Image
0
Gości
0
Prelegentów
0
Firm
0
Dni spotkań

TECHNOLOGIE ŁĄCZĄ BRANŻĘ

Relacja z konferencji FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2025

 

Za nami kolejne duże spotkanie branży mięsnej i drobiarskiej. Nowoczesne technologie, oszczędność energetyczna, rozwiązania decydujące o podniesieniu rentowności zakładów przetwórczych - to tematy, które poruszaliśmy na konferencji. To najbardziej interesuje branżę w obecnym czasie.

Konferencja FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2025 odbyła się w dniach 28-30 października w hotelu CUKROWNIA ŻNIN pod Bydgoszczą. FORUM otworzyła Pani Minister Dorota Bocheńska, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). W spotkaniu uczestniczyło ponad 350 osób reprezentujących firmy dostawcze oraz czołowe zakłady przetwórstwa mięsnego i drobiarskiego. Na konferencji nie zabrakło przedstawicieli przetwórstwa rybnego, dla których większość prezentowanych rozwiązań jest pokrewna z ofertą skierowaną dla branży mięsnej.


Obecni na FORUM dostawcy technologii reprezentujący zarówno wiodące polskie firmy, jak i czołowe koncerny światowe mieli okazję zaprezentowania swoich najnowszych rozwiązań podczas paneli prelekcyjnych oraz bezpośrednio na stoiskach targowych. Oszczędność energetyczna zakładów, zwiększenie wydajności i konkurencyjności to główne tematy, które były poruszane i na których skupiała się uwaga kadry zarządzającej przemysłem mięsnym. Dostawcy mieli okazję zaprezentowania swojej oferty na stoiskach targowych oraz w trakcie około 40-tu prelekcji na sali plenarnej. W prelekcjach, podzielonych na panele tematyczne, poruszono tak ważne dla branży zagadnienia, jak: wpływ nowoczesnych technologii na rentowność zakładów, optymalizacja kosztów, bezpieczeństwo energetyczne, innowacyjne rozwiązania technologiczne czy też kwestie prawne oraz fundusze unijne.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się debata pt.: "KORZYŚCI, SZANSE I ZAGROŻENIA DLA BRANŻY MIĘSNEJ - CO NAS CZEKA W NAJBLIŻSZEJ PRZYSZŁOŚCI? PYTANIA I ODPOWIEDZI. Poruszono w niej tematy obecnej sytuacji branży oraz wyzwań stojących przed nią w najbliższym czasie. Prowadzącym debatę był Witold Katner, a jej uczestnikami: Łukasz Wielgat (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP), lek. wet. Karolina Florek (Główny Inspektorat Weterynarii), Grażyna Franica-Socha (Zakład BRADO-2) oraz Adam Zdanowski (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego).

Konferencja odbyła się w formule dwudniowej. Z jednej strony była możliwość zapoznania się z interesującymi zagadnieniami i nowościami technologicznymi w czasie serii ciekawych wykładów, prelekcji, z drugiej możliwość spotkania z dostawcami na sali targowej z około 70 stoiskami firmowymi. Tam też spotykały się potrzeby właścicieli zakładów planujących kolejne inwestycje z szeroką ofertą dostawców. Liczne rozmowy na stoiskach oraz w czasie spotkań nieformalnych zaowocowały nawiązaniem wartościowych kontaktów. W ciągu dwóch dni konferencji uczestnicy otrzymali sporą dawkę niezbędnych informacji na interesujące ich tematy, zapoznali się z najnowszymi technologiami.

FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2025 pokazało, jak ważnym elementem prowadzenia biznesu jest możliwość bezpośredniej relacji z kontrahentem. W opinii wielu uczestników było to bardzo pożyteczne spotkanie, a nawiązane kontakty mogą przełożyć się na konkretne efekty już po konferencji.

Po każdym z dwóch dni konferencyjnych, przeplatanych dużą ilością prelekcji i rozmów na stoiskach, przygotowaliśmy dla uczestników wieczorne atrakcje. Firma Smoker serwowała mięsa przyrządzone w lokomotywce grillowej oraz doskonałe, lokalne wyroby wędliniarskie. Kolejnego dnia uczestników konferencji swoimi wybornymi produktami raczył ZM Zawistowscy. Schłodzić usta można było przy piwku oraz drinkach serwowanych przez grupę barmanów, która prowadzona przez mistrza świata z Rio De Janeiro dała również wspaniały pokaz swoich umiejętności żonglerskich.

Wieczorną galę rozpoczęło wręczenie nagród redakcji MIĘSNYCH TECHNOLOGII „ORŁY 2025” dla zakładów przetwórczych oraz firm dostawczych, które wykazały się dużą innowacyjnością, dynamicznym rozwojem i jakością swoich produktów i usług. Oto tegoroczni laureaci: Zakład drobiarski BRADO-2, Zakład drobiarski LECH-DRÓB, Zakład Masarski KRAWCZYK, Masarnia WŁADYSŁAWOWO ZAWISTOWSKI, NIEWIEŚCIN, LUKULLUS, Grupa Sokołów S.A., Sokołów S.A. Oddział w Sokołowie Podlaskim, UBOJNIA RYTEL, FOLGA – rozwiązania HR dla branży mięsnej oraz STIGEN – producent wytwornic pary czystej.

Drugi dzień konferencji zakończyliśmy uroczystym balem do białego rana. Parkiet zapełnił się po brzegi, a branża mięsna pokazała, jak wspaniale potrafi się bawić! Jako organizatorzy zrobimy wszystko, aby kolejne edycje FORUM jeszcze skuteczniej konsolidowały przedstawicieli przemysłu mięsnego z dostawcami i przynosiły obu stronom wymierne korzyści.

 

Wszystkim uczestnikom konferencji życzymy wielu sukcesów zawodowych!
Do zobaczenie na FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2026.

Image

SPONSOR GŁÓWNY

folga

SPONSORZY STRATEGICZNI

magik
montostal

SPONSORZY

jarvis
wamma
energy advice

PARTNERZY

 

 

handtmann
mayekawa
marel
gea
weber
ti-ma
rex
multivac
ka-gra
frontmatec
jbt
air products
a-gas
impel
fabtom
verpa
bekuplast
climbex
meyn
micro-clima
diversey
safe
clean access
expinit
leosmak
busch
siemens
atigen
operator
unimasz
renox
igus
clevro
jumo
profi
tm-service
volta
omne
niro
maat4
bandall
probon
gatner
wpip
techjon
engie
ros-zak
kolins
trasko
sagitum
g.mondini
quantum
ralen
pft
ifco
sismatec
teda
mas-pol
biowatt
enverde
stanbox
huawei
fenix
jelux
big-pol
imr

PATRONAT HONOROWY

sriwrp
polskie mięso
ijhars
upemi
krdig
ppzw
pzpbm

MIEJSCE

Image

 

CUKROWNIA ŻNIN

Arche Hotel Cukrownia Żnin to nowy, zaaranżowany w murach XIX-wiecznej cukrowni niepowtarzalny kompleks konferencyjno-wypoczynkowy. Wyróżniają go nowoczesne, komfortowe pokoje, szeroka oferta atrakcji, a także położenie nad samym jeziorem i dbałość o regionalne tradycje kulinarne.

https://www.cukrowniaznin.pl/

1.png

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma AMFI zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.