środa, 24 kwiecień 2024
jakub
środa, 17 czerwiec 2020 12:52

Rodzaje masła i ich właściwości

Przeczytasz w: 8 - 15 min

Jakie masło wziąć? Każdy z nas zadaje sobie to pytanie stojąc przed lodówką sklepową. Kierujemy się przede wszystkim ceną, bo to droższe jest niby lepsze. Zdarzają się jednak podróbki masła. Radzimy, na co zwrócić uwagę, kupując masło.

środa, 17 czerwiec 2020 12:20

Innowacje TREPKO

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Każdy projekt jest rozpatrywany indywidualnie, zgodnie z oczekiwaniami i potrzebami klientów, które przekładane są przez specjalistów TREPKO na język inżynierski. Nasze dążenia mają wspomóc klientów w osiągnięciu sukcesu oraz w podniesieniu ich konkurencyjności na rynku.

środa, 17 czerwiec 2020 12:08

LNG - nowe paliwo dla przemysłu i pojazdów

Przeczytasz w: 1 - 2 min

Dlaczego warto wybrać LNG?

Przeczytasz w: 2 - 4 min

W mleczarniach pompę można spotkać w każdym pomieszczeniu produkcyjnym – od przyjęcia mleka po konfekcjonowanie wyrobów gotowych. Pompować trzeba przede wszystkim mleko, serwatkę, czynniki myjące, wodę zimną i gorącą czy inne media o lepkości zbliżonej do wody.

Przeczytasz w: 1 - 2 min

Realizujemy projekty technologiczne i automatykę procesową dla naszych klientów z branży mleczarskiej. Projektujemy kompletne zakłady i nowe linie technologiczne. Modernizujemy istniejące lub integrujemy używane. Komponenty dobierane są według wymagań klienta i potrzeb projektu niezależnie od producenta.

Przeczytasz w: 4 - 7 min

W tym roku wartość eksportu polskiej żywności wyniesie 28,9 mld euro, co oznacza spadek o 8 proc. w ujęciu rocznym – prognozują analitycy SpotData w raporcie przygotowanym na zlecenie Santander Bank Polska. Widoczne od marca osłabienie popytu na rynkach zagranicznych uderzyło głównie w eksport mięsa wołowego, drobiowego i wieprzowego oraz przemysł mleczarski. W III lub IV kwartale 2021 roku eksport polskiej żywności wróci jednak do poziomu sprzed kryzysu, czemu sprzyjać będzie konkurencyjność cenowa i jakościowa polskich artykułów rolno-spożywczych. W długiej perspektywie polskie firmy mogą nawet umocnić pozycję na zagranicznych rynkach.

Przeczytasz w: 3 - 6 min

Postęp techniczny polega na wprowadzaniu zmian w zakresie aktualnie występującego poziomu techniki czy technologii produkcji z zastosowaniem określonych innowacji technicznych generujących konkretne, wymierne efekty. Zastosowanie nowoczesnych, wielofunkcyjnych nastrzykiwarek i masownic próżniowych w produkcji wędzonek pozwala radykalnie skrócić proces peklowania oraz zwiększyć wydajność produktu.

Przeczytasz w: 3 - 6 min

Opakowania stanowią nieodłączny element produktów żywnościowych różnego pochodzenia. Niemal wszystkie produkty mleczarskie wymagają opakowań spełniających najwyższe standardy jakościowe, zapewniające jak najwyższą jakość zapakowanej żywności oraz wygodnego dla konsumenta.

Przeczytasz w: 1 - 2 min

W krajach Unii Europejskiej ceny żywca wieprzowego w 23 tygodniu miały różne trendy. W Belgii cena wzrosła o 10 centów. Należy mieć jednak na uwadze fakt, że z powodu ASF w ostatnim okresie ceny w Belgii były na stosunkowo niskim poziomie. Niewielkie wzrosty cenowe zaznaczyły się w Hiszpanii, która wchodzi w okres mniejszej podaży żywca z powodu wyższych temperatur powietrza.

Na niezmienionym poziomie pozostała cena w Niderlandach, Francji, Austrii wskazując na zrównoważony rynek. Spadek o 4 centy zanotowano w Danii – informuje ISN. W dniu 3/06/2020 cena VEZG w Niemczech pozostała bez zmian 1,66 €/kg (wbc).

Zamknięcie dużej ubojni w Niderlandach z powodu koronawirusa było powodem napływu tańszego żywca wieprzowego do Polski. Rośnie również krajowy import taniej wieprzowiny z Danii, Niemiec i Niderlandów wywołując presją na cenę trzody chlewnej na rynku krajowym. W monitorowanych zakładach średnia cena skupu spadła o 10 groszy /kg (wbc).

Z powodu odmrażania sektora gastronomii, restauracji i hoteli, sezonu grillowego oraz rosnącego eksportu do Chin spodziewane są dodatkowe impulsy rynkowe. Jak informuje Reuters, Chiny nie będą importować soi i wieprzowiny z USA. Zanosi się na kolejny zwrot w stosunkach handlowych pomiędzy dwiema największymi gospodarkami świata. Według Genesus, od lutego 2020 r. cena żywca wieprzowego w Chinach spadła o 21%, ale dalej jest to wysoki poziom 30,1 juanów/kg (ok. 16,5 zł/kg) w maju br. Spadek ceny wieprzowiny nastąpił w wyniku częściowej odbudowy pogłowia świń zlikwidowanego w wyniku zakażenia ASF, ograniczonej konsumpcji spowodowanej pandemią COVID-19, rekordowemu wzrostowi importu oraz uwalnianiu rezerw państwowych.

Zatrzymanie importu wieprzowiny z USA na rynek chiński w wyniku działań politycznych władz chińskich sprzyjać będzie wzrostowi dostaw z innych rejonów świata, w tym z Unii Europejskiej. Prawdopodobnie władze chińskie nie będą chciały dopuścić do wzrostu cen wieprzowiny. Jednym z elementów stabilizujących rynek wieprzowiny jest import. Jeżeli konflikt na linii USA-Chiny będzie się przedłużał, to unijni eksporterzy mogą liczyć na rosnące zamówienia, co z kolei przyczyni się do wzrostu ceny żywca wieprzowego w krajach UE.

http://www.kzp-ptch.pl/95-aktualnosci/3797

Przeczytasz w: 2 - 4 min

Zmiany klimatyczne i zanieczyszczenie plastikiem to jedne z największych zagrożeń dla mórz i oceanów. Kolejny problem to przeławianie stad, co stanowi zagrożenie dla wielu gatunków. W niektórych przypadkach – na przykład polskiego dorsza – potrzebne są radykalne działania, takie jak tymczasowy całkowity zakaz połowów. Duży wpływ na sytuację mają jednak sami konsumenci. – To od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość oceanów – przypomina Anna Dębicka z programu MSC z okazji obchodzonego 8 czerwca Światowego Dnia Oceanów.

Strona 46 z 72

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.