Wydrukuj tę stronę
czwartek, 12 maj 2022 12:45

Pakowanie w atmosferze modyfikowanej

Przeczytasz w: 2 - 3 min

MESSER pomoże ci przedłużyć świeżość twoich produktów.

Żywność pakowana jest narażona na psucie, wywoływane przez trzy główne czynniki takie jak utlenianie, rozwój bakterii oraz rozwój pleśni. Jednakże wszystkie te  procesy  można spowolnić i zmniejszyć poprzez pakowanie żywności w odpowiednio skomponowanej atmosferze gazów ochronnych. W tym celu stosuje się podstawowe gazy do pakowania w atmosferze modyfikowanej, występujące w środowisku naturalnym: dwutlenek węgla, tlen i azot.

Właściwości gazów przeznaczonych dla przemysłu spożywczego, a występujących pod wspólną nazwą Gourmet®messer gazy

  • Gourmet C - Dwutlenek węgla aktywnie opóźnia rozwój zarówno bakterii jak i pleśni.
  • Gourmet O - Tlen utrzymuje czerwony kolor mięsa oraz hamuje rozwój bakterii beztlenowych.
  • Gourmet N - Azot jest gazem obojętnym, wypiera gazy aktywne.

Podstawowym zadaniem MAP (ang. Modified Atmosphere Packaging) jest eliminacja lub redukcja ilości tlenu (z wyjątkiem szczególnych przypadków pakowania mięsa czerwonego lub zapobiegania wzrostowi beztlenowemu) oraz zwiększenie zawartości CO2 do 20% lub większej w celu zahamowania rozwoju bakterii i pleśni. W razie potrzeby bilans atmosfery modyfikowanej uzupełnia się azotem np. jeśli dwutlenek węgla ma tendencję do rozpuszczania się w produkcie powodując zapadanie się opakowania.

Dlatego MAP składa się zwykle z co najmniej dwóch gazów, a optymalna kompozycja mieszaniny zależy od rodzaju produktu.

 

GAZY SPOŻYWCZE GOURMET
tabela gazy gourmet

MESSER oferuje mieszaniny gazowe Gourmet® jak również fachowe doradztwo w doborze odpowiedniej mieszaniny gazów dla danego produktu. Istnieje możliwość przeprowadzenia prób produktem klienta i rekomendowaną mieszaniną. Na życzenie klientów oprócz standardowych mieszanin, jest możliwość kompozycji gazów o innych proporcjach zgodnie z dostarczoną przez klienta lub wspólnie z klientem opracowaną specyfikacją.

Indywidualne rozwiązania w zakresie zaopatrzenia w gazy

Producenci żywności, w zależności od wielkości produkcji, a co za tym idzie wielkości zapotrzebowania na gazy, są zaopatrywani przez firmę MESSER w bezpieczny i najbardziej ekonomiczny sposób.

Małe oraz średnie ilości gazów koniecznych do produkcji, dostarczane są w postaci sprężonej: w butlach lub w wiązkach butli. Messer oferuje swoim klientom nowoczesne wiązki butli typu MegaPack, które wyznaczają nowy standard również dla branży spożywczej. Wiązki typu MegaPack są dostępne w dwóch wariantach: MegaPack 4 i MegaPack 6. Liczby 4 i 6 w nazwie oznaczają liczbę butli stalowych w wiązce, które wpływają na pojemność i wymiary opakowania. Natomiast we wszystkich pozostałych, istotnych parametrach takich jak bezpieczeństwo, obsługa i ekologia wiązki MegaPack 4 i MegaPack 6 są identyczne.

Najwyższa jakość - wiązki MegaPack

megapack1

 

megapack3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

megapack2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODWYŻSZONA EKONOMIKA:

  • - mniej przerw w pracy (przy napełnieniu wiązki gazem z ciśnieniem 300 bar)
  • - mniejsze straty podczas płukania przyłączy
  • - wykonanie w standardzie Duplex® (300 bar), przyjazne dla środowiska i ekonomicznego transportu

Zapraszamy do współpracy. 

Messer Group Gases for Life

 

 

 

 

 

www.messer.pl