piątek, 27 maj 2022
środa, 16 marzec 2022 06:15

Poszerz portfolio produktów o roślinne substytuty mięsa

Szacuje się, że w 2030 roku globalny rynek substytutów pochodzenia roślinnego osiągnie wartość 85 miliardów dolarów (USD), podczas gdy popyt na wołowinę i produkty mleczne zmniejszy się o 80-90% do 2035 roku.1 W czasie pandemii sprzedaż alternatywnych produktów pochodzenia roślinnego dla żywności pochodzenia zwierzęcego znacznie wzrosła. 2 Jednak stworzenie konkurencyjnego wyrobu może być wyzwaniem. Podczas przetwarzania żywności zawsze istnieje możliwość, że kolor, tekstura, smak i odczucie w ustach ulegną zmianie. Dlatego zawsze warto przeprowadzić testy przed uruchomieniem linii produkcyjnej.

Badanie przeprowadzone przez Euromonitor3 wykazało, że główną siłą napędową diety roślinnej jest troska o klimat. Sześćdziesiąt procent respondentów na świecie jest zaniepokojonych zmianami klimatycznymi. Dwadzieścia siedem procent z nich stara się ograniczyć spożycie mięsa lub go unikać.

Istnieje silna korelacja liniowa pomiędzy obawami o klimat a ograniczeniem spożycia mięsa. Obawy etyczne dotyczące dobrostanu zwierząt, wraz z korzyściami zdrowotnymi płynącymi z diety fleksitariańskiej przyczyniły się do rozwoju rynku substytutów mięsa w Europie Zachodniej. Jednak ceny i dostępność produktów pochodzenia roślinnego są kluczowymi czynnikami, które obecnie hamują penetrację rynku na całym świecie. Niemniej jednak, substytuty mięsa mogą zdobyć więcej konsumentów wśród grupy dbającej o klimat, która nie ogranicza aktywnie mięsa, oferując smaczne, zdrowe i atrakcyjne produkty w przystępnych cenach. Dlatego też, wraz ze wzrostem popytu, producenci żywności mają duże możliwości zdobycia udziałów w tym wschodzącym rynku.

Smak, konsystencja i wygląd

Z badania Euromonitora wynika, że konsumenci nie są skłonni do kompromisu w kwestii smaku, aby osiągnąć inne korzyści, takie jak zrównoważony rozwój, cena lub marka. Niektórzy nabywcy poszukują substytutów, które smakują i zachowują się jak mięso, a inni są skłonni wypróbować nowe rodzaje białka. Niezależnie od źródła białka - soi, owsa, grochu, tofu czy kukurydzy - stworzenie smacznego produktu pochodzenia roślinnego wymaga wiedzy, dobrego przepisu oraz wysokiej jakości, niezawodnego sprzętu, który zapewni ten sam rezultat wielokrotnie.

Ankietowani przez Euromonitora wymienili wędliny i hamburgery jako docelowe substytuty, które należy jeszcze ulepszyć. Obecny asortyment był albo zbyt wąski, albo smak nie był satysfakcjonujący. Jednak największą trudnością w imitowaniu mięsa zwierzęcego jest znalezienie odpowiedniego smaku, koloru i odczucia w ustach. W JBT zaprojektowaliśmy i rozwinęliśmy procesy i systemy - od pieczenia do mrożenia - które właśnie to zapewniają, ale również są dostosowane do potrzeb każdego przetwórcy, spełniając jednocześnie rygorystyczne normy higieny wymagane przy obróbce produktów pochodzenia roślinnego.

Poszerz swoją ofertę o produkty w przystępnej cenie


Elastyczność zastosowania skłania konsumentów do testowania nowych źródeł białka. Nuggetsy z mielonego surowca, kiełbaski, sznycle i filety to tylko niektóre odmiany, które łatwo znaleźć w sklepie i które można przyrządzić z białkiem wegańskim. Szersze portfolio roślinne z produktami do wielu dań może zarówno przyciągnąć, jak i zatrzymać klientów przy Twojej marce.
Produkcja roślinnych alternatywnych produktów mięsnych może być skomplikowana i kosztowna. W związku z tym wielu producentów poszukuje na początek bardziej przystępnego cenowo sprzętu. Jednak po uzyskaniu dowodu słuszności koncepcji, czas zainwestować w lepsze maszyny, ponieważ bardziej wydajny proces produkcji jest niezbędny do stworzenia przystępnego (i opłacalnego) produktu. JBT może pomóc znaleźć odpowiedni sprzęt dla Państwa potrzeb, wprowadzić innowacje do procesu produkcyjnego i zwiększyć wydajność, aby zaspokoić rosnący popyt konsumentów.

JBT article.image 2


Ulepsz swój przepis na roślinny substytut mięsa


W Centrach Technologii Żywności JBT nasi eksperci pomogą skomponować jeszcze lepszy produkt pochodzenia roślinnego. Na przestrzeni lat przeprowadziliśmy dziesiątki tysięcy testów aplikacyjnych na szerokiej gamie produktów spożywczych. Niezależnie od tego, czy chcesz udoskonalić swoją recepturę, czy zbadać, jak Twój produkt mięsny na bazie roślin zachowuje się w określonych warunkach, dostosujemy dla Państwa wysokowydajną procedurę testową. Nasze Centra Technologii Żywności znajdują się w Helsingborg (Szwecja), Livingston (Wielka Brytania) oraz Sandusky, Ohio (USA). Centra te są w pełni wyposażone w innowacyjne rozwiązania w zakresie przetwórstwa żywności, które można wypróbować.


Dlaczego warto przetestować produkt stworzony na bazie roślin?


W naszych centrach technologii żywności możemy sprawdzić, jak Państwa produkt zachowuje się w naszych urządzeniach. Podczas przetwarzania żywności zawsze istnieje możliwość, że kolor, tekstura, smak i odczucie w ustach ulegną zmianie. Dlatego warto przeprowadzić test przed uruchomieniem linii produkcyjnej. Testy mogą wykazać, że produkt traci nieco koloru po zamrożeniu i że glazurowanie lub dodanie znaczników grilla mogłoby poprawić jego wygląd. A może ucierpiał smak i trzeba dodać więcej konkretnego składnika, aby stworzyć lepszy produkt zastępujący mięso. Nasi eksperci ds. żywności pomogą Państwu we wszystkim, od oceny właściwej temperatury pieczenia po zdefiniowanie ostatecznego procesu dla danego zastosowania. Wszystkie nasze analizy mają na celu ustalenie, jak najlepiej zarządzać produktem i sprzętem, aby zapewnić optymalną jakość.


Największa na świecie baza danych testów aplikacji


Nasza baza danych testów aplikacji jest prawdopodobnie największa na świecie, z ponad 10 000 przeprowadzonych prób na całym świecie. Nasi wykwalifikowani i doświadczeni pracownicy łączą bazę danych ze swoją wiedzą, demonstracją produktów i wysokiej jakości sprzętem, aby dostarczyć satysfakcjonujące nowe procesy dla Państwa produktu. Baza danych pomaga nam oszacować, jak produkt stworzony na bazie roślin będzie się zachowywał podczas przetwarzania w konkretnym urządzeniu. Po zakończeniu testu możemy zaproponować ulepszenia, aby pomóc osiągnąć jeszcze lepszy wynik, przy maksymalnym zysku. Wszystko, czego nauczycie się Państwo w naszych centrach technologii żywności, można przenieść i wdrożyć w swoim zakładzie produkcyjnym. Oczywiście, wyniki testów traktujemy z najwyższą poufnością.


Co można przetestować?
Oprócz testowania własnych produktów, próby w Centrach Technologii Żywności JBT to także możliwość wypróbowania naszych innowacyjnych urządzeń przed inwestycją. Możemy przeprowadzić następujące testy:
Pieczenie:
  - Panierowanie
  - Smażenie
  - Pieczenie
  - Znaczniki grilla
  - Pieczenie kontaktowe, combi oraz pieczenie uderzeniowe
Mrożenie:

  - Mrożenie w tunelu liniowym

  - Mrożenie w tunelu spiralnym
  - Podmrażanie
  - Mrożenie uderzeniowe
Porcjowanie


Przetestuj swoje produkty w warunkach fabrycznych

Aby zwiększyć wiarygodność wyników testów, starannie tworzymy środowisko testowe, podobne do panującego w Państwa Zakładzie. Środowisko fabryczne daje nam również możliwość skalowania testu do Państwa wymagań. Zwykle przeprowadzamy do trzech prób dla każdego produktu, aby zapewnić, że macie Państwo wszystko, co jest potrzebne do podjęcia racjonalnej decyzji.


Zdalne testowanie za pośrednictwem konferencji video na żywo


Przez lata wielu producentów żywności przyjeżdżało do Centrów Technologii Żywności JBT, aby przetestować swoje produkty. Jeśli jednak nie możecie Państwo do nas przyjechać, zawsze możemy przeprowadzić test zdalny. Istnieje możliwości przesłania nam produktów, a my przeprowadzimy test za pośrednictwem konferencji video na żywo, lub możemy przyjechać do Państwa i użyć naszego mobilnego sprzętu testowego w Państwa Zakładzie.

jbt news

 

John Bean Technologies Sp. z o.o.
Ul. Stryjeńskich 19 lok. usł. 21/21A
02-791 Warszawa, Poland
Tel.: +48 22 894 9025
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Źródło:
1. Santo Raychel E., Kim Brent F., Goldman Sarah E., Dutkiewicz Jan, Biehl Erin M. B., Bloem Martin W., Neff Roni A., Nachman Keeve E. (2020), Considering Plant-based Meat Substitutes and Cell-Based Meats: A Public Health and Food Systems Perspective, Frontiers in Sustainable Food Systems, 4: 134. DOI: 10.3389/fsufs.2020.00134.
2. Euromonitor International (2019), Driving Forces Behind Plant-based Diets: Climate Concern and Meat Reduction, Passport.
3. Euromonitor International (2021), Choosing Substitutes: The Rising Tide of Non-animal Proteins, Passport.

 

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Newsletter

Najważniejsze informacje Cie nie ominą...

Nie spamujemy, też nie lubimy spamu....

Please publish modules in offcanvas position.