Jej główną specjalizacją jest projektowanie i wykonawstwo linii technologicznych i urządzeń do obróbki ryb morskich i słodkowodnych, w tym głównie karpi i innych karpiowatych.
Maszyny do obróbki karpiowatych wychodzą naprzeciw oczekiwaniom polskich gospodarstw stawowych, gdyż coraz większa liczba konsumentów nie chce uśmiercać i patroszyć ryb w warunkach domowych. Dlatego zapotrzebowanie handlu oraz nasilające się obostrzenia legislacyjne regulujące sprzedaż żywych ryb stanowią bodziec do mechanizowania ich obróbki wstępnej.
Podkreślić należy, że prezentowane w artykule maszyny produkcji ZM Czerwiński w większości mogą być wykorzystywane również do obróbki niektórych ryb morskich.
Na wstępną obróbkę ryb składają się:
- - mycie, odśluzowywanie i, w razie potrzeby, odłuszczanie,
- - odgławianie,
- - patroszenie i doczyszczanie jamy brzusznej,
- - płatowanie,
- - filetowanie,
- - przecinanie ości w filetach,
- - odskórzanie,
- - dzwonkowanie,
- - cięcie filetów na paski.
Odłuszczanie
Niektóre gatunki karpi oraz inne karpiowate są wstępnie odłuszczane. ZM Czerwiński oferują odłuszczarki bębnowe pracujące w ruchu cyklicznym (rys. 1) lub ciągłym (rys. 2) oraz skrobaki z napędem elektrycznym. Główną częścią odłuszczarek bębnowych jest obrotowy bęben, którego perforacja tworzy mniej lub bardziej agresywną powierzchnię cierną umożliwiającą zdzieranie łuski z ryb podczas ich obrotów.
Rys. 1. Odłuszczarka bębnowa cykliczna
Rys. 2. Odłuszczarka bębnowa ciągła
Przedstawiona na rysunku 1 odłuszczarka ma następujące parametry:
- - średnica bębna 700 mm,
- - długość bębna 1000 mm,
- - prędkość obrotowa bębna regulowana w zakresie od 5 ÷ 20 obr. · min-1,
- - zewnętrzny natrysk bieżącej wody z instalacji zakładowej,
- - jednorazowy wsad ryb - 30 kg,
Ryby po obróbce w odłuszczarce bębnowej poziomej pokazane są na rysunku 3.
Rys. 3. Odłuszczone ryby
Skrobaki (rys. 4) wykorzystywane są jako narzędzia samodzielne lub do doczyszczania ryb po obróbce w odłuszczarkach bębnowych. Zrywają one łuskę obrotowym frezem walcowym, napędzanym wałkiem giętkim połączonym. Użycie skrobaków zapewnia całkowite usunięcie łuski.
Rys. 4. Skrobak ręczny z elektrycznym napędem
Parametry skrobaka ręcznego są następujące:
- - moc - 0,1 kW,
- - parametry zasilania - 220 V 50 Hz,
- - wymiary (LxBxH) - 230 x190 x240 mm,
- - masa - 9 kg.
Mycie i odśluzowywanie
Nawet niewielka ilość śluzu pozostawiona na powierzchni ryby powoduje jej przyspieszone psucie się i powstawanie na ciele nieprzyjemnych żółtawobrunatnych plam. Odśluzowywaniu poddawane są ryby całe przed rozpoczęciem obróbki wstepnej, myciu - zarówno ryby całe, jak i półprodukty z ryb, na przykład tuszki i dzwonka.
ZM Czerwiński oferują zakładom przetwórczym myjkę bębnową pracującą w ruchu przerywanym, pokazaną na rysunku 5.
Rys. 5. Myjka bębnowa pionowa
(produkcja ZM Czerwiński)
Parametry myjki są następujące:
- - ładowność do 25 kg wsadu na cykl,
- - wymiary LxBxH - 1100 x 1350 x 1400 [mm],
- - zapotrzebowanie na energię elektryczną ~ 0,8 kW,
- - przyłącze wody 1/2”.
Odgławianie
Ręczne odgławianie karpi, charakteryzujących się grubym i twardym kręgosłupem w strefie przygłowowej, wymaga znacznego wysiłku, co szczególnie uzasadnia zmechanizowanie tej operacji. Wychodząc temu naprzeciw ZM Czerwiński oferują odgławiarkę z oszczędnym technologicznie cięciem około skrzelowym.
Odgławiarka pokazana jest na rysunku 6, a odgłowiony w niej karp na rysunku 7.
Rys. 6. Odgławiarka do odgławiania cięciem okołoskrzelowym po łuku
Podstawowe parametry odgławiarki są następujące:
- - przepustowość 6 szt./min,
- - wymiary LxBxH - 1350 x 850 x 1300 [mm],
- - zapotrzebowanie na energię elektryczną ~ 1,2 kW,
Rys. 7. Karp odgłowiony cięciem okołoskrzelowym po łuku
Patroszenie
Analizy pracochłonności obróbki ryb wykazały, że patroszenie ze starannym oczyszczeniem jamy brzusznej trwa dłużej niż odgławianie łącznie z filetowaniem. W w przypadku ryb słodkowodnych jest ono nadal często wykonywane ręcznie. Stąd tez w ofercie ZM Czerwiński znajduje się pokazana na rysunku 8 patroszarka. W urządzeniu stosowane zazwyczaj mechaniczne usuwanie wnętrzności zastąpiono ich wyssaniem. Taki system patroszenia umożliwia szybkie i niebrudzące stanowiska obróbczego usuwanie zawartości jamy brzusznej poza jego obręb. Wypatroszony w urządzeniu karp pokazany jest na rysunku 9.
Rys. 8. Patroszarka do karpi
Podstawowe parametry patroszarki są następujące:
- - przepustowość - do 4 karpi na min,
- - gabaryty LxBxH - : 1800 x 900 x 1800 mm,
- - moc bez układu wysysającego - 2,5 kW.
Rys. 9. Wypatroszony podciśnieniowo karp
Patroszenie wspomagane jest obrotowymi szczotkami doczyszczającymi, które wraz z natryskiem wodnym oczyszczają jamę brzuszną z nerki, błon otrzewnych i krwi. W ofercie ZM czerwiński znajduje się szczotka pokazana na rysunku 10.
Rys. 10. Szczotka doczyszczająca
Podstawowe parametry szczotki doczyszczającej są następujące:
- - wymiary LxBxH - 650 x 550 x 1150 [mm],
- - zapotrzebowanie na energię elektryczną ~ 1,2 kW,
- - przyłączy wody - ¼”,
Płatowanie
Operacja płatowania - wytwarzania filetów z nieusuniętymi żebrami - jest podstawową, obok odgławiania i patroszenia, operacją obróbki ryb słodkowodnych. ZM Czerwiński oferują płatownice wyposażone w noże taśmowe, w których ryba transportowana jest trzymającymi ją po obu bokach taśmami przenośnikowymi (rys. 11).
Rys. 11. Płatownica z nożami taśmowymi
Parametry płatownicy są następujące:
- - przepustowość - regulowana do 10 ryb·min-1 (dla karpi o masie ca 2,5 kg),
- - standardowa szerokości wycinanego kręgosłupa - 12 mm (inne wymiary są możliwe do osiągnięcia jako opcja),
- - gabaryty (LxBxH) - 1450x950x1850 mm,
- - masa - ca 300 kg,
- - moc - 3,5 kW.
Płaty i kostny odpad po obróbce karpia w płatkownicy pokazane są na rysunku 12.
Rys. 12. Płaty i kostny odpad po obróbce karpia w płatownicy
Dzwonkowanie
Dzwonkowanie polega na pocięciu w poprzek odgłowionej i wypatroszonej ryby. W handlu są spotykane dzwonka przeznaczone do dalszej samodzielnej obróbki (smażenia, gotowania, grillowania) lub dzwonka wędzone.
Produkowaną przez ZM Czerwiński dzwonkownicę przenośnikową dwugłowicową pokazano na rysunku 13, a na rysunku 14 wytworzone w niej dzwonka.
Rys. 13. Dzwonkownica przenośnikowa dwugłowicowa
Podstawowe parametry dzwonkownicy są następujące:
- - przepustowość - do 20 szt. tuszek ryb/min.,
- - dwie głowice tnące o różnych szerokościach cięcia wybierane z pozycji panelu operatorskiego,
- - szerokość nacięć - od 15 mm,
- - wymiary tuszki - długość 400 mm, grubość 70 mm,
- - gabaryty (LxBxH) - 1600 x 650 x 1600 mm,
- - masa - 200 kg,
- - moc - 4 kW.
Rys. 14. Dzwonka karpia
Przecinanie ości
Ościstość mięsa karpi jest jednym z powodów odstraszających klientów od ich zakupu. Aby ją wyeliminować do procesów przetwarzania wprowadzono operację polegającą na przecinaniu ości w ich półproduktach na krótkie, niegroźne dla konsumenta odcinki. Temu celowi służy produkowana w ZM Czerwiński przenośnikowa przecinarka ości w filetach (rys. 15). Jej parametry to:
- - gabaryty (LxBxH) - 735x640x540 mm,
- - zapotrzebowanie mocy - 0,37 kW,
- - przepustowość - do 40 filetów·min-1.
Rys. 15. Przenośnikowa przecinarka ości w filetach
W przecinarce filety nacinane są co trzy mm na głębokość zapewniającą przecięcie ości, ale nienaruszającą skóry fileta (rys. 16)
Rys. 16. Ponacinany filet
Odskórzanie
Odskórzarki przyspieszają, w stosunku do pracy ręcznej, oddzielanie skóry od filetów. Ich przepustowość wynosi od 20 do ponad 40 filetów na minutę, zależnie od ich wielkości i typu maszyny. Na rysunku 17 pokazana jest odskórzarka stołowa produkowana w ZM Czerwiński.
Jej parametry sa następujące:
- - gabaryty (LxBxH) - 320x500x370 mm,
- - moc - 0,55 kW,
- - przepustowość – do 8 szt. fileta/min.
Rys. 17. Odskórzarka filetów
Cięcie filetów na paski
Obserwowany jest stały wzrost wymagań dotyczących dostępnych asortymentów półproduktów z ryb. Jednym z nich są panierowane paski rybne, uzyskiwane z pociętych filetów. Ich wytwarzanie ułatwia stosowanie oferowanej przez ZM Czerwiński krajalnicy filetów pokazanej na rysunku 18.
Rys. 18. Krajalnica filetów na paski
Parametry krajalnicy sa następujące:
Podstawowe parametry dzwonkownicy są następujące:
- - przepustowość - do 30 szt. filrtów ryb/min.,
- - szerokość nacięć - od 5 mm,
- - wymiary fileta- długość 400 mm, grubość 30 mm,
- - gabaryty (LxBxH) - 3000 x 1100 x 1750 mm,
- - masa - 300 kg,
- - moc - 1,5 kW.
Pocięty na paski filet przedstawia rysunek 19.
Rys. 19. Pocięty na paski filet dorsza
Zapraszamy do współpracy!
Źródła wszystkich zdjęć: ZM Czerwiński
ZAKŁAD MECHANICZNY CZERWIŃSKI
Lublewo Gdańskie
ul. gen. Józefa Wybickiego 20
83-050 Lublewo Gdańskie
tel. +48 58 682 70 76
mobil +48 502 508 105
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.