
+48 731 994 999 forum@womat.com.pl
ZAKRES TEMATYCZNY KONFERENCJI
- OBECNA SYTUACJA I WYZWANIA STOJĄCE PRZED BRANŻĄ MIĘSNĄ.
- ZAGROŻENIA DLA BRANŻY (ASF, PTASIA GRYPA…) - SPOSOBY WYJŚCIA Z KRYZYSU.
- OPTYMALIZACJA KOSZTÓW W BRANŻY MIĘSNEJ.
- NOWOCZESNE ROZWIĄZANIA ENERGETYCZNE.
- JAK PORADZIĆ SOBIE Z DROŻEJĄCYMI PRĄDEM, WODĄ ORAZ POZOSTAŁYMI MEDIAMI?
- INNOWACJE TECHNOLOGICZNE I ICH WPŁYW NA RENTOWNOŚĆ ZAKŁADÓW.
- NOWE TRENDY NA RYNKU OPAKOWAŃ.
- WPŁYW DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI NA ATRAKCYJNOŚĆ PRODUKTU MIĘSNEGO.
- AUTOMATYKA I ROBOTYKA - ZWIĘKSZENIE WYDAJNOŚCI, OGRANICZENIE KOSZTÓW PRACOWNICZYCH.
- WDRAŻANIE I STOSOWANIE ZINTEGROWANYCH SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA W ZAKŁADZIE MIĘSNYM.
- KIERUNKI EKSPORTU MIĘSA I BARIERY JEGO ROZWOJU.
- TRENDY KONSUMENCKIE - DOSTOSOWYWANIE PRODUKCJI MIĘSA I JEGO PRZETWORÓW DO POTRZEB WSPÓŁCZESNEGO KLIENTA.
- NOWOCZESNY MARKETING I JEGO WPŁYW NA SPRZEDAŻ.
- WYZWANIA DLA LOGISTYKI W BRANŻY MIĘSNEJ (TRANSPORT, CHŁODNICTWO I MAGAZYNOWANIE).
- BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRODUKCJI.
- ZASOBY LUDZKIE W BRANŻY MIĘSNEJ – SYTUACJA BIEŻĄCA I PERSPEKTYWY.
- UNIJNE DOTACJE DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ




ORŁY ZOSTAŁY ROZDANE - RELACJA Z EDYCJI 2022
Za nami największe spotkanie branży mięsnej i drobiarskiej w 2022. Nowoczesne technologie, oszczędność energetyczna, rozwiązania decydujące o podniesieniu rentowności zakładów przetwórczych, to tematy, które poruszaliśmy na konferencji. To tematy najważniejsze dla branży o obecnym czasie.
Konferencja FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2022 odbyła się w dniach 21-23 listopada w hotelu CUKROWNIA ŻNIN pod Bydgoszczą. W spotkaniu uczestniczyło prawie 400 osób z ponad 80 firm dostawczych oraz wielu czołowych zakładów przetwórstwa mięsnego i drobiarskiego. Na konferencji nie zabrakło przedstawicieli przetwórstwa rybnego, dla których większość prezentowanych rozwiązań jest pokrewna z ofertą skierowaną dla branży mięsnej. Obecni na FORUM dostawcy technologii reprezentujący zarówno wiodące polskie firmy, jak i czołowe koncerny światowe mieli okazję zaprezentowania swoich najnowszych rozwiązań podczas paneli prelekcyjnych oraz bezpośrednio na stoiskach targowych. Wśród uczestników konferencji nie zabrakło przedstawicieli środowiska naukowego oraz reprezentantów czołowych organizacji branżowych, które objęły wydarzenie honorowym patronatem.
Wśród przedstawicieli zakładów przetwórczych uczestniczących w FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2022 przeważały zarządy firm, właściciele, dyrektorzy ds. inwestycji, dyrektorzy techniczni, dyrektorzy produkcji, dyrektorzy finansowi, główni technolodzy czy też osoby odpowiedzialne za jakość. To właśnie oni mają decydujący wpływ na wprowadzanie rozwiązań przedstawianych na konferencji.
Konferencja odbyła się w formule dwudniowej. W sali plenarnej przedstawiciele przemysłu mięsnego i drobiarskiego mogli zapoznać się z interesującymi ich zagadnieniami prezentowanymi przez czołowe firmy dostawcze. W 40 prelekcjach, podzielonych na panele tematyczne, poruszono tak ważne dla branży zagadnienia, jak: wpływ nowoczesnych technologii na rentowność zakładów, optymalizacja kosztów, bezpieczeństwo energetyczne, innowacyjne rozwiązania technologiczne czy też kwestie prawne oraz fundusze unijne. Uzupełnieniem całości były targi z ponad 80 stoiskami firmowymi, na których odbywały się spotkania dostawców z przedstawicielami zakładów mięsnych. Tam też spotykały się potrzeby właścicieli zakładów planujących kolejne inwestycje z szeroką ofertą dostawców. Liczne rozmowy na stoiskach oraz w czasie spotkań nieformalnych zaowocowały nawiązaniem wartościowych kontaktów.
FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2022 pokazało, jak ważnym elementem prowadzenia biznesu jest możliwość bezpośredniej relacji z kontrahentem. W opinii wielu uczestników było to bardzo pożyteczne spotkanie, a nawiązane kontakty przekładają się na konkretne efekty po konferencji.
Po każdym z dwóch dni konferencyjnych, przeplatanych dużą ilością prelekcji i rozmów na stoiskach, przygotowaliśmy dla uczestników wieczorne atrakcje. Serwowane były mięsa przyrządzone w lokomotywce grillowej oraz doskonałe, lokalne wyroby wędliniarskie. Kibice mogli zapoznać się się smakiem kolorowej, aromatycznej kuchni Azteków oraz Tequili podawanej z limonką. Mistrz kulinarny pan Jerzy Sobieniak wraz ze swoja ekipą zaserwował zebranym dania kuchni południowoamerykańskiej m.in. taco z mąki kukurydzianej z grillowanym mięsem drobiowym oraz dodatkami i sosami kuchni meksykańskiej. W największej "STREFIE KIBICA BRANŻY MIĘSNEJ" oglądaliśmy na dużym ekranie mecz piłkarski Mistrzostw Świata: POLSKA - MEKSYK. Przed meczem i w jego przerwie przygrywała nam meksykańska kapela uzupełniając klimat Polsko-Meksykańskiej rywalizacji. Emocje można było schłodzić przy piwku KOMPANII PIWOWARSKIEJ. Dla najlepiej typujących wynik meczu czekały atrakcyjne nagrody. Rozdano 100 oryginalnych piłek Mistrzostw Świata Katar 2022 ufundowanych przez sponsorów, a każdy kibic otrzymał szalik reprezentacji Polski z logiem sponsora głównego firmy HABASIT oraz logiem organizatora.
Wieczorną galę rozpoczęło wręczenie nagród redakcji MIĘSNYCH TECHNOLOGII ORŁY 2022 dla zakładów przetwórczych oraz firm dostawczych. Osobne nagrody otrzymały osoby zasłużone dla branży mięsnej w kategorii: Ludzie Branży - Dokonania. Złożyliśmy też podziękowania Partnerom konferencji, gdyż jak wiemy, wpływ na sukces wydarzenia miały działania zespołowe. Jako organizatorzy zrobimy wszystko, aby kolejne edycje FORUM jeszcze skuteczniej konsolidowały przedstawicieli przemysłu mięsnego z dostawcami.
Cieszy nas fakt, że Ci, którzy przyjechali do Żnina, uznali konferencję za niezwykle wartościowe wydarzenie, które zamierzają na stałe wpisać do swojego kalendarza biznesowego.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom!
Do zobaczenia na tegorocznej konferencji FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2023

MIEJSCE

CUKROWNIA ŻNIN
Arche Hotel Cukrownia Żnin to nowy, zaaranżowany w murach XIX-wiecznej cukrowni niepowtarzalny kompleks konferencyjno-wypoczynkowy. Wyróżniają go nowoczesne, komfortowe pokoje, szeroka oferta atrakcji, a także położenie nad samym jeziorem i dbałość o regionalne tradycje kulinarne.
https://www.cukrowniaznin.pl/
KORZYŚCI PŁYNĄCE Z UDZIAŁU W FORUM:
DLA DOSTAWCÓW TECHNOLOGII - SPONSORÓW I PARTNERÓW - KONFERENCJI
- bezpośredni dostęp do kadry zarządzającej przemysłem mięsnym, technologów, pracowników działów zakupowych i rozwoju,
- zdobycie wiedzy o planach zakupowych i inwestycyjnych branży mięsnej i drobiarskiej,
- możliwość zaprezentowania oferty firmy w trakcie panelu tematycznego dostosowanego do oferty Państwa firmy, na sali plenarnej oraz na stoisku wystawowym,
- otrzymanie odpowiedzi na nurtujące pytania zarówno z zakresu geopolityki (m.in. światowych rynków zbytu, problemu ASF oraz ptasiej grypy), a także prawa i legislacji,
- zdobycie informacji pozwalających na zmniejszenie kosztów funkcjonowania,
- możliwość wyboru i zaproszenia konkretnych przedstawicieli zakładów mięsnych przez partnerów lub sponsorów.
DLA ZAKŁADÓW MIĘSNYCH I DROBIARSKICH
- bezpośredni kontakt ze specjalistami oferującymi szeroką gamę nowatorskich rozwiązań dotyczących procesów produkcyjnych i funkcjonowania zakładów w szybko zmieniającej się rzeczywistości (zmiany cen surowca, cen energii, oczekiwań konsumenckich itp.),
- omówienie obecnej sytuacji (m.in. problemu ASF i ptasiej grypy) oraz wyzwań stojących przed branżą,
- spotkanie z przedstawicielami sieci handlowych,
- otrzymanie odpowiedzi na nurtujące pytania z zakresu technologii, nauki, prawa i legislacji,
- zdobycie wiedzy pozwalającej na optymalizację kosztów funkcjonowania przedsiębiorstwa.