
TECHNOLOGIE ŁĄCZĄ BRANŻĘ
Relacja z konferencji FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2025
Za nami kolejne duże spotkanie branży mięsnej i drobiarskiej. Nowoczesne technologie, oszczędność energetyczna, rozwiązania decydujące o podniesieniu rentowności zakładów przetwórczych - to tematy, które poruszaliśmy na konferencji. To najbardziej interesuje branżę w obecnym czasie.
Konferencja FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2025 odbyła się w dniach 28-30 października w hotelu CUKROWNIA ŻNIN pod Bydgoszczą. FORUM otworzyła Pani Minister Dorota Bocheńska, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). W spotkaniu uczestniczyło ponad 350 osób reprezentujących firmy dostawcze oraz czołowe zakłady przetwórstwa mięsnego i drobiarskiego. Na konferencji nie zabrakło przedstawicieli przetwórstwa rybnego, dla których większość prezentowanych rozwiązań jest pokrewna z ofertą skierowaną dla branży mięsnej.
Obecni na FORUM dostawcy technologii reprezentujący zarówno wiodące polskie firmy, jak i czołowe koncerny światowe mieli okazję zaprezentowania swoich najnowszych rozwiązań podczas paneli prelekcyjnych oraz bezpośrednio na stoiskach targowych. Oszczędność energetyczna zakładów, zwiększenie wydajności i konkurencyjności to główne tematy, które były poruszane i na których skupiała się uwaga kadry zarządzającej przemysłem mięsnym. Dostawcy mieli okazję zaprezentowania swojej oferty na stoiskach targowych oraz w trakcie około 40-tu prelekcji na sali plenarnej. W prelekcjach, podzielonych na panele tematyczne, poruszono tak ważne dla branży zagadnienia, jak: wpływ nowoczesnych technologii na rentowność zakładów, optymalizacja kosztów, bezpieczeństwo energetyczne, innowacyjne rozwiązania technologiczne czy też kwestie prawne oraz fundusze unijne.
Dużym zainteresowaniem cieszyła się debata pt.: "KORZYŚCI, SZANSE I ZAGROŻENIA DLA BRANŻY MIĘSNEJ - CO NAS CZEKA W NAJBLIŻSZEJ PRZYSZŁOŚCI? PYTANIA I ODPOWIEDZI. Poruszono w niej tematy obecnej sytuacji branży oraz wyzwań stojących przed nią w najbliższym czasie. Prowadzącym debatę był Witold Katner, a jej uczestnikami: Łukasz Wielgat (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP), lek. wet. Karolina Florek (Główny Inspektorat Weterynarii), Grażyna Franica-Socha (Zakład BRADO-2) oraz Adam Zdanowski (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego).
Konferencja odbyła się w formule dwudniowej. Z jednej strony była możliwość zapoznania się z interesującymi zagadnieniami i nowościami technologicznymi w czasie serii ciekawych wykładów, prelekcji, z drugiej możliwość spotkania z dostawcami na sali targowej z około 70 stoiskami firmowymi. Tam też spotykały się potrzeby właścicieli zakładów planujących kolejne inwestycje z szeroką ofertą dostawców. Liczne rozmowy na stoiskach oraz w czasie spotkań nieformalnych zaowocowały nawiązaniem wartościowych kontaktów. W ciągu dwóch dni konferencji uczestnicy otrzymali sporą dawkę niezbędnych informacji na interesujące ich tematy, zapoznali się z najnowszymi technologiami.
FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2025 pokazało, jak ważnym elementem prowadzenia biznesu jest możliwość bezpośredniej relacji z kontrahentem. W opinii wielu uczestników było to bardzo pożyteczne spotkanie, a nawiązane kontakty mogą przełożyć się na konkretne efekty już po konferencji.
Po każdym z dwóch dni konferencyjnych, przeplatanych dużą ilością prelekcji i rozmów na stoiskach, przygotowaliśmy dla uczestników wieczorne atrakcje. Firma Smoker serwowała mięsa przyrządzone w lokomotywce grillowej oraz doskonałe, lokalne wyroby wędliniarskie. Kolejnego dnia uczestników konferencji swoimi wybornymi produktami raczył ZM Zawistowscy. Schłodzić usta można było przy piwku oraz drinkach serwowanych przez grupę barmanów, która prowadzona przez mistrza świata z Rio De Janeiro dała również wspaniały pokaz swoich umiejętności żonglerskich.
Wieczorną galę rozpoczęło wręczenie nagród redakcji MIĘSNYCH TECHNOLOGII „ORŁY 2025” dla zakładów przetwórczych oraz firm dostawczych, które wykazały się dużą innowacyjnością, dynamicznym rozwojem i jakością swoich produktów i usług. Oto tegoroczni laureaci: Zakład drobiarski BRADO-2, Zakład drobiarski LECH-DRÓB, Zakład Masarski KRAWCZYK, Masarnia WŁADYSŁAWOWO ZAWISTOWSKI, NIEWIEŚCIN, LUKULLUS, Grupa Sokołów S.A., Sokołów S.A. Oddział w Sokołowie Podlaskim, UBOJNIA RYTEL, FOLGA – rozwiązania HR dla branży mięsnej oraz STIGEN – producent wytwornic pary czystej.
Drugi dzień konferencji zakończyliśmy uroczystym balem do białego rana. Parkiet zapełnił się po brzegi, a branża mięsna pokazała, jak wspaniale potrafi się bawić! Jako organizatorzy zrobimy wszystko, aby kolejne edycje FORUM jeszcze skuteczniej konsolidowały przedstawicieli przemysłu mięsnego z dostawcami i przynosiły obu stronom wymierne korzyści.
Wszystkim uczestnikom konferencji życzymy wielu sukcesów zawodowych!
Do zobaczenie na FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2026.

MIEJSCE




















































































