czwartek, 28 marzec 2024
czwartek, 03 czerwiec 2021 11:57

Profesjonalna technologia zmywania

Przeczytasz w: 3 - 5 min
  1. Rozmowa z ekspertem firmy MEIKO, Dariuszem Szczepurą.
  2. Od produkcji, przez ladę grzewczą aż do cateringu: która zmywarka nadaje się dla danego zastosowania? A może jest jeden model odpowiedni dla tych wszystkich potrzeb i wymagań?

W tym przypadku ważnych jest wiele różnych czynników, dlatego też nie można podać jednej, ogólnej odpowiedzi. Szczególnie istotnym aspektem jest oczywiście wielkość danego zakładu. W obszarze produkcji stosuje się zazwyczaj zmywarkę uniwersalną (powszechnie nazywaną „zmywarką do garów”) lub zmywarkę tunelową. Myjemy w niej m.in. skrzynki na mięso, tace, pojemniki, wszelkie narzędzia produkcyjne, noże, wiadra, miski i wiele innych przedmiotów. W firmowych sklepach, w których często znajdujemy gorącą ladę oraz w coraz częściej podejmowanej przez sklepy lub zakłady aktywności cateringowej, najczęstsze zastosowanie ma zmywarka kapturowa, taka jak nasz model M-iClean H, lub zmywarka podblatowa z najwyższą na rynku wysokością wsadu jaką jest zmywarka MiClean UM+ lub UL.

  1. Jakie są minimalne wymogi dla zmywarek do masarni? Co dzisiaj, w dobie COVID-19, jest bardziej istotne niż jeszcze rok temu?

Higieniczny wynik zmywania jest absolutną koniecznością, tzn. temperatura płukania musi być utrzymana na poziomie min. 80–85°C (klienci często używają określenia „wyparzarka”). Zaprogramowane, w 100% powtarzalne czasy cykli i temperatury mycia oraz końcowego płukania/wyparzania gwarantują usunięcie koronawirusa.

Znaczenie ma dzisiaj ekonomiczność, niezawodność i ochrona zasobów naturalnych. Różne cykle mycia, dostosowane do narzędzi oraz pojemników stosowanych w masarniach, dedykowane parametry i akcesoria szczególnie znajdują uznanie w branży mięsnej. Technologia zmywania jest punktem newralgicznym, także dla rzeźników, a zwłaszcza dla branży cateringowej. W przypadku wystąpienia problemów istnieje ryzyko przestoju z powodu brakujących lub brudnych naczyń. Nie wspominając już o problemach higienicznych mytych przedmiotów z resztkami mięsa. Niezawodność wyników zmywania, wydajność i szybki serwis jest zatem podstawowym zagadnieniem, o których mówią nam nasi klienci z branży mięsnej. Odpowiednia technologia w połączeniu z doskonałymi materiałami jest oczywiście istotnym warunkiem podstawowym, gdyż technologia zmywania musi być po prostu solidna. Ochrona zasobów naturalnych i zrównoważony rozwój idą nie tylko w parze z mniejszymi kosztami operacyjnymi, lecz także z zadowoleniem personelu. W szczególności jest to widoczne na przykładzie naszej w pełni automatycznej zmywarki kapturowej M-iClean H, która wyróżnia się inteligentnym, ergonomicznym rozwiązaniem pozwalającym na oszczędność czasu i dbanie o zdrowie personelu. Przyjmując średnio 120 cykli zmywania, otwieranie i zamykanie kaptura manualnie staje się naprawdę istotnym obciążeniem. W M-iClean H dzieje się to w pełni automatycznie.

  1. Ergonomia, tryb oszczędzania energii, digitalizacja, łatwe czyszczenie? Czy zakłądy przetwórstwa mięsnego powinny przywiązywać szczególną wagę do inwestycji w nową zmywarkę?

Zdecydowanie tak, nowa zmywarka to bardzo ważna inwestycja w. Temat ergonomii był już omawiany – będzie on odgrywał coraz ważniejszą rolę w przyszłości, również ze względu na zmiany demograficzne. Oszczędzanie energii? Nie tylko niskie zużycie energii w nowoczesnych zmywarkach, ale stosowanie nowoczesnych systemów odzysku ciepła - odzysk ciepła z oparów nie tylko zmniejsza zużycie energii, lecz również znacznie poprawia klimat w zmywalni. Klimat jest bezpośrednim elementem ergonomii, który wpływa również na jakość pracy i oczywiście na zdrowie. W zakresie czyszczenia stworzyliśmy niesamowicie proste rozwiązanie w formie naszej „koncepcji niebieskiego koloru obsługi”: wszystkie części, które są oznaczone na niebiesko, mogą być łatwo usunięte i wyczyszczone.

  1. Kiedy warto zainwestować w nową zmywarkę i jaki jest przeciętny „okres przydatności”?

W profesjonalną, niezawodną zmywarkę warto jest zainwestować zawsze, nawet dzisiaj. Najnowsze modele charakteryzują się znacznie niższym Z3186126mini zużyciem wody i energii elektrycznej, co oznacza także obniżenie kosztów eksploatacji. Wcześniej opisana więc higiena, oszczędności od pierwszego dnia stosowania powodują, iż taka inwestycja „zarabia” na siebie już od pierwszego dnia. Żywotność zmywarki zależy zasadniczo od kilku czynników: obciążenia (liczba cykli mycia), serwisowania maszyny, regularnej konserwacji, materiałów poszczególnych elementów i wielu innych czynników. Zmywarka z serii Premium powinna nienagannie służyć przez co najmniej dziesięć lat.

  1. Jakie mamy nowe modele i czym się one wyróżniają?

Oczywiście w pierwszym rzędzie należy wspomnieć o zmywarce kapturowej M-iClean H (od M do XL). Wyróżnia się ona przede wszystkim nowoczesnym, automatycznym kapturem, automatycznym wykrywaniem kosza, elastycznym wyświetlaczem na wysokości oczu i koncepcją sygnalizacji, odzyskiem ciepła z wody spustowej, idealnym zastosowaniem dla dużych, mytych przedmiotów, ergonomicznymi uchwytami, stołem suszącym z dmuchawą, elastyczną wysokością roboczą (regulowane nóżki), czterema pakietami siłowymi ze specjalnym wyposażeniem w ekonomicznej cenie, 60 miesiącami gwarancji na wszystkie elektroniczne i mechaniczne komponenty automatycznego kaptura).

Ponadto całą serię Point.2 (zmywarki uniwersalne FV 130.2, FV 250.2, DV 270.2) zaprojektowano właśnie na potrzeby masarni – wielkość kosza, wysokość wsadu, ruchome ramiona itd. zapewniają higieniczną czystość.

  1. Co należy wiedzieć o instalacji? (Lokalizacja? Niezbędne uzdatnianie wody? Potrzebne przyłącza/przewody? Gotowość do podłączenia czy też montażu i podłączenie przez personel serwisowy?)

Lokalizacja zmywarki powinna być optymalnie umiejscowiona w łańcuchu procesów produkcyjnych (procesy pracy). Nawet jeśli nie jest to od razu oczywiste, inteligentny proces zmywania, czyli zatem także odpowiednie planowanie przestrzenne, może znacznie poprawić przepływ pracy. W większości przypadków (bardzo twarda woda w Polsce) konieczne jest uzdatnianie wody, ale to proponujemy pakietowo naszym klientom. Dla instalacji nowoczesnej zmywarki potrzebujemy jedynie prądu 400V („siła”), zaworu zimnej wody oraz odprowadzenia do kanalizacji. Instalację, uruchomienie i szkolenie oferujemy bezpłatnie, szczególnie, że niektóre parametry (np. dobór i dawkowanie środków chemicznych) muszą być ustawione i dopasowane na miejscu co długoterminowo zmniejszy koszty i wpłynie na wyniki zmywania.

  1. Jak ważna jest obsługa klienta (serwis), która jest w szybkim czasie dostępna na miejscu?

Lokalna obsługa klienta jest podstawowym wymogiem. Jak już podkreślono wcześniej: jeżeli technologia zmywania nie działa, nie trzeba długo czekać, aż także cały zakład znajdzie się w stanie bezczynności. Przestoje wiążą się z ogromnymi dodatkowymi wydatkami, ponieważ pracownicy muszą wszystko umyć ręcznie. Oprócz czasu reakcji istotna jest jednak również dostępność części zamiennych – dlatego pokrywamy cały kraj siecią autoryzowanych partnerów serwisowych posiadających wiedzę oraz stosowny zapas części. Doskonała technologia i niezawodny, szybki serwis to w firmie MEIKO dwa nieodłączne elementy.

  1. Jakie są dodatkowe koszty dla masarni? (Serwis/Konserwacja? Akcesoria wykraczające poza wyposażenie podstawowe? Środki czyszczące, odkamieniacze? Inne?)

Generalnie takich kosztów nie ma. Oczywiście do działania i uzyskania idealnego wyniku zmywania jest wymagany środek czyszczący i nabłyszczacz (najlepiej w postaci płynnej). Ale to jest wydatek oczywisty. Jeśli stosujemy polecane przez MEIKO uzdatniacze wody, stosujemy się do zaleceń, klient nie musi stosować żadnych dodatkowych akcesoriów, odkamieniaczy etc.

Meiko Logo 500px

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.