Image

TECHNOLOGIE ŁĄCZĄ BRANŻĘ - RELACJA Z FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2021

Za nami długo oczekiwane przez branżę wydarzenie, poświęcone prezentacji nowoczesnych technologii i rozwiązań mających decydujący wpływ na podniesienie rentowności zakładów przetwórczych.

Konferencja FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2021 odbyła się w dniach 20-21 października w hotelu CUKROWNIA ŻNIN pod Bydgoszczą. W spotkaniu uczestniczyło 250 osób z ponad 100 firm.

Reprezentowali oni zarówno czołowe zakłady przetwórstwa mięsnego i drobiarskiego, jak i mniejsze firmy przetwórcze, również bardzo ważne na mapie zakupowej konsumenta. Na konferencji nie zabrakło przedstawicieli przetwórstwa rybnego, dla których większość prezentowanych rozwiązań jest pokrewna z ofertą skierowaną dla branży mięsnej. Na FORUM obecni byli dostawcy technologii reprezentujący zarówno wiodące polskie firmy, jak i czołowe koncerny światowe. Formuła konferencji umożliwiła im zaprezentowanie oferty podczas paneli prelekcyjnych oraz bezpośrednio na stoiskach targowych. Wśród uczestników konferencji nie zabrakło przedstawicieli środowiska naukowego oraz reprezentantów czołowych organizacji branżowych, które objęły wydarzenie honorowym patronatem.

Konferencja odbyła się w formule dwudniowej, gdzie w osobnej sali plenarnej przedstawiciele przemysłu mięsnego i drobiarskiego mogli zapoznać się z interesującymi ich zagadnieniami prezentowanymi przez czołowe firmy dostawcze. W ponad 35 prelekcjach, podzielonych na panele tematyczne, poruszono tak ważne dla branży zagadnienia, jak: wpływ nowoczesnych technologii na rentowność zakładów, optymalizacja kosztów, bezpieczeństwo energetyczne, innowacyjne rozwiązania technologiczne czy też kwestie prawne oraz funduszy unijnych. 

Uzupełnieniem całości były targi z ponad 50 stoiskami firmowymi, na których odbywały się spotkania dostawców z przedstawicielami zakładów mięsnych. Tam też spotykały się potrzeby właścicieli zakładów planujących kolejne inwestycje z szeroką ofertą dostawców. Liczne rozmowy na stoiskach oraz w czasie spotkań nieformalnych zaowocowały nawiązaniem wartościowych kontaktów.

FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2021 pokazało, jak ważnym elementem prowadzenia biznesu jest możliwość bezpośredniej relacji z kontrahentem. W opinii wielu uczestników było to bardzo pożyteczne spotkanie, a nawiązane kontakty mogą przełożyć się na konkretne efekty już w najbliższym czasie.

Po każdym z dwóch dni konferencyjnych, przeplatanych dużą ilością prelekcji i rozmów na stoiskach, przygotowaliśmy dla uczestników wieczorne atrakcje. W dniu pierwszym zaczęliśmy od serwowania doskonale przyrządzonej wołowiny z lokomotywki grillowej oraz specjalnie przygotowanych lokalnych wyrobów wędliniarskich. To wszystko z możliwością oglądania na dużym ekranie meczu Ligi Mistrzów przy piwku KOMPANII PIWOWARSKIEJ. Na mniej zagorzałych kibiców w osobnej sali balowej czekała kolacja z muzyką i tańcami.

Drugi dzień konferencji zakończyliśmy uroczystym balem do białego rana! Parkiet zapełnił się po brzegi, a branża mięsna pokazała, jak potrafi się bawić! W trakcie tego wieczoru wręczyliśmy najlepiej typującym wynik meczu atrakcyjne nagrody.  Złożyliśmy też podziękowania Partnerom konferencji, gdyż jak wiemy,  wpływ na sukces wydarzenia miały działania zespołowe. Jako organizatorzy zrobimy wszystko, aby kolejne edycje FORUM jeszcze skuteczniej konsolidowały przedstawicieli przemysłu mięsnego z dostawcami technologii.

Wśród przedstawicieli zakładów przetwórczych uczestniczących w FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2021 przeważały zarządy firm, właściciele, dyrektorzy ds. inwestycji, dyrektorzy techniczni, dyrektorzy produkcji, dyrektorzy finansowi, główni technolodzy czy też osoby odpowiedzialne za jakość. To oni właśnie mają decydujący wpływ na wprowadzanie rozwiązań przedstawianych na konferencji

Musimy przyznać, że zorganizowanie konferencji - w tej formule i w tym terminie - było zadaniem skrajnie trudnym. Nie ułatwiał nam pracy przeładowany kalendarz spotkań, imprez czy targów (POLAGRA, ANUGA). Wszyscy chcieli zmieścić się w krótkim okienku czasowym. Cień pandemii spowodował, że wiele zakładów mięsnych i drobiarskich do ostatniej chwili decydowało o uczestnictwie. Pozytywne jest to, że większość z nich zadeklarowała udział w kolejnej edycji FMT. Cieszy nas fakt, że Ci, którzy przyjechali do Żnina, uznali konferencję za niezwykle wartościowe wydarzenie, które zamierzają na stałe wpisać do swojego kalendarza biznesowego.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom!

Do zobaczenia w przyszłym roku na wiosennej edycji konferencji FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2022.

WIĘCEJ ZDJĘĆ - KLIKNIJ TUTAJ

0
Gości
0
Prelegentów
0
Firm
0
Dni spotkań

SPONSORZY

frizo
ammega

PARTNERZY

 lista niepełna, porządek przypadkowy

 

gea
bizerba
ulma
weindich
mitsubishi
mayekawa
fam stumabo
eneria
primeris
elpress
kersia
ecolab
roboplast
gresmar
diversey
cid lines
henry kruse
metro-plast
craemer
schur
rekopol
trepko
coldteam
novitus
air products
igloo
power food technology
cryogas
novatek
loos
marcor
aquaphor
cool
unibep
stigen
prokurent
blezat
big pol
air liquide
ultra-viol
lewiatan
henkelman
prominent
calvatis
fenix
teko
bekuplast
premac
jumo
octofrost
dohmeyer
maat4
jbt
proseal
zaltech
kompania
eurobox
ecodlabiznesu
amfi

PATRONAT HONOROWY

polskie mięso
sriwrp
upemi
pzpbm
krdig

HARMONOGRAM KONFERENCJI 

 FORUM MIĘSNE TECHNOLOGIE 2021

DZIEŃ PIERWSZY, 20.10.2021, ŚRODA

11.00 - 14.00   - REJESTRACJA GOŚCI

13.00 - 14.00  -  OBIAD

14.00 - 14.30  -  UROCZYSTE OTWARCIE FORUM MT ORAZ WYKŁAD WPROWADZAJĄCY

14.30 - 16.00  -  PANEL 1: WPŁYW NOWOCZESNYCH TECHNOLOGII NA RENTOWNOŚĆ PRODUKCJI 

                            (PRELEKCJE FIRMOWE 15 MIN. )

 16.00 - 16.30  - PRZERWA KAWOWA

 16.30 - 17.30  - KONTYNUACJA PANELU 1 (PRELEKCJE FIRMOWE 15 MIN.)

17.30 - 18.30  -  PANEL 2: PRAWO I DOTACJE

17.30 - 18.30  -  WYKŁADY

18.30 - 20.00  -  ROZMOWY NA STOISKACH

20.00 - 00.30 -  KOLACJA Z ATRAKCJAMI



                                                                              DZIEŃ DRUGI, 21.10.2021, CZWARTEK

7.00 - 08.30     - ŚNIADANIE

9.00 - 10.45    -  PANEL 3: INNOWACYJNE TECHNOLOGIE - BĄDŹ NA CZASIE (PRELEKCJE FIRMOWE 15 MIN.)

10.45 - 11.15  - PRZERWA KAWOWA I ROZMOWY NA STOISKACH TARGOWYCH 

11.15 - 13.00  - KONTYNUACJA PANELU 2 (PRELEKCJE FIRMOWE 15 MIN.)

13.00 - 14.30  - OBIAD

14.30 - 16.00 - PANEL 4: BEZPIECZEŃSTWO ENERGETYCZNE. OPTYMALIZACJA KOSZTÓW ZWIĄZANYCH Z PRĄDEM, GAZEM, WODĄ, ODPADAMI, MEDIAMI: CIEPŁEM, CHŁODEM,                                  PARĄ (PRELEKCJE FIRMOWE 15 MIN.)

16.00 - 16.30 - PRZERWA KAWOWA

16.30 - 17.30 - KONTYNUACJA PANELU 4 (PRELEKCJE FIRMOWE 15 MIN.)

17.30 - 18.00 - WYZWANIA STOJĄCE PRZED BRANŻĄ - WYKŁAD PODSUMOWUJĄCY FMT 2021

18.00 - 20.00 - CZAS WOLNY I ROZMOWY NA STOISKACH

20.00 - 02.00  - UROCZYSTA KOLACJA

 

                                                                               DZIEŃ TRZECI, 22.10.2021, PIĄTEK

 

7.30 - 09.00 - ŚNIADANIE

 

*Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.  

ZAKRES TEMATYCZNY KONFERENCJI

  • OBECNA SYTUACJA I WYZWANIA STOJĄCE PRZED BRANŻĄ MIĘSNĄ.
  • ZAGROŻENIA DLA BRANŻY (ASF, PTASIA GRYPA…) - SPOSOBY WYJŚCIA Z KRYZYSU.
  • OPTYMALIZACJA KOSZTÓW W BRANŻY MIĘSNEJ.
  • NOWOCZESNE ROZWIĄZANIA ENERGETYCZNE.
  • JAK PORADZIĆ SOBIE Z DROŻEJĄCYMI PRĄDEM, WODĄ ORAZ POZOSTAŁYMI MEDIAMI?
  • INNOWACJE TECHNOLOGICZNE I ICH WPŁYW NA RENTOWNOŚĆ ZAKŁADÓW.
  • NOWE TRENDY NA RYNKU OPAKOWAŃ.
  • WPŁYW DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI NA ATRAKCYJNOŚĆ PRODUKTU MIĘSNEGO.
  • AUTOMATYKA I ROBOTYKA - ZWIĘKSZENIE WYDAJNOŚCI, OGRANICZENIE KOSZTÓW PRACOWNICZYCH.
  • WDRAŻANIE I STOSOWANIE ZINTEGROWANYCH SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA W ZAKŁADZIE MIĘSNYM.
  • KIERUNKI EKSPORTU MIĘSA I BARIERY JEGO ROZWOJU.
  • TRENDY KONSUMENCKIE - DOSTOSOWYWANIE PRODUKCJI MIĘSA I JEGO PRZETWORÓW DO POTRZEB WSPÓŁCZESNEGO KLIENTA.
  • NOWOCZESNY MARKETING I JEGO WPŁYW NA SPRZEDAŻ.
  • WYZWANIA DLA LOGISTYKI W BRANŻY MIĘSNEJ (TRANSPORT, CHŁODNICTWO I MAGAZYNOWANIE).
  • BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRODUKCJI.
  • ZASOBY LUDZKIE W BRANŻY MIĘSNEJ – SYTUACJA BIEŻĄCA I PERSPEKTYWY.
  • UNIJNE DOTACJE DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ.

MIEJSCE

Image

 

CUKROWNIA ŻNIN

Arche Hotel Cukrownia Żnin to nowy, zaaranżowany w murach XIX-wiecznej cukrowni niepowtarzalny kompleks konferencyjno-wypoczynkowy. Wyróżniają go nowoczesne, komfortowe pokoje, szeroka oferta atrakcji, a także położenie nad samym jeziorem i dbałość o regionalne tradycje kulinarne.

https://www.cukrowniaznin.pl/

KORZYŚCI PŁYNĄCE Z UDZIAŁU W FORUM:

 

 

DLA DOSTAWCÓW TECHNOLOGII - SPONSORÓW I PARTNERÓW - KONFERENCJI

  • bezpośredni dostęp do kadry zarządzającej przemysłem mięsnym, technologów, pracowników działów zakupowych i rozwoju, 
  • zdobycie wiedzy o planach zakupowych i inwestycyjnych branży mięsnej i drobiarskiej, 
  • możliwość zaprezentowania oferty firmy w trakcie panelu tematycznego dostosowanego do oferty Państwa firmy, na sali plenarnej oraz na stoisku wystawowym, 
  • otrzymanie odpowiedzi na nurtujące pytania zarówno z zakresu geopolityki (m.in. światowych rynków zbytu, problemu ASF oraz ptasiej grypy), a także prawa i legislacji, 
  • zdobycie informacji pozwalających na zmniejszenie kosztów funkcjonowania,
  • możliwość wyboru i zaproszenia konkretnych przedstawicieli zakładów mięsnych przez partnerów lub sponsorów.

DLA ZAKŁADÓW MIĘSNYCH I DROBIARSKICH

  • bezpośredni kontakt ze specjalistami oferującymi szeroką gamę nowatorskich rozwiązań dotyczących procesów produkcyjnych i funkcjonowania zakładów w szybko zmieniającej się rzeczywistości (zmiany cen surowca, cen energii, oczekiwań konsumenckich itp.), 
  • omówienie obecnej sytuacji (m.in. problemu ASF i ptasiej grypy) oraz wyzwań stojących przed branżą,
  • spotkanie z przedstawicielami sieci handlowych,
  • otrzymanie odpowiedzi na nurtujące pytania z zakresu technologii, nauki, prawa i legislacji, 
  • zdobycie wiedzy pozwalającej na optymalizację kosztów funkcjonowania przedsiębiorstwa.

 

JAK DO NAS TRAFIĆ?

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Newsletter

Najważniejsze informacje Cie nie ominą...

Nie spamujemy, też nie lubimy spamu....

Please publish modules in offcanvas position.