Z uwagi na swą specjalną konstrukcję, ten model wilka przeznaczony jest zasadniczo do rozdrabniania zamrożonego w bloki mięsa wieprzowego, wołowego, również z kością oraz drobiu i jego elementów oraz rozdrabniania imielenia wszelkich elementów mięsnych bez kości jako proces wstępny przed mieszaniem, przyprawianiem, nadziewaniem i formowaniem, w zależności od potrzeb technologicznych i rozwoju tychże procesów i nowych wyrobów w zakładach przetwórstwa spożywczego. Urządzenie to nie tylko znajduje zastosowanie w przetwórstwie mięsa, ale również w innych gałęziach przetwórstwa, w tym w branży owocowo-warzywnej, cukierniczej i piekarniczej. Jest maszyną, która łączy w sobie wszystkie cechy klasycznego wilka masarskiego o znacznie większych możliwościach zastosowań niż inne tego typu podobne urządzenia.
Cechą innowacyjności tego typu wilków jest ich uniwersalność oraz oszczędność czasu, ponieważ wszystkie procesy są prowadzone w jednym urządzeniu, co zapewnienia również ograniczenie do minimum wystąpienia zagrożeń mikrobiologicznych. Istotnym jest skupienie miejsca obróbki w zamknięty obszar ograniczony wielkością urządzenia i aspekt ekonomiczny, zwiększenie rentowności produkowanych wyrobów.
Specjalna konstrukcja mechaniczna wilka umożliwia załadunek całych zamrożonych bloków mięsnych i ich skrobanie w leju, rozdrabnianie i prasowanie w gardzieli oraz mielenie na odpowiednio dobranych narzędziach tnących. Unikalna konstrukcja ślimaków zapobiega nadmiernemu wzrostowi temperatury podczas rozdrabniania i w połączeniu z odpowiednio dobranym zestawem narzędzi tnących umożliwia uzyskanie różnych stopni rozdrobnienia, a w przypadku rozdrobnienia tkanki kostnej porównywalnie do granulacji uzyskiwanej na kutrze misowym.
Poza jego unikalną konstrukcją mechaniczną korpusu, zasobnika, gardzieli i ślimaków podającego i roboczego, wilk posiada również własną konstrukcję programów technologicznych. Całość konstrukcji mechanicznej wykonana jest z najwyższych gatunków stali kwasoodpornej z wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii ich obróbki.
Istnieje możliwość zestawienia urządzenia w całych ciągach specjalistycznych linii produkcyjnych. Nie bez znaczenia są koszty eksploatacji i bezpieczeństwa obsługi. Osiągane efekty w procesach szybkiego rozdrabniania mrożonek zainteresują na pewno dużą grupę producentów korzystających z coraz bardziej rozwijających się nowych technologii przetwarzania mięs i innych produktów spożywczych.
Zastosowanie wilka W-200 B lub W-280 B w technologii przetwórstwa pozwala na skrócenie wielu procesów, skupienie obróbki w jednym miejscu i gwarantuje ograniczenie zagrożeń skażeń mikrobiologicznych produktów. Ponadto wielofunkcyjność i nowoczesność wykonania urządzenia wpływa na poprawę higieny pracy, czasu obróbki, ergonomię i bezpieczeństwo obsługi.