Wydrukuj tę stronę
wtorek, 18 kwiecień 2023 08:39

Taśmy AM

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Mimo intensywnych działań podejmowanych w zakresie higieny, przy produkcji wyrobów mięsnych istnieje ryzyko, że produkty końcowe są zanieczyszczone bakteriami, które mogą prowadzić do zachorowania na salmonellę, listeriozę, norowirusy. Patogeny tych chorób są najczęściej przenoszone przez żywność. Firma Chiorino dzięki ścisłej współpracy z Uniwersyteckimi ośrodkami badawczymi, opracowała wyjątkowe i całkowicie bezpieczne rozwiązanie, które pomaga naszym klientom osiągnąć wyższe standardy higieny. iStock 1054016302MOD Copia

Biofilmy to jedno z najgroźniejszych zjawisk zaburzających cykl produkcyjny i zagrażających bezpieczeństwu wytwarzanych produktów spożywczych. Biofilm jest złożonym skupiskiem mikroorganizmów tworzonym przez jeden lub więcej gatunków, zanurzonych w zewnątrzkomórkowej matrycy o różnym składzie. Niektóre gatunki tworzące biofilm są zdolne do tworzenia struktur na różnych sztucznych podłożach powszechnie stosowanych w przemyśle mięsnym, takich jak stal nierdzewna, tworzywa polimerowe, szkło.

Taśmy transportujące w zakładach zajmujących się przetwarzania mięsa poprzez stały kontakt z produktem są szczególnie narażone na możliwość powstawania biofilmu na ich powierzchni. W celu kontrolowania i zapobieganiu powstawaniu tego zjawiska stosuje się system HACCP. Poprzez stałe nadzorowanie oraz stosowanie skutecznych procedur czyszczenia (mycie detergentami i środkami powierzchniowo czynnymi, płukanie wodą o wysokiej temp. i niskim ciśnieniu oraz dezynfekcja i ponowne płukanie) można usunąć do 95% wszystkich mikroorganizmów w każdym cyklu czyszczenia.

Na rynku dostępne są również taśmy transportujące antybakteryjne, bazujące na biocydach (np. jony metalu), które niszczą żywe organizmy. Skuteczne zmniejszają one liczbę  mikroorganizmów występujących na taśmie przenośnikowej. Mają one także niepożądane działanie, podczas użytkowania taśmy transportującej biocydy zaczynają migrować z powierzchni na przenoszone produkty. Tym samym zanieczyszczają żywność, mogą także reagować z środkami wykorzystywanymi do czyszczenia. Wpływa to na utratę właściwości antybakteryjnych w trakcie użytkowania tych taśm transportujących.

Oferowane przez firmę Chiorino taśmy antybakteryjne AM HP®, stanowią przełom w zakresie produkcji mięsnej. Łączą one zaawansowane działanie przeciwdrobnoustrojowe z najwyższej jakości cechami linii HP®. Zostało to osiągnięte bez wykorzystania biocydów, które mogą migrować i zanieczyszczać żywność. Znacząco poprawia to bezpieczeństwo i higienę w procesie wytwarzania żywności. Opisywana różnica została przedstawiona na rys.1.

test wzrostu bakterii

Rys. 1. Test wzrostu bakterii i migracji biocydów na: a) standardowej taśmie TPU, b) taśmie TPU z dodatkiem biocydów, c) taśmie TPU AM HP®.

Test został przeprowadzony przez zewnętrzne, niezależne laboratoria. Bakterie zaszczepiono na powierzchni taśm poliuretanowych. Wzrost bakterii był monitorowany przez 7 dni symulując cykle mycia taśm w warunkach przemysłowych. Na taśmie TPU białą strzałką  oznaczono powstawanie biofilmu. Na taśmie TPU z dodatkiem biocydów białą strzałką oznaczono ich migrację poza taśmę. Najkorzystniejszy wynik uzyskano dla taśmy TPU AM HP®, która w czasie testu pozostała antybakteryjna  wyłącznie na swojej powierzchni. Dodatkowo wykonano pomiary aktywności antybakteryjnej na tworzywach sztucznych i innych powierzchniach nieporowatych zgodnie z obowiązującą normą.

Tab. 1. Wyniki pomiaru aktywności antybakteryjnej na taśmach taśmy antybakteryjne AM HP®.

tabela wyniki pomiaru aktywnosci antybakteryjnej

1Zgodnie z normami ISO 22196:2011 i JAS 2801:2010 materiał wykazuje właściwości antybakteryjne, jeżeli jego aktywność antybakteryjna wynosi ≥2,00

Widoczna jest redukują rozwój bakterii o >99%, wpływa to na zahamowanie możliwości tworzenia się biofilmu. Taśmy antybakteryjne firmy Chiorino zostały również pomyślnie przetestowane przez użytkowników końcowych, stosujących rygorystyczne procedury czyszczenia. Porównanie wymazów przeprowadzone na taśmach AM HP® podczas produkcji mięsnej, jak i po cyklach odkażania, potwierdziły wyniki uzyskane w badaniach laboratoryjnych. Liczba bakterii na taśmach była znacznie niższa od dopuszczalnych granic i pozostała na stałym poziomie przez cały okres użytkowania taśmy. Wpływa to na szybsze i skuteczniejsze czyszczenie przy mniejszym zużyciu wody oraz stosowaniu mniej agresywnych detergentów. Taśmy antybakteryjne AM HP® mogą ograniczyć wycofaniu produktów z rynku i minimalizują ryzyko niezgodności podczas inspekcji bezpieczeństwa żywności i przeprowadzanych audytów.

HP AM

 Passion for belting

 

 

 

CHIORINO Sp. z o.o.

ul. Piękna 13
85-303 BYDGOSZCZ

Tel. +48 52 348 77 08

Tel. +48 52 348 77 09

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.chiorino.pl