakowe, żywieniowe, jak również aspekt ekonomiczny. Poruszono tematy związane z jakością mięsa, jak i analizowania pod kątem zawartości substancji niedopuszczalnych w surowcu mięsnym oraz wrażliwości konsumentów na uśmiercanie zwierząt rzeźnych na cele przetwórcze – Filip Degreef, Free University of Brussels. Trzeci prelegent – Joris Coenen, Marketing Manager Belgian Meat Office Brussels, przedstawił temat „Belgijski przemysł mięsny”, w którym zaprezentował produkcję oraz rynki zbytu mięsa. Zwieńczeniem wszystkich wystąpień, była dyskusja, na której poruszono wiele problematycznych wątków wynikających z eskalacji problematyki w krajach reprezentowanych przez dziennikarzy. Moderator spotkania René Maillard – Manager Belgian Meat Office Brussels podsumowując obrady 12 Okrągłego Stołu, zaprosił na kolejne 13 spotkanie Okrągłego Stołu, które odbędzie się pod koniec sierpnia 2018 roku.