Procesy zachodzące w przedsiębiorstwach spożywczych są różnorodne i bardzo dynamiczne.
Wiele z nich bezpośrednio wpływa na higienę w miejscu pracy poprzez nadmiar wilgoci, zaleganie tłuszczów lub innych zanieczyszczeń w zakładach przetwórczych, wytwórniach, kuchniach i innych obiektach.
Podczas najbliższego szkolenia #HygieneConnect eksperci z wiodących firm – Sika (lider chemii budowlanej i przemysłowej), Diversey (partner w zakresie utrzymania czystości i higieny) oraz ACO Polska (producent innowacyjnych technologii odwadniania) – opowiedzą o projektowaniu higienicznych powierzchni w branży spożywczej
Już 8 kwietnia 2025 (wtorek) w krakowskim Centrum Konferencyjnym CKF13 eksperci z wieloletnim doświadczeniem z Sika oraz ACO Polska zaprezentują najlepsze praktyki w projektowaniu i budowie higienicznych systemów odwadniania dla przemysłu spożywczego. Rozwiązania te znajdują zastosowanie w branżach mięsnej, rybnej, mleczarskiej, serowarskiej, napojowyej, browarniczej i winiarskiej.
Uczestnicy szkolenia zapoznają się z optymalnymi cechami konstrukcyjnymi posadzek, specyficznymi procedurami czyszczenia powierzchni i wieloma innymi zagadnieniami, z którymi borykają się zarówno projektanci i inżynierowie, jak też sami inwestorzy. #HygieneConnect to również idealne wydarzenie dla osób planujących projektowanie nowych przestrzeni lub renowacje istniejących obiektów dedykowanych sektorowi spożywczemu.
Szkolenie poprowadzą wykwalifikowani specjaliści w obszarze projektowania powierzchni
oraz systemów odwadniania:
- - Janusz Banera: Menadżer ds. Techniczno-Marketingowych w Sika Poland, ekspert w zakresie budownictwa, kierownik budów w Polsce i za granicą, specjalista w obszarze posadzek żywicznych, powłok z żywic reaktywnych i cementowo-polimerowych;
- - Michał Wiśniewski: Menadżer Produktu w dziale Systemy Odwodnień Budynków i Separatory w ACO Poland, absolwent Ochrony Środowiska oraz Inżynierii Środowiska na SGGW, ekspert ds. projektowania higienicznego i zaawansowanych metod separacji zanieczyszczeń od wód opadowych.
- - Artur Kryza: Sector Specialist w Diversey Polska. Specjalista z blisko 20-letnim doświadczeniem w firmie Diversey. Od 10 lat związany z zespołem Knowledge-Based Services, gdzie koncentruje się na rozwiązywaniu problemów mikrobiologicznych w produkcji spożywczej. Członek grupy roboczej EHEDG, zaangażowany w rozwój i wdrażanie najwyższych standardów higieny w przemyśle spożywczym.
Udział w wydarzeniu w charakterze prelegentki weźmie także dr Sylwia Bonin, badaczka naukowa
w dziedzinie technologii żywności, ekspertka i biegły sądowy w zakresie mikrobiologii żywności
oraz produkcji i jakości wyrobów winiarskich. Jest autorką pierwszej charakterystyki dwóch polskich regionów winiarskich opracowanej na potrzeby MRiRW, a także autorką i współautorką licznych publikacji naukowych.
Szczegółowe informacje wraz z całodniowym programem szkolenia oraz możliwość rejestracji
na wydarzenie dostępne są na oficjalnej stronie ACO Poland po kliknięciu TUTAJ.