czwartek, 22 październik 2020
poniedziałek, 19 luty 2018 12:52

Nowe technologie w branży convenience - seminarium firmy Unitherm

W ostatnim czasie w centrum testów i technologii firmy Unitherm w Oklahomie odbyło się seminarium nowych technologii i trendów w branży convenience – wygodnych produktów do spożycia. Convenience to jeden z najgorętszych trendów w przemyśle spożywczym. Rynek pokazuje, że konsumenci szukają nowych i wyrafinowanych produktów spożywczych, chcą bardziej różnorodnych i wyspecjalizowanych wyrobów, chcą czegoś zrobionego właśnie dla nich.

Przemysł spożywczy ciągle się zmienia - jest to spowodowane stale zmieniającymi się preferencjami konsumentów, które często są niemożliwe do przewidzenia. Przykładem może być technologia „sous vide cooking”. Mimo że ta technika znana była od wieków, to dopiero od kilku lat zaczęła się rozwijać w sposób dynamiczny.Nowe technologie w branzy convenience5

PAKOWychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu konsumentów firma Unitherm zaprojektowała innowacyjny proces obróbki termicznej produktów mięsnych metodą „sous vide” – połączenie grilla płomieniowego Flame Grill, który nadaje produktom wyrazisty smak i kolor oraz urządzenia Aqua Flow Water Cooker – przepływowego wodnego systemu gotującego. Produkty po grillowaniu – kiedy są jeszcze surowe wewnątrz (chociaż z zewnątrz wyglądają na gotowe), pakowane są próżniowo w plastikowe woreczki, które następnie poddaje się procesowi gotowania w wodzie w systemie Aqua Flow. Gotując produkt w odpowiednim opakowaniu eliminujemy dodatkowe operacje, czy ich dublowanie po procesie gotowania. Gotowanie w tym urządzeniu to same zalety: lepszy smak i konsystencja, soczystość produktu, wyższa wydajność, zwiększone bezpieczeństwo żywności, powtarzalność produktu itd.

Innym gorącym tematem i sztandarowym procesem firmy Unitherm jest proces pieczenia boczku. Piec spiralny Spiral Oven to sygnatura firmy. Pieczenie boczku tą metodą jest opatentowane. Firma Unitherm zdobyła wiele nagród za to urządzenie i za tę aplikację - między innymi Crystal Taste Award. Piece spiralne Unitherm pracują na całym świecie, opiekają boczek lepiej i skuteczniej niż inne urządzenia lub systemy mikrofalowe. Inną aplikacją stosowaną przy zastosowaniu pieca spiralnego są mięso i drób. Na początku produkt może też przejść przez grill płomieniowy aby zapieczętować smak i dać kawałkom mięsa drobiu prawdziwy smak, grill z opcjonalnym znakiem „rusztu” i wydobytym bogatym kolorem. Po tych wstępnych zabiegach kawałki mięsa wędrują do pieca spiralnego, efekt jest wyśmienity. Przyglądając się produktom firmy Unitherm należy wspomnieć również o tunelach szybkiego wędzenia i pasteryzacji Tunnel IR. Przejście szynki już ugotowanej przez taki tunel wymaga tylko maksymalnie 3 minut po natrysku płynnym dymem, produkty poddane są obróbce termicznej w temp 450° C. Produkt po takiej operacji może być praktycznie od razu zapakowany, przez co ograniczony jest kontakt z zewnętrznym środowiskiem. Proces takiej obróbki termicznej jest procesem pasteryzacji, firma Unitherm gwarantuje wydłużenie ważności produktu do kolejnych 31 dni. Metoda z powodzeniem stosowana jest w wielu polskich zakładach mięsnych.Nowe technologie w branzy convenience2

Firma Unitherm duży nacisk kładzie na automatyzację procesów termicznych, w których istotą jest powtarzalność produktu. W przetwarzaniu zapychowym - piece komorowe, grille ręczne – występuje duże ryzyko niespójności i braku powtarzalności, np. hamburger może być odwracany na ruszcie o różnym czasie, wózek z komory pieca stacjonarnego może wyjechać o różnym czasie, niekoniecznie tym samym co poprzedni.

W seminarium uczestniczyło około 50 osób z 30 krajów. Jest to już drugie zebranie tego typu. Planowane jest organizowanie takich spotkań w sposób cykliczny. Polskę reprezentował Paweł Psiuch z firmy Alimp, która jest wyłącznym przedstawicielem firmy Unitherm w Polsce. 

 

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Newsletter

Najważniejsze informacje Cie nie ominą...

Nie spamujemy, też nie lubimy spamu....

Please publish modules in offcanvas position.