ULMA Packaging, wykorzystując własne centrum badawczo-rozwojowe, pracuje nad technologiami umożliwiającymi pakowanie produktów spożywczych w ekologiczne opakowania. Jednym z rozwiązań opracowanych przez inżynierów z ULMy jest linia do pakowania mięsa mielonego w MAP na maszynach typu flow-pack.
Maszyny do pakowania mięsa mielonego bez konieczności stosowania tacek są jednymi z najbardziej innowacyjnych pod względem trendów pro ekologicznym rozwiązaniem ULMA Packaging. Nie tylko klienci indywidualni, ale również sieci supermarketów szukają zrównoważonych rozwiązań w celu zminimalizowania wpływu na środowisko przy jednoczesnym zachowaniu korzyści, które płyną z zastosowania opakowania. Dodatkowo takie opakowania zajmują o 30% mniej miejsca w transporcie do sklepów w porównaniu z mięsem mielonym w tradycyjnych opakowaniach oraz pozwalają na nawet 70% zmniejszenie udziału tworzyw sztucznych w opakowaniu. Opakowanie wydłuża przydatność produktu do spożycia (uzyskujemy termin przydatności porównywalny z mięsem zapakowanym na tacce na traysealerze) oraz w wyniku aplikacji powstaje poduszka powietrzna, która chroni produkt przed urazami mechanicznymi.
Linie pakujące zostały opracowane na bazie dwóch maszyn- flow-paków model FM 300 i FM 500. Maszyny te pozwalają na uzyskanie wydajności pakowania do odpowiednio 70 i 120-130 opakowań na minutę. Obie maszyny mogą pracować w cyklu automatycznym odbierając mięso mielone z urządzeń procesowych dzięki czemu otrzymujemy automatyczną linie do produkcji mięsa mielonego.