poniedziałek, 10 listopad 2025
sobota, 04 październik 2025 11:23

UE inwestuje 350 mln euro w technologie fermentacyjne, aby przyspieszyć innowacje w produkcji żywności

Przeczytasz w: 1 - 2 min

 

Nowa strategia dla biogospodarki

Unia Europejska ogłosiła pakiet inwestycji o wartości 350 mln euro, mający przyspieszyć rozwój i komercjalizację technologii fermentacyjnych. Finansowanie stanowi kluczowy element Strategii UE na rzecz Nauk o Życiu, która zakłada, że do 2030 r. Europa stanie się światowym liderem w biotechnologii i innowacyjnych systemach żywnościowych.

Celem jest wykorzystanie mikroorganizmów do produkcji zrównoważonej, wysokobiałkowej żywności, ograniczającej wpływ rolnictwa na środowisko i odpowiadającej na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na alternatywne źródła składników.

Technologie w centrum uwagi

Strategia koncentruje się na dwóch głównych kierunkach:

  • Fermentacja biomasy – technologia przekształcająca produkty uboczne rolnictwa w wysokobiałkowe składniki o strukturze i smaku zbliżonym do mięsa.

  • Fermentacja precyzyjna – znana z produkcji enzymów serowarskich, dziś wykorzystywana do wytwarzania białek serwatkowych, a także zrównoważonych zamienników oleju palmowego i kakao.

Oba podejścia mają potencjał zmniejszenia zależności od tradycyjnej hodowli i upraw, zapewniając jednocześnie nowe źródła wartości dodanej dla przemysłu spożywczego.

Finansowanie przez Horizon Europe

Pierwsza transza środków – 150 mln euro – trafi do projektów wspierających przywództwo UE w zakresie rozwiązań bioekonomicznych. Kolejne 200 mln euro zostanie przeznaczone w latach 2026–2027 na rozwój bioprodukcji, opartej na procesach mikrobiologicznych i komórkowych.

Środki te mają wspierać nie tylko badania naukowe, ale także ich praktyczne wdrożenia. Komisja planuje tworzenie partnerstw publiczno-prywatnych oraz organizację corocznej konferencji, która ma integrować środowiska naukowe, startupy i inwestorów.

Wsparcie innowacji i akceptacji rynkowej

Komercjalizacja fermentacyjnych innowacji napotyka na bariery finansowe i technologiczne. UE chce je przezwyciężyć poprzez rozwój ekosystemu badawczo-przemysłowego, a także poprzez program otwartych badań nad smakiem, teksturą i dostępnością cenową nowej generacji żywności.

Istotnym elementem będzie także edukacja konsumentów. Komisja rozważa wykorzystanie opinii ekspertów naukowych, aby przeciwdziałać negatywnym skojarzeniom związanym z tzw. żywnością ultraprzetworzoną i budować zaufanie do fermentacyjnych składników na rynku masowym.

Perspektywy dla sektora

Nowa strategia UE może istotnie wzmocnić pozycję europejskich przedsiębiorstw biotechnologicznych i spożywczych. Wsparcie finansowe i regulacyjne otwiera drogę do:

  • szybszego skalowania innowacji z laboratoriów do produkcji przemysłowej, rozwoju nowych kategorii białek alternatywnych i tłuszczów roślinnych, wzmocnienia konkurencyjności europejskich firm na globalnym rynku biożywności.

Unia Europejska inwestując 350 mln euro w technologie fermentacyjne, wyznacza kierunek dla przyszłości żywności opartej na biotechnologii. Dla producentów to jasny sygnał: fermentacja stanie się jednym z kluczowych filarów zrównoważonej transformacji sektora spożywczego w Europie.

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

1.png

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma AMFI zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Addthis JS

Please publish modules in offcanvas position.